Diverse möbler

Här visar jag ett urval av olika möbler jag får in till min verkstad.

En ekskänk som hörde till de tyngre möbler jag hanterat. Den tog styggt på ryggen minsann…

Ådringsmålade möbler  Hur renoverar man ådrade möbler?

Det saknades några lister. Dessutom lite skador i ådringsmålningen. Några bitar fanns som gick att limma tillbaka igen. Jag gjorde nya lister för hand med hyvel och stämjärn. Hade jag fräst i maskin hade de blivit alldeles för perfekta. Det skall ju synas att de är handgjorda resonerade jag. Till kundens stora glädje!

Dekorationsmåleri  Mahognyimmitation

Så blev den. Denna tunga massiva ekskänk ådringsmålad i syfte att se ut som det dyra träslaget mahogny!

En variant på sekretär tillverkad i teak. Troligtvis 1960-tal. Lite fläckar på skrivskivan men framför allt en märklig fanérskada på lådfronterna. Teakfanéret hade spruckit isär i ett zig-zag mönster i alla tre  lådafronternas längdriktning!! 

Teakmöbler  Renovera teakmöbler.

Ibland vill man helt enkelt anpassa möbeln till en ny miljö som i det här fallet. Färgen på skänkskåpet stämde inte riktigt med nyansen på de nya bänkskivorna och köksbordet  i valnöt. Mitt uppdrag blev att försöka ge skåpet en ny mer valnötsliknande ton. Så här blev det.

Göra om möbler  Göra om gamla möbler

Jag betsade på den befintliga lacken och fick efteråt lacka om skåpet. Visst blev det skillnad!

Inte så ofta som jag får beställning på att måla möbler i klara färger. Jag gillar färger som tar plats! Här en byrå som blivit påtagligt gul. -Kan du måla byrån så här?

Måla om skåp  Möbelmåleri

Ja, det blev rätt likt kundens önskemål…-Kan du fixa en nyckel som passar?

Laga trämöbler   Reparera möbler och måla om.

Jag hade en nyckel som jag tycker blev riktigt bra till byrån. Beslagen fick sig en rejäl omgång också! Klart för leverans.

När jag ändå höll på med färgglada möbler så fick jag in denna sekretär som också fick sig en rejäl omgång. Jag fick lite känsla av 1970-tal över färgsättningen!

Renovering av möbler.  renovera gammal byrå med luck.

Vissa renoveringar är tråkigare att åtgärda än andra och då är det oftast efter inbrott. Så onödigt… nyckeln till dörren låg fullt synligt på skivan ovanför dörren. Varför bryta upp dörren med en kofot.

 

Detta såg rätt illa ut. Dessutom hade en stor flisa på dörren lossnat och följt med soporna ut. Hade den funnits kvar hade reparationen blivit rätt enkel att åtgärda. Nu blev det svårt istället.

  Reparera möbler efter inbrott

Jag fick leta fram gammal ek med rätt utseende på och fräsa ur i ramen och limma fast nya delar som sedan profilerades och slutligen färgades in och lackades. Det tog ett antal timmar i anspråk.. Som tur var hade jag ett gammalt lås som satt som en smäck!! Kunden blev mycket nöjd…

Vitt är alltid gångbart. Här är ett vitrinskåp som kunden ville få målat från gulvitt till helt obrutet vitt. Många vill ha någon sorts brytning från det kritvita, dock inte i detta fall. 

Måla om möbler

Vitt passar in i många miljöer.

Se ett sådant vackert skrivbord i teak. Tillverkat på Säffle möbelfabrik.

Renovera teakmöbler  Skrivbord i teak. Säffle möbelfabrik.

När skrivbordet kom till mig hade någon, inte kunden, smort in ytan med en fet olja som inte torkat. Tur var väl det kanske. Jag tvättade av all tidigare ytbehandling och oljade in bordet med en olja som torkar. Samtidigt trollade jag bort två fula brännmärken efter en cigarett! Ett barskåp pryder framsidan eller om det är baksidan…hm. Vad är bak och fram på en möbel komponerad på detta sätt? Hade skrivbordet inte haft en hylla och ett barskåp så hade den sidan troligtvis stått mot en vägg. I och för sig inte nödvändigtvis, men om, så hade den sidan väl varit baksidan…eller? Nu säger man ju att man sätter sig bakom skrivbordet och inte framför. Jag tror minsann att hela resonemanget blir lite bak och fram. Det är bäst jag slutar innan jag  fullständigt rör till det. Hursomhelst så blev skrivbordet väldigt vackert oavsett om man står bakom eller framför skrivbordet. Puh!

