Diverse möbler

Här visar jag ett urval av olika möbler och uppdrag som  jag får in till min verkstad.

Dörren på detta vitrinskåp gick trögt och när skåpet ändå var inne på verkstaden ville kunden få beslagen polerade också.

Stilmöbler.    Stilkopia

Denna byrå i rokokostil är tillverkad runt 1950. Det är en sk stilmöbel eller stilkopia som man även säger. Med det menas att möbeln är en kopia av en äldre stil. Just denna byrå håller en mycket hög kvalité. Egentligen är den i sin konstruktion inte nämnvärt annorlunda än om den varit från rokokotiden, dvs runt 1750-1770.

Stilmöbler  Byrå i rokokostil

Stenskivan bad jag kunden lämna kvar hemma. Transportera inte marmorskivor i onödan. Uj, så trist om de knäcks i transporten… Det jag gjort här är att snygga till vänster sida som var oerhört solblekt. Jag tog av lacken och lackade om. Det fick inte skilja sig för mycket i nyans till byråns övriga delar och den förhoppningen lyckades jag infria. Jag polerade upp byrån samt beslagen. Visst är den vacker!

 

Visst är de vackra och vilka minnen de väcker. Concerton! Radiogrammofon.

Radiogrammofon, Conserton  Renovera radiogrammofon

Jag lackade om ovanskivan enbart på kundens begäran och polerade resten även mässinghandtagen. TECE Musik i Vänersborg som kan detta med elektronik renoverade innanmätet och fick igång radion igen. Vilket varmt härligt ljud det kommer ur dessa högtalare.

En björkbyrå i all enkelhet kan tyckas, men den har en kvalité som knappast står att finna längre i vanlig nyproduktion. För att köpa en ny sådan byrå, helt i trä måste den specialbeställas och det blir en dyr historia kan jag säga!

Flammig björkbyrå  Lacka om en byrå

Bilderna ger inte helt rättvisa åt slutresultatet, men den gamla lacken var matt och dyster, den nya fräsch och munter.

En sällan skådat vacker och välbyggd möbel landade hos mig. Orsaken var att kundens katt hade vid ett flertal tillfällen hoppat upp och satt sig på sekretärens marmorskiva höst upp på toppen. På väg upp klöste kattens klor fula repor i lacken…

Myrstedt&Sterns Aktiebolag  Ta bort repor i lack

Ta bort skrapmärken på lack  Myrstedt & Stern Ab i Stockholm

Jag trodde sekretären var en sk stilkopia från 1950-talet, men en signering gömd under en fackram inne i skåpet berättade” Carl Svensson 22/12-1906″ ! Hela möbeln var med undantag för kattens påverkan , i ett underbart skick i en kvalité som är otrolig. Rena mästartakter här. Baktill en etikett Myrstedt&Stern. Kända för sina kvalitétsmöbler.

Renovera möbler från Myrstedt & Stern  Lackskador på möbler

Gustaviansk sekretär  Polera mässing

Reporna lite mindre synliga och möbeln rengjord och polerad. Även mässingsbeslagen fick sig en genomgång. Det råder olika uppfattning om huruvida man skall polera upp beslag eller inte. Kunden ville det och jag kan tycka att det kändes rätt med tanke på hur bra möbeln blev till slut. Undra vad katten tycker om det hela.

Ibland flagnar färgen och då vill man måla om. Det kan jag förstå så som detta bord ser ut!

Antikrenovering bord  Laga gammalt bord

Jag värmde av färgen. Sedan lagade jag några träskador, spacklade och målade om. Puh! Det tog tid att få bort all färg ur utskärningarna. Vilken himla tur då att jag har ett sådant formidabelt tålamod.Min viktigaste egenskap skulle jag tro. Prova själva får ni se hur det är.

Renovera bord  Laga spricka på bordskiva

Hur stort som helst! Inte varje dag pampiga möbler som denna tar vägen förbi min verkstad. Skåp i någon sorts renässansstil tillverkat i ek. Tillverkningsår 1948. Ytan var torr och några sammansättningar saknades som höll ihop skåpets olika delar. Som tur var kom skåpet nedmonterat. Jag hade aldrig fått ihop detta på egen hand!

Renässansskåp  Antika skåp

Dörrarna var bl a utsmyckade med de olika stjärntecknen.

Stjärntecken.  Renovera antika skåp

Efter noggrann rengöring av skåp samt järnbeslag oljade jag in skåpet och järnbeslagen som mest var av dekorativ art behandlade jag med ett vax.

