Bord med vattenskador

Kanske inte direkt vattenskadat men en kakelplatta hade gått sönder och några hade släppt från underlaget. Jag fick leta runt ett tag innan jag fann för gott att beställa EN ny svart blank kakelplatta! Jag som trodde att kakelbutiker hade sådana på hyllan i affären, men icke.

Laga bord med kakelplattor

När jag ändå var i farten så lackade jag om bordet också. Ja, inte kakelplattorna utan ramen runt samt benställningen. Det blev som nytt…snyggt och praktiskt. 

Snyggt soffbord i teak. Men ringarna skall väl gå att få bort ändå…

Reparera teakbord  Ta bort vit ring på trä

Som jag beskrivit så många gånger tidigare så tar jag bort den gamla ytbehandlingen, lack i detta fall, utan att slipa. Du skall inte slipa bort lack!!

Lacka teakmöbler  Hur får man bort vita ringar på bord?

Som nytt igen, fast olja istället för lack.

Teakbord kan man inte få för mycket av. Men så här skall det väl inte se ut!

Vita fläckar på teakbord  Lackskada på teakbord.

Retrobord teak  Renovera teakbord

Köksbor. renovera.  Westbergs möbelfabrik

Som formen av en pepparkaka! Ett almbord från ca 1950. Krackelerad lack samt spår av skador i lack efter vatten mm. Typiskt utseende.

Antika möbler  Laga skadad lack på möbler

Jag tog av lacken och försökte ta bort svarta strimmor i faneret. Det gick inte riktigt hela vägen som jag önskat. Ibland får man ge sig…det ser ändå mycket bättre ut än innan jag påbörjade renoveringen.

Bord med ljusa ringar  Lacka om möbler

Butler Tray, eller kaptensbord som kunden benämnde det. Ett bord med uppvikbara klaffar runt om. Skivan blir då en bricka som man kan bära iväg med! Fiffigt.

Butler tray bord  Engelskt butler traybord

Bordet blev förvandlat eller rättare sagt återställt till originalskick igen. Det tog lite tid faktiskt men kunden tyckte det var värt det att få tillbaka bordet som det en gång såg ut när de köpte det. Träslaget är mahogny, mörkbetsat. Ett praktiskt bord. Det dyker upp några sådana per år.

Ibland funderar jag om det är möjligt att renovera något som ser ut så här…

Ta bort fläckar på teakbord  Renovera soffbord i teak med vattenskador

Teakbordet heter Expandett och kom i mitten av 1950-talet. Expandett kommer sig av att den tvådelade skivan går att dra isär och sen via en träregel som man drar i skjuts en Perstorpslaminnerad skiva upp och vips så har soffbordet blivit längre. Så finurligt! Men så det ser ut. Vem vill ha ett sådant illa medfaret soffbord framför TV:n

Vattenfläckar på bord  Laga skadat soffbord

Går det verkligen att få bort alla dessa fula spår efter vatten och övervattnade blomkrukor??? Den mörka ovala fläcken bekymrade mig mest av alla. Nu fick jag ta i för kung och fosterland. Blekning och ännu mera blekning. Skam den som ger sig. Inte första gången jag bleker ytor men jag var tveksam för en gångs skull! Hur gick det då?

Omlackering av bord  Teakbord expandera

Ja, den här gången blev till och med jag förvånad. Jag lyckades få bort alla tidigare spår av vatten mm.

Ta bort ljusa ringar på bord  Spritfläckar på möbler

Det tog hela åtta timmar effektiv tid att få ordning på bordet. Jag är mycket nöjd. Återstår att se om kunden delar min uppfattning…

 

Ovalt bord i mahogny. Dessvärre med en ganska fula vattenringar.

Lackera bord  Fuktskada på bordsskiva.

Lacken avtvättad, ej avslipad! Slipa inte bort lack!!!

omlackering av möbler.  Reparera lackat bord

Efter polering med schellack vaxade jag ytan. Att franskpolera innebär att jag med en polersudd fuktad med sprit och schellack efter ett visst givet mönster mödosamt polerar fram en blank yta. För en gångs skull räknade jag antalet polerrundor. Jag polerade bordet 103 gånger innan jag slutligen vaxade bordet. Ja, 103 poleringar. Försök få ekonomi i det…

Vackert almbord från ca 1940-50-talet med vanliga skador i lackskiktet. Här blir det till att ta av den gamla lacken och lacka om. 

Skada i lack på bord  Almrotsbord

Den gamla cellulosalacken har en tendens att gulna rätt rejält med tiden.

Lackering av bord i Göteborgsområdet  Intarsia

Fram träder ett bord med mera lyster i efter att den gamla delvis grumlade lacken tagits bort och ersatts av en ny lack.