När man hör ordet buffé tänker de flesta på restaurang kanske, men det är även benämning på denna typ av möbel.

50-talsmöbler lacka om möbler  Buffé

Denna buffé var kraftigt “inrökt” Tvättade av tjära från cigarettrök… Inte kul. Luktar illa gör det också. Lacken var vattenskadad på ovanskivan. Tog av lacken och lackade om såväl skivan som hela skåpet. Även invändigt. Nästan som för att försegla lukten av rök…

   Valnötsrot  möbellackering

Möbeln blev så gott som i nyskick efteråt. Vilket lyft!

Inte så vanligt längre att rokokobyråer letar sig fram till min verkstad. Här ett undantag trots allt. Rokokobyrå från ca 1760. Väldigt omfattande fanérskador i form av fanér som sitter löst och bitar som ramlat av och medföljer i en liten ask. Guldmedalj till den kunden!!!. Fanérbitar som saknas och måste kompletteras. Med andra ord ett rätt omfattande arbete. Bilden nedan visar hur jag limmar tillbaka lösa delar.

Renovering av rokokobyrå

Utöver fanérskador gjorde jag rent byrån och polerade upp ytan. Beslagen lät jag vara med den patina de hade när jag fick in byrån. Ibland kan jag tycka att det blir lite väl bra om man ger sig på att polera dem också. Många timmar senare blev resultatet så här.

Möbelrenovering bohuslän  Möbelrenovering Trollhättan ,Uddevalla, Vänersborg, västkusten

Den mörkare ytan på detta mahognybord visar hur hela bordet en gång sett ut. En duk har legat på i många år. Träet runtomkring har blekts. Skivan dessutom sprucken.

Engelska mahognymöbler  Mahognyskrivbord.

Den mörka markeringen ville inte helt ge med sig, men jag tycker ändå att det blev en märkbar förbättring.

Ett så kallat damtoalettbord i förfärligt skick! Färgen flagnar så det står härliga till!

 

Här blev det till att mödosamt skrapa av all löstsittande färg…vilket jobb!

Ommålning ,Sovrumsmöbel

Nåväl, skam den som ger sig. Många timmar senare såg det ut så här. Ett rejält ansiktslyft vågar jag påstå!

Ett trevligt skåp som tjänstgjort som dockskåp i många år, men som nu skall få en ny roll i livet.

   Möbelrenovering

Insidan var tapetserad på väggarna och golven belagda med heltäckningsmatta. Tre lager tapet  satt som berget. Puh! vilket slit det blev att få väck dem…Efter det kunde jag spackla och börja måla om. Vitt invändigt och ljusgrått på utsidan. 

Möbelmåleri   Måla om möbler

Jovars! Visst blev det en rejäl makeover. Sådana jobb tar tid minsann… När jag ändå var i farten sätte jag dit nya (fast egentligen gamla)beslag från samma tidsepok som skåpet, dvs 1900-talets början. Ja, det var ett roligt arbete. 

 

Lite i grönaste laget tyckte kunden…

Möbelmålning   Möbelrestaurering, möbelmåleri

Efter besöket i min verkstad var det trevliga bordet från sent 1800-tal lite mindre grönt!

Men oj! Vilket läckert skrivbord! Formgivet av Olavi Hänninen.

Olavi Hänninen

Några fanérbitar satt löst. Skonsam rengöring samt vaxning så blev det funktionsdugligt igen.

En väl använd sjömanskista gick i hamn hos mig. Efter renoveringen fick den en ny plats på land denna gång.

Sjömanskista   Renovera en sjömanskista

Teakmöbler från 1950-60-talet är och har varit på modet rätt länge nu. Här är ett klassiskt telefonbord i teak. Skivan upptill hade blivit mörk efter någon form av polish. Jag tvättade ur så gott det gick och oljade in den med Osmo hårdvaxolja istället. Skivan blev inte lika mörk i färgen. Det plastade järntrådsunderredet gjordes rent med fulgentin.