Tyskt renässansskåp

Skillnaden på skåpet före och efter restaureringen framgår inte fullt ut av bilderna. Det blev en betydande skillnad på skåpet. Invändigt rengjorde jag hyllplan mm.

Soffbord i teak är vanligt att jag får in till min verkstad. Hörnsoffbord däremot vet jag aldrig att jag stött på tidigare. Så synd då att kunden själv gav sig på bordet med sin slipmaskin och förstörde detta originella soffbord.

Slipa och lacka teakbord  Slipa fanérad bordsskiva.

Efter den olyckliga genomslipningen av fanéret på två ställen betsades bordet i ett försök att rädda situationen. Inte hjälpte det!  Jag trodde inte att jag skulle kunna rädda bordet.. Jag slipar aldrig av lack eftersom det går som på bilderna. Ett fanér är ca 0,5-0,7 mm tjockt…eller tunt. Jag löste upp rester av lackskiktet som var kvar på bordet. Hur det skulle gå med betsen var jag däremot osäker på.  Skulle den gå att få bort?

Renovera ett teakbord  Renovera teakbord

Ja, vad skall jag tycka om resultatet? Utgångsläget var minst sagt bekymmersamt. När all lack var borta så var det mesta av betsen kvar. Jag fick helt enkelt bestämma mig för att betsa hela bordet inklusive benställningen med en Zar bets, Teak Naturell. Visst går det att se en viss flammighet i ytan och genomslipningarna är så kamouflerade som jag förmådde göra. Hade jag fått in bordet innan gör-det-själv försöket hade jag återställt bordet till originalskick utan vare sig slipning eller betsning. Många tror att bord är av massivträ bara för att de är tunga. Eftersom de flesta bord från 1960-talet och framåt är  fanérade på spånplattor så blir de tunga. Jag förstår om man som lekman har svårt att avgöra om en möbel är fanérad eller av gediget trä. Ring någon som kan detta innan du ger dig på din möbel själv! Nå, jag är rätt nöjd med vad jag lyckades åstadkomma med detta till synes hopplösa läge… Kunden var extremt nöjd i alla fall. Slutet gott , allting gott.

 

En sekretär från 1940-talet, som blivit frodigt ommålad vid några tillfällen. Insidan i björkfanér hade en del lite svårbemästrade fläckar. Jag tycker nästan alltid att det är svårt att ta bort mörka ringar på björk. Ek, alm och teak går lättare att få bort. Hur kommer det sig? Ja, det undrar jag också…Man får inte alltid svar på allt man vill veta…

Måla om möbler  Möbelrenovering, sekretär

Måla om möbler

En till synes enkel möbel, men bra mycket mera avancerade än det som går att köpa idag om man är på jakt efter en liknande möbel i nyproduktion. Efter lite rengöring spackling och målning med kulör 1000-N blev det en riktigt fin skrivbyrå.

Restaurera byrå med lucka    Ta bort mörk ring på skiva

Renovera sekretär.

Det mesta av den ilskna mörka ringen på klaffens insida försvann trots allt. Lackade om hela inredet.  Polerade alla beslag och bytte ut ett av beslagen på de stora lådorna för att få samma storlek på beslagen. Dags för kunden att komma och hämta hem möbeln igen.

 

Teakskrivbord som flitigt använts får man tro av skivan att döma.

Restaurera teakskrivbord.  Renovera teakskrivbord.

Renovera teakskrivbord.

Jag fick montera isär hela skrivbordet. Laga fanérskador på lådor och framför allt göra rent skivan och bleka bort svarta prickar stora som riskorn! Hur uppstod de undrade jag. 

Göra rent teakmöbler.  Teakrengöring.

Olja teakmöbler.

Serveringsvagnar är på modet igen. Inte så konstigt när de är så här fina!

Serveringsvagn.

Jag råkade tyvärr glömma bort att ta en bild före jag satte igång med renoveringen. Det var en färgmässigt ojämn yta med diverse ringar på. Av dessa syntes inga till efter min  renovering.

Bokhylla i alm och almrot. Lacken var sprucken eller krackelerad som det också heter.  Jag tog av den gamla lacken på sidor, överdel samt dörr och låda. Invändigt lämnades utan åtgärd. En hylla i all enkelhet men ändå rejält byggd. Förr gjordes även enklare möbler i en kvalité som inte finns att få tag i längre om man inte specialbeställer det. Det kostar på kan jag säga så att renovera är lönsamt påstår jag.