HC Anderséns sagor har inspirerat till intarsiamotiven på detta klaffbord!

Vattenfläck på bord   Vattenfläck på bord

Dessa blomvaser. Undvik att ställa dem på bord om du inte är helt 100% säker på att de håller tätt. Men, det går ju att rädda som tur är…

Klaffbord  Bord med motiv

En mycket välgjord intarsia pryder detta lite ovanliga klaffbord från ca 1950. Jag tog bort den gamla skadade lacken och lackade om hela bordet. 

Elddonet HC Andersen  Dummerjöns HC Andersen

Herdinnan och sotaren HC Andersen  Tummelisa HC Andersen

Jag arbetar gärna med intarsia själv och jag kan säga att detta är en mycket fin intarsia. Tillverkare okänd för mig än så länge! Jag fick en mycket nöjd kund efter renoveringen!

 

Ont om plats? Då är ett slagbord ett bra alternativ. Är det dessutom så här gammalt och härligt är det ytterligare ett plus.

Slagbord  Möbelrenovering trestadsområdet

När jag fick in bordet var det väldigt rangligt och skivorna glipade isär. Jag tog isär bordet i dess beståndsdelar och limmade ihop på nytt. Ena klaffen saknade en sk grind att fälla ut så det blev till att göra en helt ny.

Olja in möbler 

Efter rätt mödosam rengöring oljade jag in bordet. De mörka partierna lät jag vara. Man behöver inte alltid åtgärda allt på en möbel. Över hundra år av användning måste få synas…

Ett ganska vanligt bord från1940-50-talet. Tillverkat i alm och björk. Skivan visar upp klassiska skador efter vatten eller annan dryck. Så kan det se ut då.

Fuktfläckar på bord  Spritfläckar på trä

Som vanligt tar jag bort lacken på kemisk väg och inte genom slipning, vilket förvånar de flesta av mina kunder som säger att -det går väl inte! 

-Visst går det. Titta så fint det blev utan slipning…

Fanérmöbler  Vattenfläckar på soffbord

Det vackra almfanéret syns nu igen.

Ingen hejd på alla bord med vita ringar och andra skador. Här ytterligare ett almfanérat bord med en riktigt blaffig(!) vit ring eller fläck.

Trärenovering  Skadat bord

Ser ut som om någon spillt ut filmjölk på bordsskivan. 

Lackering av soffbord  Lacka möbler

När den gamla lacken skonsamt avlägsnas med lackborttagningsmedel framträder åter igen träets vackra utseende. Åldrad lack tenderar att grumla till ytan så att det inte riktig syns hur fint fanéret faktiskt är. Visst blev bordet fint!

 

Ett litet bord i valnöt, men så det ser ut!

Vita ringar på bord   Värmefläckar på lack

Så här kan det väl inte se ut! Nej, bort med lacken(ej slipning) och sen på med ny, då borde det se lite bättre ut får vi tro.

Lackering av möbler   Lacka bord

Puh! Det gick vägen… Vita ringar uppkommer efter värme, vatten och alkohol. Skydda bordsytan med ett glasunderlägg. Det räcker långt. Och om du råkar spilla ut något, torka upp på momangen!

En dag rullade det in ett tevagnsbord.  Ytan var fuktskadad och uppvisade typiska vita ringar. Hela bordet var dessutom rejält rangligt. Så bra då att de inte själva försökt renovera det, eftersom det krävs ett animaliskt lim till en sådan omlimning.

Tevagn   Serveringsvagn.

Ett lite annorlunda soffbord! Här med två nyanser av almrotsfanér. Det jag mest stöter på är att den yttre delen på skivans topp är fanérat med alm och med almrot innanför i själva fyllningen. Här är både den så kallade frisen(yttre delen) och partiet innanför fanérade i almrot.

Rotfanér   Almrotsbord

Sprutlackering av soffbord

Lacken är krackelerad och grumlig och delvis skadad av vatten.Det vackra rotfanéret syns inte så tydligt. Jag tog av den skadade lacken och lackade om hela bordet. Även underredet i betsad björk!

40-talsbord   Skador på rotfanér

Möbelrenovering Sverige

Ja, så här blev resultatet. Rotfanér är bängliga att arbeta med. “Bänglig”? hur är det då?  Ja, bänglig, besvärligt alltså. Det spricker och har sig. Små bitar lossnar som i och för sig går att limma tillbaka igen. Allt kan hända när man reparerar en gammal möbel…

Ännu ett rökbord!  Ja, lite lustigt är det när jag får in tre olika rökbord på så kort tid. Sen kan det gå ett par år innan det kommer in sådana bord! Det senaste hade en rejäl vattenskada på den intarsiautsmyckade skivan. Inte så vackert…Men den fixar jag.