Telefonbord i teak

Ett gediget skrivbord mellanlandade hos mig på sin väg mot Barcelona! Tämligen blekt efter åratal i starkt solljus. Det blev svårare än jag tänkt mig att få en vettig enhetlig nyans. Fick betsa ett antal gånger innan jag slutligen lackade om skrivbordet. Att det därtill skulle behövas tre olika nycklar till dörrar och låda blev en överraskning till och med för mig.

Art deco   Solblekt möbel, fläck på träskiva

Skrivbord 1930-tal

Ja, så här blev det till slut.

Den här sekretären i furu ville kunden få ommålad innan den kom till dotterns hem.

Möbelrenovering västra Götaland   Möbelrestaurering Västra Götaland

Klaffens insida var ganska nedsliten. I övrigt var den i bra skick. Rengöring och spackling sen målade jag för hand med en alkydoljefärg i nyansen 0502-Y.

Möbelkonservering Västra Götaland   0502-Y

Det går inte att säga annat än att det blev lite skillnad…

Möbelmåleri Trollhättan   Möbelmålning Uddevalla, Vänersborg

En gammal sliten byrå vars färg flagnar av… Ja, den såg inte så rolig ut, men den kan bli vacker igen. Fast det kommer att ta sin tid.

Måla om gamla möbler   Laga gamla möbler

Rätt så sliten kan jag lugnt påstå. Lådorna går trögt också.

Gamla möbler får nytt liv   

Utskärningarna delvis igenfyllda med färg. Här kommer min speedheather till pass.

Antikmålning på möbler   Laga antika möbler

Jag fick värma bort all färg ända ner till träet. Två spacklingar och två lager med färdigfärg senare blev den så här vacker.

Renovera gammal byrå   

Jag monterade slitlister inne i byrån som lådorna skall glida på för att få bättre gång på dem. Beslagen polerade. Ja, det blev ett rejält lyft tyckte jag. Det tyckte kunden också som tur var…

 

En del kunder vill testa att renovera själva. En grundregel är att undvika avslipning av lack. I synnerhet om det är en fanérad möbel. Fanér är väldigt tunt , ca 0,5-0,7 mm. Inte mycket att slipa på alltså. Jag visar här hur jag gör istället.

Slipa av lack   Lackskada på bord

Så här såg bordet ut när det kom till mig. Lacken delvis avslipad och betsen under lacken bortslipad. Jag tar av lacken på annat sätt.

Färgborttagning på möbler   Lackborttagningsmedel till möbler

Med ett lackborttagningsmedel löser jag upp lacken istället. Söligt värre, men effektivt!

Renovera bordsskiva i faner   Renovera soffbord i fanér

Efter att lacken avlägsnats betsade jag om bordsskivan. Sen sprutlackade jag bordet. Bordet blev nästintill i nyskick. Jag var ett tag osäker på hur denna operation skulle lyckas men det gick ju vägen till slut. Kunden nöjd och även jag.

Under många år har vitt varit på modet! Det finns dock de som går åt andra hållet och vill ha trärent som i det här fallet. Bort med färgen! Löd uppmaningen från denna kund… Hur blir det egentligen?

Ta bort färg på gamla möbler   Färgborttagning på möbler

Det är inte helt riskfritt! Eftersom jag saknar röntgensyn kan jag aldrig veta vad som döljer sig bakom färgskiktet. Är det samma träslag överallt? Kommer stora spacklingar att visa sig? Enda sättet att få svar på det är att ta av färgen och se vad som finns därunder.

Laga gammalt skåp   Ta bort färg på gamla möbler

Det blev så här efter en hel del arbete. Insidan på ryggen och sidorna var klädda med Masonite. Bakom den satt det rester av en gammal tapet! När väl dessa kulturlager var borta var det till att slipa för att få bort rester av tapetlim och vitlim. Glasrutorna hade en kontakttapet pålimmad på insidan. Dessa byttes ut mot nya glas. Efter att färgen värmts bort med en Speedheater slipade jag alla delar och oljade med Osmo hårdvaxolja. Skivan upptill var av en återanvänd lamellträskiva. Benen i benställningen av bokträ, samt sarger av som det verkar asp som är ett ovanligt trä i möbelsammanhang. Själva skåpet är av furu och äldre än övriga delar… Ja, så kan det gå när gammal färg tas bort. Det gick ju trots allt bra. Skåpet blev fint tycker jag efter mycken möda…

Rökbord verkar ha kommit på modet igen!