Hylla med sprucken lack.  Renovera golvbokhylla.

Lacka möbler  Omlackering av möbler.

Vacker hylla med vackert almrotsfanér i dörr och låda.

Skåp i träslaget Bubinga med intarsia från Mjölby! Oj! Vilket skåp. Så vackert. Lacken var sliten och faneret sprucket på flera ställen. Troligtvis efter en vattenskada. Fötterna nertill hade klassiska markeringar av att ha stått i vatten. Även andra delar som skivan upptill var vattenskadad.

Skåp med intarsia   Mjölby intarsia.

Översvämmat skåp  Reparera vattenskadat skåp

Invändigt så saknades de båda lådorna längst upp i skåpet. Kunden bad mig tillverka nya och eftersom jag antog att originallådorna varit hopfogade med så kallad sinkning så gjorde jag lådorna på det sättet.

Adam och Eva   Edens lustgård

Adam och Eva? Vackert formgiven intarsia tillverkad i Mjölby troligen på 1950-talet.

Sinka en låda

Handsinkad låda. En hållbar och dekorativ sammansättningsmetod för lådor.

Handsinka lådor  Restaurera skåp med trämotiv på.

 

Om jag hörde rätt så hade ägaren till detta vackra soffbord i teak smörjt in det med djungelolja! Eller var det beckolja? hursomhelst, så vidare bra blev det inte. Det är då jag kommer in i bilden. Kan jag återställa bordet till ett mera normalt utseende.?

Renovera soffbord Johannes Andersén  Feta fläckar på teakbord

Ja, vad svarar jag på det? Detta går inte att rätta till genom att slipa. Fanéret är ca 0,5 mm tunt. Det blir till att lösa upp all återstående gammal ytbehandling innan det går att applicera en ny. Nu visade det sig bli mer komplicerat än så… Jag fick dessutom bleka hela ovanskivan för att få ett enhetligt utseende på skivan. Om det hjälper däremot kan man inte veta förrän skivan ytbehandlas på nytt, i detta fall med en hårdvaxolja. Hur gick det då?

Johannes Andersén  Teakbord Johannes Andersén

Danska teakmöbler

Ja, bättre kan jag inte. Soffbordet är formgivet av Johannes Andersén. Visst är det ett läckert bord. Alla fläckar försvann till min stora förvåning kan jag tillägga! Ibland blir jag själv förvånad över vad som går att åstadkomma med möbler som kan verka bortom all räddning.

Kan du måla mitt bord vitt…eller grått eller göra nåt ? Visst kan jag väl det!

Bord med djurtassar  Lasera möbler

Ja, det blev ju ett annat bord efter grålaseringen. Skall man verkligen göra så här kanske du undrar. Ja, fundera lite.  Jag tycker det blev ett vackert bord. Om ägaren inte vill ha det krackelerade utseendet på bordet som var anledningen till att de kom till mig och inte heller vill ha den där mörkbetsade ytan vad gör man då? Ja, vi bestämde att göra så här. Jag är nöjd med resultatet. Jag försöker få mina kunder att acceptera den ursprungliga idén med möblerna, dvs att behålla originalutseendet, men alla vill inte ha det så. Det kan ibland bli svåra överväganden. Nå, hade det rört sig om ett unikt bord från 1700-talet hade jag inte gjort det…inte utan stora protester från min sida i alla fall.

Finns det något vackrare träslag än jakaranda? Här ett skrivbord och ett sidebord/skänk i jakaranda. Vilket mönster…

Jakaranda  Palisander

Möblerna var i ganska bra skick när jag fick in dem till min verkstad sånär som på lite vaga fläckar i ytan. Rengöring och lite hårdvaxolja för exotiska träslag gjorde susen.

En gulnad buffé! Ja, så här blir cellulosalackade möbler med tiden. De flesta ytbehandlingar och färger också för den delen gulnar. Undra om inte cellulosalack gulnar mest av alla. Så vad händer då när en sådan möbel renoveras? Kolla in!

   Renovera möbler  Renovera sprucken lack

Träslaget är alm, vilket är vanligt i denna typ av möbler från 1950-talet. Nog ser den gulaktig ut. Lacken är krackelerad vilket syns på bilden till höger, vilket är en åldringsprocess i många lacker och cellulosalacker i synnerhet. Alltså dags att befria möbeln från denna lack som gjort sitt. Som vanligt löser jag upp lacken eftersom lack på fanérade möbler inte får slipas av! Efter det så lackar jag om möbeln med tre lager lack.