Rökbord   Barskåp

Jag väljer att ta bort lacken, utan att slipa såklart, sedan blir det till att jobba med fläcken för att sedan lacka om skivan. ja, hela skåpet fick en översyn och omlackering.

Intarsia.   Fanérbord

Ja, så här blev alltså skåpet/rökbordet efter renoveringen. Det är vanligt att det ligger en glasskiva som skydd på skivan. I det här fallet fanns ingen. Kanske står den kvar hemma hos kunden.

Kanske inte vattenskadat, men ändå rätt slitet i ytan. Repig och smutsig. En del djupa repor dessutom. Går det att få snyggt igen?

Almbord   Intarsia.

Bordet är tillverkat på 1940-talet. Träslaget är alm i skivans yttre delar och valnöt i mitten. Benen är av betsad björk. Rätt vanlig kombination från denna tidsepok. Jag löste upp den skadade lacken och lagade i en del fanérskador sen lackade jag om bordet.

Omlackering av bord   Möbelvård

Och vips så var bordet fint igen. Intarsian syns tydligare. Reporna har läkt ihop!!! Nu hänger bordet med många år till…

Råkar du spilla ut vatten på ditt bord så torka omedelbart upp det annars går det som i det här fallet!

Vita fläckar på bord

Ett vackert välbyggt soffbord i mahogny. Lacken tålde inte vattnet som sög in i duken. Mönstret från duken syns tydligt. Den känsliga cellulosalacken vitnade. Därtill ett stort antal tidigare lackskador gjorde att jag bedömde det lika bra att byta ut lackskiktet till en något tåligare lack.

Efter omlackeringen blev bordet så här.

Lackering av bord

Lacken borttagen, mahognyn betsad och lackad. Nu ser det ut som det skall igen!

Ännu ett barskåp eller som de ibland kallas, rökbord, fick jag i uppdrag att restaurera.

Rökbord, barbord   Intarsia på möbler

Skivan upptill med intarsia skadad av, får man anta, sprit, värme ,och vatten. Inget som en cellulosalack mår bra av. Tur att det går att fixa till…om man vet hur det går till alltså.

Barskåp 1940-tal

Kanten runt skivan hade fanérbortfall och satt löst dessutom. Jag skarvade i med nytt fanér och fick limma fast de bitar som satt lösa. Hela ovanskivan var fnasig…heter det så? ja, rugglig alltså. Ojämn! Nåväl, jag löste upp lacken och fick bättra på betsningen, sen in i sprutlackeringen med hela bordet.

Lackering av möbler   Björkbord

Det blev så bra som jag tänkte mig att det skulle bli.

Bord som står utomhus kan bli så här skeva om det vill sig illa. Inte värre än att det går att få rätsida på kan man väl säga i detta fallet!

Skev bordsskiva   Bågnad bordsskiva

  

Efter lite trixande fick jag rätsida på problemet. Monterade en regel på undersidan för att försöka hålla skivan någorlunda plan framöver.

Möbelrenovering Dalsland

 

Litet bord från 40-50-talet med kakelplattor.

Möbelrestaurering Göteborg   Möbelreparation Göteborg

Klassiska skador efter vatten. Lacken skadad och krackelerad. I detta fall väljer jag att ta bort den gamla lacken och lacka om bordet.

Möbelrenovering Lilla Edet   Möbelrenovering Mellerud

Ett sybord med skadat fanér.

Nyrokoko   Fanérskador på bord

Delar av fanéret var bortslitet, så det blev till att laga och färga in. Tog loss beslagen och rengjorde dem samtidigt. Skivan upptill polerade jag med schellack där jag tillsatt en liten skvätt kopal!

Renovering av antika möbler   Antikrestaurering

Ett brännmärke i ena kanten ville inte ge med sig denna gång. Vissa skador(charmig patina) får man leva med…

 

I en sommarstuga blev det en vattenskada och de flesta möbler blev mögelskadade… Inte så kul precis. Vatten droppade från bl.a taket ner på detta vackra bord från Norrgavel!

Rostfläck på bord   Fläckar på bord

Ilskna blåsvarta fläckar av rostigt vatten. Jag fick pröva alla upptänkliga metoder för att få bort dem. Till slut lyckades jag, men ett tag var jag rätt uppgiven…

Renovera norrgavelbord   Norrgavel ovala soffbord

Det gäller att inte ge upp. Men man måste ju veta hur man räddar bordet dessutom.