Rökbord   Barskåp

Skivan upptill med intarsia var rätt illa åtgången av vattenskador. Bordet i övrigt ganska slitet. Det fick bli en rejäl genomgång.

Renovera gamla  bord

Inte värre än att det gick att få ordning på igen.

Prata om gediget skrivbord!  Inte var dag jag får in något liknande. Valnötsrot i skivan! Fint minsann!

Reparera gammal möbel

Efter att jag åtgärdat ett antal fanérsläpp(fanér som släppt från underlaget alltså) så kunde jag börja polera ytan med schellack på gammalt vis. Det blir ju väldigt blankt och vackert men ack så känsligt…

En spegelbyrå i furu där färgen släppt på flera ställen. Inga handtag att dra ut de stora tunga lådorna med. Inte helt ovanligt att det är med nyckelns hjälp det är tänkt att dra ut lådorna. Det orsakar ofta skador kring nyckelhålet och de beslag som sitter där.

Ådringsmålning

Kunden ville ha handtag att dra ut lådan med och det tyckte jag var en bra idé. Utöver nya beslag så fick jag spackla, limma sprickor som gått upp och slutligen ådringsmåla byrån med Ljunga lasyrolja pigmenterad med lite grått i. Den blev vacker i all sin enkelhet!

Bemålade furukistor får jag in emellanåt. Ofta brukar de se ut just såhär med krackelerade färgskikt. I samråd med kunden bestämde vi att göra en något enklare åtgärd och bara fylla i de ställen där färgen försvunnit.

Laga målning på kistor   Krackelerad färg på möbler

Ja, bara fylla i innebär trots allt en del arbete…

Kurbitsmåleri   

Så här blev slutresultatet!

Det är sällan jag får in möbler i träslaget Wenge! Men ibland händer det. Ett jättefint klaffbord med silveråder inlagt runt kanterna!

Bord i Wenge   Jensen klaffbord

En hel del skrapmärken och lackbortfall. Lacken måste tas bort och ersättas med ny.

Lackborttagning   Klaffbord

Bilden visar hur jag tar bort lacken. Originell lösning för att hålla upp klaffen med en roterande skiva.

   Omlackering av möbler

Så blev det efter några dagar i min verkstad. Första gången jag sett ett sådant bord!

 

Ett underbart gammalt rejält kontorsskrivbord i ek!

Kontorsskrivbord   Ekskrivbord

Renovera ekskrivbord   Vattenskador på ek

Efter åratal av användning såg det inte längre så kul ut. Lådorna i hurtsarna var gravt nedslitna och hela ytan var antingen avskavd eller illa åtgången av vattenskador. Titta på socklarna till hurtsarna. Jalusiet gick trögt dessutom… Så jag började med att göra rent möbeln och efter betsning ytbehandlade jag om hela möbeln. Jag fick bygga upp lådsidorna för att de överhuvudtaget skulle gå att använda. Baktill mellan hurtsarna saknades även ryggen, så det blev till att tillverka en ny rygg också!

Restaurering av ekmöbler   Renovering av ekmöbler,rulljalusi

Möbelkonservering

Sådär, då var skrivbordet färdigt! Tänk att ha ett sådant hemma, det vore nåt det…

 

En byrå med intarsia som blivit illa åtgången i lacken fick jag ta hand om.

Intarsiamöbler, fanérbyrå   Ta bort vita fläckar på möbler

Ja, det där såg ju inte så kul ut. Kunden frågade om detta är något som går att åtgärda. Helt säker kan jag aldrig vara, men nog borde det gå att få lite bättre utseende på denna vackra byrå från 40-talet. En enkel men stilren byrå. Rejält trä rakt igenom hela möbeln!

Mjölby intarsia

Hela lackskiktet var krackelerat, dvs sprucken ända in till träet. Jag tog bort all gammal cellulosalack och lackade om byrån. De vita strimmorna satt i lackskiktet!

Sprutlackering av möbler   Möbelrenovering Trollhättan, vänersborg, Uddevalla

Ja, så där blev den efter ett antal timmar i min verkstad. Det blev riktigt bra tycker jag…

En mycket udda möbel! Jag kan garantera att denna möbel endast finns i ett enda exemplar!