Buffé  Renovera linneskåp

Ett nytt utseende uppenbarar sig. Fläckar och sprucken lack är borta och den känns fräsch igen tycker jag.

Linneskåp

Dags att tas i bruk igen hemma hos kunden. Möbler från denna tid är gediget byggda och tillverkade av trä rätt igenom. Fanér och massiva ytor möter varandra. Möblerna är dessutom ihopsatta på ett sätt som i de flesta fall underlättar en renovering eftersom de går att montera isär. Att möbeln är stilren gör också att den kan placeras i olika miljöer. Ett smart val för den som vill ha en bra möbel. Finns ibland på second hand butiker. Passa på att fynda!

Vilket underbart skrivbord! Danskt såklart. Hans Wegner. Skrivbord med klaffar inte så ofta jag får in sådana. Varför har inte jag ett sådant…

Hans Wegner skrivbord   Renovera skrivbord Wegner

Repor på bord. Vad göra?   Hans.J.Wegner skrivbord. Teak och ek

Skivorna var rätt repiga och hade lite ringar och fläckar efter vatten. Fläckar på teak kan vara svåra att få bort men det gick bra denna gång. Jag blekte alla tre skivor för att få en så jämn färg som möjligt vid den efterkommande ytbehandlingen som i detta fall blev en hårdvaxolja. 

Arkitekt Hans. J. Wegner   Vattenfläck på skrivbord i teak.

Rengöra teakskrivbord   Skrivbord Hans Wegner

Slutresultatet blev det förväntade. Benställning och lådor är i ek. Kombinationen ek och teak är vanligt även på svensktillverkade möbler från 1950-60-talet. Visst är det snyggt!

Blott blått!

Byrå med många lådor.  Barnbyrå

Ingen stor byrå direkt. Nog tänkt att stå på ett bord eller i en barnkammare.

En liten nätt sekretär med massa lönnlådor i! Från vitt till engelskt rött blev det denna gång. Det vanliga är annars tvärtom! De flesta vill ha vitmålade möbler. Kan man månne skönja ett trendbrott?

Barnmöbler  Laga sned klaff på möbel

Ja, denna möbel var rätt ankommen. Sprickor, knoppar på vift, inga nycklar. Flagnad färg mm. På med hårdhandskarna. Tur att de fortfarande säljer sådana…hårdhandskar alltså! Tvätta, slipa, spackla, slipa igen. Grundmåla, färdigstryka tre gånger blev det, (minst) tror jag tappade räkningen till slut.

Måla om sekretär  Möbler med lucka

Det blev en helt annan möbel tycker jag. Den passade bra i den röda kulören 4050-Y90R

Skrivbord är aldrig ur tiden i synnerhet inte när det är så här vackert och lättplacerat.  Skivan har blivit rejält vattenskadad och en hel del repor måste också åtgärdas. Bara att sätta igång alltså…

Renovera skrivbord  Vattenskadad skiva

Den smala mörka linjen på skivan kallas för åder. Åderläggning. Nu vet du det!

Restaurera skrivbord  Laga gammalt skrivbord

Ornamentet på dörrarna kallas intrasia så nu vet du det också.

Lackering av möbler.   Renovera bord med vita strimmor.

På skivan fanns det två mörkare ringar som jag försökte bleka bort. Det gick inte…trodde jag, ända tills jag rullade på lacken  då var de som bortblåsta. Jag blev faktiskt ganska paff över det…Lustiga saker händer ibland när jag renoverar möbler.

Reparation skrivbord  Renovera möbler med repor 

Vilken jättefin byrå 12 lådor. Det kallar jag förvaringsmöbel! Men vem har ritat den?

Ommålning av möbler  Sprutlackering av möbler

Det händer att jag får förfrågningar om nytillverkning av möbler. Detta var dock ett mer udda uppdrag. Specialtillverkning av två massagebänkar till en nyöppnad Thai-massageateljé i Trollhättan. Kravet var att de skulle vara så stabila som möjligt. 

Massagebänkar, Thaimassage, Thaimassagebänkar

Jenny Svensson på Jennys Tapetserarverkstad klädde bänkarna. Ett bra samarbete. 