I samma stuga som i fallet ovan stod detta bord också! Ordentligt mögelangripet var det.

Mögelskador på bord   Mögelangrepp på bord

Mögelfläckar på bord   Mögelbord - 4

Nå, hur går detta att åtgärda. Noggrann rengöring med mögelsaneringsmedel, lite slipning samt inoljning på nytt så blev bordet återställt till närapå nyskick. Det kanske låter enkelt, men det tog rätt lång tid att få bort alla fläckar från mögelangreppet. Någon bra genväg finns inte i detta hantverk. Bara att hugga i …

Albord   Möbelrenovering

Olja in bord   furniturerestoring

Ja, det gick ju vägen den här gången också. Något som är spännande med mitt yrke är att jag aldrig kan vara riktigt säker på att lyckas. Varje fall är unikt!

Perstorpbord och vilken läcker form dessutom. Ett sådant vill jag ha! Det var en stor mörk fetfläck på den slitna skivan. Lyckades få bort den och polerade upp en ny glans med rubbing och vax!

Perstorpsskiva   Möbelrenovering Orust

Runt mahognybord som har fått en, skulle det visa sig, mycket ilsken svart fläck på ytan. Inte kunde jag ana hur mycket jobb det här skulle bli…

Bordsskiva med mörk ring   Ta bort fläckar på bord

Jag fick först ta av lacken sedan bleka ytan. Det går inte att slipa bort fläckar. Glöm det!! Fanéret är ca 0,5-0,7 mm tjockt. Slipa aldrig på fanér! Jag fick bleka i omgångar med alla möjliga metoder. Jag är inte den typ av person som ger upp i första taget, men här var jag uppgiven till slut. Då gav fläcken med sig!

Lackering mahognybord.

Jag betsade ytan och efter någon dag lackade jag om bordet. Fyra lager med mellanslipningar. Det roliga med mitt jobb är när det bjuder motstånd. Ja,ja, det är lätt i efterhand att säga. När jag står där mitt i arbetet och inte riktigt förstår varför det inte beter sig som det brukar, då är det så lagom kul, men till sist så löser det sig på något sätt.

Teakbord är på ropet nu!  Men så här vill väl ingen ha sitt köksbord? Vad gör man åt detta tro?

Vita ringar på teakbord, vin och spritfläckar    Omlackering av bord

Bara att ta bort den vattenskadade lacken och sen bleka bort fläckarna och slutligen lacka om bordet. Det blev som nytt! Inget slipa här inte.

Satsbord är en smart och flexibel lösning. Lätta att flytta runt. 

Möbelkonservering Solna   Satsbord spritfläckar

Så här vill väl ingen ha sina bord. Fullt med ringar efter vatten och förmodligen varma kaffe eller tekoppar.

Möbelrenovering Göteborg   Möbelrenovering Stockholm

Jag oljade in borden efter att jag åtgärdat skadorna. Olja är ett bra alternativ till lack. Lätt att underhålla själv vid behov.

Ett lite udda bord som i ett ryck uppåt går från soffbord till matsalsbord!

Träslaget är pyramidmahogny. Mycket vackert. När cellulosalacken krackelerar däremot är det inte lika vackert. Men det går ju att fixa till dessbättre.

Compact living   Krackelerad lack

Möbelrenovering Lidköping

Smart lösning eller hur!

Möbelrenovering Stenugsund   Fanér

Uppfällbara bord

Jag tar bort den gamla lacken och betsar om ytan. Sedan blir det till att sprutlacka om hela bordet.

Blomkrukor i all ära, men tänk vad de kan ställa till med!

Vattenskador på trä och fanér  Lackskada på trämöbler

Ja, så här såg det ut när skänken kom till verkstaden.. Faneret hade missfärgats där blomkrukan stått och fanerat hade svällt och bubblat sig. Går det att laga?

Animaliskt lim  Fanérskador

Jag lekte kirurg och la ett vackert snitt där fanéret rest sig och sprutade in ett animaliskt lim. Ett fisklim. Fisklim? Just det, fisklim. Alldeles ovanligt bra lim i dessa sammanhang! Sen pressade jag ner fanéret med tvingar. Hur såg det ut sen då…

Omlackering av möbler  Björkskänk

Den mörka missfärgningen ville inte helt ge vika denna gång, men jag och kunden blev nöjda ändå. Så bra! Skåpet i övrigt var i bra skick. Gjorde rent det med en mild tvållösning gjord på danska tvålflingor.

 

Ett litet trevligt avställningsbord i teak. Men så det ser ut! Fullt med fläckar efter vatten värme och möjligen alkohol. Går det att få bort fläckarna ,undrade kunden?