Stenebyskolan   Mahognysekretär

När jag utbildade mig till möbelsnickare på Stenebyskolan i Dals-Långed mellan åren 1984-88 gjorde jag denna sekretär. Den är formgiven och tillverkad av mig 1986. Vad gör den på min verkstad undrar du! Jo, den har blivit lite torr i ytan och det ville jag åtgärda…

Handsinkad låda

Alla lådor är handsinkade, dvs sammanfogade enligt gammal tradition. Håll med om att det är en vacker sammansättning.

En trelådig byrå vars målning verkligen tjänat ut! Tala om krackelerad färg…

Måla om gammal byrå   Måla om möbler inspiration

Jag värmde bort färgen med en Speedheather. Ett bra verktyg! Sen handmålade jag om byrån på kundens önskemål. Även handtagen var målade. De lade jag i linoljesåpa. Där fick de ligga några dagar , sen spolade jag av dem. Som nya igen!

Måla antik byrå   Måla om möbler i Kungälv

Jag blev nöjd och så även kunden som tur var…

 

Ett litet skåp  som ursprungligen varit omålat och tillverkat i teak hamnade hos mig. Någon gång under möbelns levnad har den blivit vitmålad i någon sorts shabby-chic. Det såg inte trevligt ut alls. Den har heller inte haft tapet på dörrarna i originalutförande. Nu vill kunden få den renoverad och önskemålet var vitlackerad och med en annan tapet på dörrarna. Då får jag göra det!

Möbelrenovering Lerum   Möbelrenovering Göteborg

Jag monterade isär hela skåpet och sprutlackerade ben och stomme, samt limmade tapet på dörrarna. Ett lite annorlunda uppdrag.

Möbelrenovering Alingsås

En spegelbyrå som kunden vill få lite ordning på. Den har blivit rätt okänsligt behandlad tidigare och nu kommer den att bli antiklaserad. Och vad är det undrar du nu!

Spegelbyrå   Ådringsmålning

Byrån är av allt att döma avlutad och sedan betsad och lackad. Det såg inte så kul ut på närmare håll. Nå, nu är den istället ljusgrålaserad med Ljunga lasyrolja. En mycket trevlig metod, där jag kan arbeta relativt länge utan att lasyren torkar ifrån mig… Skall man måla en möbel som inte tidigare varit målad? Ett kärt ämne i mina kretsar. Döm själv. Vad tycker du? Eftersom möbeln var så illa tilltufsad av den tidigare rätt okänsliga renoveringen tycker jag att detta ser bra mycket trevligare ut.

I Folkets hus i Trollhättan står dessa bänkar. Med åren har de blivit allt slitnare. Dags för en uppfräschning!

Laga gammal träbänk   Möbelrenovering Färgelanda

Här har jag valt att försöka behålla bänkarnas patina men ändå ge dem ett trevligare utseende. En del har inristat klotter, som jag inte ville slipa bort. Det säger trots allt en del om bänkarnas historia. Kanske “Tobbe” återvänder till sin bänk…

En i grunden vacker byrå som blivit färglagd på ett speciellt sätt.

Måla om möbler   Ommålning av möbler

Överst en carrara-marmorskiva, senare tillkomna träknoppar. Inte så eleganta tyckte kunden och jag höll med… Efter rengöring slipning och ommålning och nya beslag blev den så här.

Möbelmåleri   Målerikonservering

Viss skillnad tyckte jag och kunden höll med!

Komod i valnöt. Tidigt 1900-tal. Har ju sett sina bättre dagar!

Möbelkonservering Värmland   Möbelrestaurering Herrljunga

Schellacken var vattenskadad och skivan var kraftigt avskavd. Kunde ville ha skivan heltäckande målad i nyans 1002-Y, vilket visade sig bli riktigt snyggt i slutändan. Möbeln i övrigt omlackad med schellack. Beslagen rengjorda också.

Möbelrenovering Falköping   Möbelrestaurering Alingsås

 

Sybord i mahogny. Pärlstaven som löper runt nederkanten var borta på flera ställen. Lacken skadad mm.

Möbelrenovering Jönköping   Möbelreparation Sverige

Det blev till att komplettera med nytillverkad pärlstav. Lacken på skivan tog jag bort och polerade upp ytan på nytt med schellack. Så kallad franskpolering. Inte så ofta jag får in sådana möbler längre…

Schellackpolering   Omlackering

 

Vissa kunder efterfrågar laserade möbler. Då gör jag det!