Sekretär i ek med diverse småskador. Det såg rätt enkelt ut på bilderna jag fick, men verklighetens sekretär dolde bekymmer när den väl anlände till min verkstad…

renovera 1700-talsmöbler  Restaurering av äldre möbler

Sprickor i faneret på klaffens framsida och rejält med fanérsläpp. Sånt syns inte alltid på bilder! Lösa lister som dessutom var av på mitten och urgröpt då den troligtvis stått nära ett element som förklarar varför listen var urgröpt! Ringen till ena beslaget fattades. Kunden lyckades via tyska kontakter få fram ett snarlikt beslag! Otroligt egentligen.

Gustaviansk sekretär  Renovering av antika 1700-talsmöbler

En av knopparna till utdragsreglarna som klaffen skall vila på i nedfällt läge var borta. Jag hade själv en liknande i mitt lager av gamla beslag.

Antikrenovering  Lackera 1700-talsmöbel

Ja, jag fick ordning på möbeln till slut men det tog tre gånger så lång tid som jag beräknat…Bara att tugga i sig som man säger numer. 

En ekskänk som hörde till de tyngre möbler jag hanterat. Den tog styggt på ryggen minsann…

Ådringsmålade möbler  Hur renoverar man ådrade möbler?

Det saknades några lister. Dessutom lite skador i ådringsmålningen. Några bitar fanns som gick att limma tillbaka igen. Jag gjorde nya lister för hand med hyvel och stämjärn. Hade jag fräst i maskin hade de blivit alldeles för perfekta. Det skall ju synas att de är handgjorda resonerade jag. Till kundens stora glädje!

Dekorationsmåleri  Mahognyimmitation

Så blev den. Denna tunga massiva ekskänk ådringsmålad i syfte att se ut som det dyra träslaget mahogny!

En variant på sekretär tillverkad i teak. Troligtvis 1960-tal. Lite fläckar på skrivskivan men framför allt en märklig fanérskada på lådfronterna. Teakfanéret hade spruckit isär i ett zig-zag mönster i alla tre  lådafronternas längdriktning!! 

Teakmöbler  Renovera teakmöbler.

Ibland vill man helt enkelt anpassa möbeln till en ny miljö som i det här fallet. Färgen på skänkskåpet stämde inte riktigt med nyansen på de nya bänkskivorna och köksbordet  i valnöt. Mitt uppdrag blev att försöka ge skåpet en ny mer valnötsliknande ton. Så här blev det.

Göra om möbler  Göra om gamla möbler

Jag betsade på den befintliga lacken och fick efteråt lacka om skåpet. Visst blev det skillnad!

Inte så ofta som jag får beställning på att måla möbler i klara färger. Jag gillar färger som tar plats! Här en byrå som blivit påtagligt gul. -Kan du måla byrån så här?

Måla om skåp  Möbelmåleri

Ja, det blev rätt likt kundens önskemål…-Kan du fixa en nyckel som passar?

Laga trämöbler   Reparera möbler och måla om.

Jag hade en nyckel som jag tycker blev riktigt bra till byrån. Beslagen fick sig en rejäl omgång också! Klart för leverans.

När jag ändå höll på med färgglada möbler så fick jag in denna sekretär som också fick sig en rejäl omgång. Jag fick lite känsla av 1970-tal över färgsättningen!

Renovering av möbler.  renovera gammal byrå med luck.

Vissa renoveringar är tråkigare att åtgärda än andra och då är det oftast efter inbrott. Så onödigt… nyckeln till dörren låg fullt synligt på skivan ovanför dörren. Varför bryta upp dörren med en kofot.

 

Detta såg rätt illa ut. Dessutom hade en stor flisa på dörren lossnat och följt med soporna ut. Hade den funnits kvar hade reparationen blivit rätt enkel att åtgärda. Nu blev det svårt istället.

  Reparera möbler efter inbrott

Jag fick leta fram gammal ek med rätt utseende på och fräsa ur i ramen och limma fast nya delar som sedan profilerades och slutligen färgades in och lackades. Det tog ett antal timmar i anspråk.. Som tur var hade jag ett gammalt lås som satt som en smäck!! Kunden blev mycket nöjd…

Vitt är alltid gångbart. Här är ett vitrinskåp som kunden ville få målat från gulvitt till helt obrutet vitt. Många vill ha någon sorts brytning från det kritvita, dock inte i detta fall. 

Måla om möbler

Vitt passar in i många miljöer.