Teakbord med vattenskador  Bleka trä

En duk hade legat på bordet och ytan runtomkring var blekt. Vad gör man åt det? Fick ta bort den gamla lacken och bleka hela ytan…väldans vad ljus den blev. Har jag förstört bordet nu?

Trolla bort vita ringar på bord  Omlackering av teakbord

Jag betsade skivan och efteråt lackade jag skivan och benen. Alla fläckar borta utan att jag slipat i det tunna faneret. Slipa aldrig på faner!! När jag ändå var i farten polerade jag de vackra metallhylsorna nederst på benen också. Sedan kände jag mig nöjd med arbetet.

Vådan av att placera en vattenmelon på fina slagbordet! Det fick en familj i Norrköping erfara. Den sprang läck och se vad som hände!

DSCN2699   Skadad ådringsmålning

Ja, vad gör man i ett fall som detta? Fick börja med att försiktigt tvätta bort de vita fläckarna och sen började en mödosam retuschering/infärgning av de skadade partierna.

DSCN2701   DSCN2702

Jag fyllde i den skadade ådringen med en konstnärsfärg från Windsor & Newton.

slagbord med skadat färgskikt   Återskapat original efter vattenskada

Slagbord

Efter all retuschering gav jag bordet en slutbehandling med olja. Det gick alltså att få ordning även på detta bord. Jag är helt nöjd med slutresultatet. Så även kunden som tur var!

 

Ett så kallat månbord, bestående av två halvmåneformade bordsskivor! Detta blev ett svårt jobb. Valnötsfaneret var kraftigt skadat av vatten. Skivan var dessutom skev. Jag sprutade in ett tunt lim och spred ut det med en spatel.

   

Efter att jag limmat ner faneret åtgärdade jag den fläckiga ytan och betsade samt lackade om bordet. Kunden ville även komplettera med en ny iläggsskiva!

Renovera bord  Extraskiva till bord

 

Så här illa såg bordet ut när det kom till verkstaden!!

Vita fläckar på bord   Bord med svåra vattenskador

Kan det bli värre! OCH! Går bordet att rädda överhuvudtaget, undrade kunden. Jag har sett mycket och jag har sett värre också för den delen. Jag tog av lacken utan att putsa. Lagade lite fanerskador och lackade om bordet. Och se vad fint det blev!

Omlackering av bord   Borttagning av vita ringar på möbler

 

Ett rokokobord som råkat ut för en vattenskada. Läckande vatten orsakade en resning av färgskiktet. Jag fick börja med att limma ner den flagnade färgen och sedan retuscha de partier som blivit skadade. Ett mödosamt arbete! Slutligen fick bordet en vaxbehandling.

Renovera rokokobord Färgskador på rokokobord

Bemålat rokokobord

Så här såg bordet ut före åtgärden. Skador både av vattenskadan men även av tidens tand.

Retuschering av färgskikt  Linoljemålat rokokobord

Restaurerat rokokobord

Och så här blev slutresultatet! Jag har bättrat på även de ställen som blivit slitet genom år av användning. Rätt eller fel? Ibland en svår avvägning, men jag och kunden var överens om att det var så vi skulle utföra arbetet. Jag anser inte att det var att överrenovera bordet. Nu ser det trevligt ut igen och det är väl ändå det som får avgöra graden av restaurering.

Ett typiskt rök/barbord från 1940-talet. Vatten och spritfläckar på ovanskivan. Inte helt oväntat på ett barbord!

Barskåp i 40-talsstil   Rökbord med lackskador

Jag monterade isär hela bordet inför omlackering. Det är svårt att sprutlackera hyllplanen utan att ta isär bordet helt och hållet. Den utfällbara luckan var låst och jag fick fila till en nyckel för att få upp den! Ingenting är omöjligt, det tar bara lite tid…

Rökbord med intarsia   Barbord med inläggningar av annat trä

Rökbordet omlackat och återmonterat. Jag vaxade lådan och utrymmet innanför luckan med ett egentillverkat specialvax!.  Nu återstår en sväng till glasmästaren för att få ett nytt glas inpassat till ovanskivan. Härlig möbel!

Spelbord i ek Nyrenässansstil ca 1890-tal. En hel del fläckar efter vatten på ovanskivan. Det ser ju inte så roligt ut, men går dessbättre att ta bort om man vet hur man gör…

Spelbord   Reparera ekbord med fläckar

Lite fanérsläpp var det också på ena skivan. Det började jag med att limma ner. Sen tog jag bort den gamla schellacken och betsade om ytan och sen på med ny schellack och ett lager vax. Se så fint det blev.

Lacka om ekbord   Nyrenässans