Ådringsmålning

Ibland får jag in tråkiga skador som denna förstörda kista .

   

Medvetet sönderrepat lock till en vacker kista från 1818! Så trist…

3   

I samråd med kunden bestämde vi en enklare åtgärd, att helt enkelt retuschera i de djupa skrapmärkena.

Ibland kommer kunderna med egna förslag på omändringar av sina möbler, som i det här fallet.

Rokokobord   Halvmånebord

-Jag vill att du gör om detta till ett halvmånebord istället! Okay!- Men jag vill ha alla fyra benen under för stabilitetens skull. Kan du det? Klart jag kan…

Möbelreparation   Göra om bord

Här är bordet nere för räkning… Hur skall det gå?

Sprutlackering av bord   Möbelmåleri

Visst gick det att gå kundens önskemål tillmötes. Kanske du också vill vara din egen formgivare. Kontakta mig så löser vi tillsammans dina drömmar och idéer!

 

På en kista med blomstermåleri hade en kruka placerats! Och se hur det slutade… inte så lyckat, eller hur! Nåväl, det går att rädda sådana skador…

Rädda måleri på trä   Restoring paint.

Jag tog hjälp av en av mina mirakelkurer och tvättade försiktigt bort de vita fläckarna.

Restoring furniture   Bemålad kista

Efter lite retusch så var kistan fin igen. Ge dig inte på detta själv. Då kan det gå riktigt illa…

En skrivbrå med utdragbar överdel. Klaffen hängde lös. Fanérskador och allmänt risigt skick på denna möbel, men det skall väl gå att fixa till så den ser lite bättre ut igen…

Skrivbyrå i mahogny   Schellackpensel

Jag gjorde rent byrån, lagade i lite faner där det fattades och gav den en omgång med schellacken. Stagade upp lådorna lite och fick tillbaka klaffen med nya gångjärn också.

polering av byrå   Möbelrenovering Vänersborg

Titta vad man kan göra med en gammalbyrå!

Varför skall en byrå se ut som den brukar göra, när man kan skoja till det så här. Kanske skall den få namnet, Harlekin!

Möbelrenovering Trollhättan   Möbelrenovering Uddevalla.

Jag tycker denna byrå blev helskön! Kunden styrde själv valet av utseende. Det går alldeles utmärkt att komma med egna förslag. Du designar och jag fixar!

Ett 2-delat skåp, där underdelen fått en del lagningar genom åren. Lagningarna var gjorda med något som mer liknade sigillack! Jag tog bort dem och ersatte dem med nya lagningar.

Byrå med fanerskador  Fanerskada på byrålåda

Byrå i valnöt  Fanerskada retuscherad

Så här blev det med ny lagning och polering med schellack.

Vitrinskåp  Vitrinskåp rengöra och polera schellackÖverskåpet i denna 2-delade möbel var i bra skick och behövde bara en mildare rengöring och polering.

Tråkiga skador kan man väl med rätta kalla detta! Skadade möbler efter inbrott!

Skåp med brottskador

Ett mycket vackert skåp med intarsia blev brutalt uppbrutet vid ett inbrott.

Inbrottsskada på dörr   Skada på skåp

Så ledsamt att se, men det går ju dessbättre att återställa. Det tar tid  och som tur var fanns bitarna kvar. Nu tog jag vid och pusslade ihop skåpet igen. efter ett par dagar blev resultatet så här!

Renoverat skåp

Fronten helt ok igen!

Dörr lagad efter inbrott   Skåp lagat efter inbrott

Allt på plats igen! Jag blev själv riktigt nöjd. Ibland går det bättre än förväntat, men allra bäst hade väl ändå varit om skåpet sluppit hamna hos mig. Nyckeln till dörrarna låg på ovanskivan. Varför bryta upp dem…?

En dag kom självaste Brunte på besök!

Han ville få högerhoven reparerad!                             Jag fick lägga hästen på hyvelbänken.

Antik leksakshäst Reparera en leksakshäst

Någon timma senare var han omhovad. Efter lite svart färg kunde Brunte ge sig av hem igen…

Leksakshäst   Trähäst

En spegel i Jugendstil ca 1910, med tillhörande bord under, som råkade ut för en lägenhetsbrand

Brandskadad möbel Sotskadad möbel

 

Branskadad möbel efter renovering

Möbeln rentvättad och omlackad med schellack. Av brandskadorna syntes ingenting!

Det mesta går att reparera även om det ser ut att vara bortom all räddning! Inget är omöjligt, fast det tar tid att återställa en möbel i brukbart skick igen. Vet du om att vissa skador på dina möbler täcks av hemförsäkringen?

Ursprunget till schellack är ett sekret från en indisk lus!  Genom att lösa upp detta sekret i ren sprit får man schellack!  Schellack var den klart dominerande ytbehandlingen på möbler fram till ca 1930, då cellulosalacken gjorde sitt inträde i möbelindustrin. Idag används mest plastlacker i industrin.

Ett nyare björkbord som kunden ville få ombetsat till en färg som påminner om teak.

Björkbord   teakfärgat bord

Ja, det var ju bara att göra det då!

En klassisk skänk i flammig björk från 1940-talet. Kan den göras om så det mer liknar mahogny?

40-talsmöbel   Renoverad skänk i1940-talsstil

Jo, det gick väl. I dörrpartierna målade jag i ett rotliknande mönster!

Almrot

Ibland undrar kunder om det går att ljusa upp en mörkbetsad möbel! Som i detta fall.

Björksekretär med lådor   sekretär

Klaffens insida hade dessutom lite repor och skavmärken. Som tur var gick det att skruva isär hela sekretären. Det ger det absolut bästa resultatet om man skall lacka om möbeln. Inredet behövde jag inte ta av lacken på, däremot på klaffens båda sidor samt sidostycken,lådor och toppskivan. Sen tvättade jag ur betsen så gott det gick. Detta är ett arbete som är svårt att förutse resultatet av. Denna gången gick det bra.

Möbelrenovering   Sekretär renoverad

Efter omlackeringen var det så dags att montera ihop sekretären.

40-talssekretär nyrenoverad

Lite ljusare blev den allt. Passade på att polera upp beslagen också.

En gammal spegelbyrå som blivit kraftigt ommålad kom till verkstaden. Kunden ville få den grundligt genomgången, varvid all färg togs bort och målades om i en blank oljefärg.

Spegelbyrå   Vitmålad spegelbyrå

Dekorationen upptill på spegeln bedömde jag vara tillagt vid en tidigare renovering och tog bort den. Bakom den fanns den ursprungliga dekorationen! Kunden ville även att jag skulle montera nya, tidsenliga beslag. Valet föll på ett klassiskt jugendbeslag från tiden kring 1910. De små luckorna över dörrarna hade en påspikad masonit som dekoration. Den tog jag också bort. Härmed återfick spegelbyrån sitt tidigare utseende utan alltför stora ingrepp!

 

En härlig teakskänk som blivit lite trött i ytan.

Teaksidebord   Teakmöbel

Fläckar på teakmöbel   Teakskänk

Efter rengöring av skivan och hela möbeln så oljade jag in den och den återfick sitt ursprungliga fräscha utseende! Några lådor behövde lite extra omsorg. De hade gått upp i limningen.

Ett brickbord utan bricka gör väl ingen människa glad… Alltså blev jag ombedd att tillverka en serveringsbricka till underredet.

Brickbord   Serveringsbord

Ja, detta är ett exempel på uppdrag jag får in till min verkstad. Inte en dag är den andra lik. Är inte det fantastiskt att få ha ett sådant här underbart arbete!

Byrå i sparsmakad rokokostil tillverkad runt 1930-40-talet. Färgen hade flagnat ner till träet och nu ville kunden få den ommålad, gärna i en grå nyans. Jag föreslog en svag grålasering ovanpå en ljusgrå bottenfärg.

Ådringsmålning    Vintagemöbler

Kunden ville att jag monterade beslag på byrån istället för att bara dra ut lådan i en nyckel. Under en tid var detta rätt vanligt att det inte fanns handtag eller andra beslag  att dra ut lådan med. Att dra ut en tungt packad låda med bara en nyckel medför ofta skador runt nyckelhålet. Därför tycker jag att det är motiverat att komplettera med någon form av beslag. I skadeförebyggande syfte!

Dekorationsmålade möbler    Laseringsteknik

Med relativt enkla medel kan alltså en möbel få ett nytt utseende och få lov att hänga med många år till. Möbler av denna kvalité återfinner man inte längre ute på marknaden. Gör ett klokt val, renovera det du har…