Se ett sådant vackert skrivbord i teak. Tillverkat på Säffle möbelfabrik.

Renovera teakmöbler  Skrivbord i teak. Säffle möbelfabrik.

När skrivbordet kom till mig hade någon, inte kunden, smort in ytan med en fet olja som inte torkat. Tur var väl det kanske. Jag tvättade av all tidigare ytbehandling och oljade in bordet med en olja som torkar. Samtidigt trollade jag bort två fula brännmärken efter en cigarett! Ett barskåp pryder framsidan eller om det är baksidan…hm. Vad är bak och fram på en möbel komponerad på detta sätt? Hade skrivbordet inte haft en hylla och ett barskåp så hade den sidan troligtvis stått mot en vägg. I och för sig inte nödvändigtvis, men om, så hade den sidan väl varit baksidan…eller? Nu säger man ju att man sätter sig bakom skrivbordet och inte framför. Jag tror minsann att hela resonemanget blir lite bak och fram. Det är bäst jag slutar innan jag  fullständigt rör till det. Hursomhelst så blev skrivbordet väldigt vackert oavsett om man står bakom eller framför skrivbordet. Puh!

När man hör ordet buffé tänker de flesta på restaurang kanske, men det är även benämning på denna typ av möbel.

50-talsmöbler lacka om möbler  Buffé

Denna buffé var kraftigt ”inrökt” Tvättade av tjära från cigarettrök… Inte kul. Luktar illa gör det också. Lacken var vattenskadad på ovanskivan. Tog av lacken och lackade om såväl skivan som hela skåpet. Även invändigt. Nästan som för att försegla lukten av rök…

   Valnötsrot  möbellackering

Möbeln blev så gott som i nyskick efteråt. Vilket lyft!

Inte så vanligt längre att rokokobyråer letar sig fram till min verkstad. Här ett undantag trots allt. Rokokobyrå från ca 1760. Väldigt omfattande fanérskador i form av fanér som sitter löst och bitar som ramlat av och medföljer i en liten ask. Guldmedalj till den kunden!!!. Fanérbitar som saknas och måste kompletteras. Med andra ord ett rätt omfattande arbete. Bilden nedan visar hur jag limmar tillbaka lösa delar.

Renovering av rokokobyrå

Utöver fanérskador gjorde jag rent byrån och polerade upp ytan. Beslagen lät jag vara med den patina de hade när jag fick in byrån. Ibland kan jag tycka att det blir lite väl bra om man ger sig på att polera dem också. Många timmar senare blev resultatet så här.

Möbelrenovering bohuslän  Möbelrenovering Trollhättan ,Uddevalla, Vänersborg, västkusten

Den mörkare ytan på detta mahognybord visar hur hela bordet en gång sett ut. En duk har legat på i många år. Träet runtomkring har blekts. Skivan dessutom sprucken.

Engelska mahognymöbler  Mahognyskrivbord.

Den mörka markeringen ville inte helt ge med sig, men jag tycker ändå att det blev en märkbar förbättring.

Ett så kallat damtoalettbord i förfärligt skick! Färgen flagnar så det står härliga till!

 

Här blev det till att mödosamt skrapa av all löstsittande färg…vilket jobb!

Ommålning ,Sovrumsmöbel

Nåväl, skam den som ger sig. Många timmar senare såg det ut så här. Ett rejält ansiktslyft vågar jag påstå!

Ett trevligt skåp som tjänstgjort som dockskåp i många år, men som nu skall få en ny roll i livet.

   Möbelrenovering

Insidan var tapetserad på väggarna och golven belagda med heltäckningsmatta. Tre lager tapet  satt som berget. Puh! vilket slit det blev att få väck dem…Efter det kunde jag spackla och börja måla om. Vitt invändigt och ljusgrått på utsidan. 

Möbelmåleri   Måla om möbler

Jovars! Visst blev det en rejäl makeover. Sådana jobb tar tid minsann… När jag ändå var i farten sätte jag dit nya (fast egentligen gamla)beslag från samma tidsepok som skåpet, dvs 1900-talets början. Ja, det var ett roligt arbete. 

 

Lite i grönaste laget tyckte kunden…

Möbelmålning   Möbelrestaurering, möbelmåleri

Efter besöket i min verkstad var det trevliga bordet från sent 1800-tal lite mindre grönt!

Men oj! Vilket läckert skrivbord! Formgivet av Olavi Hänninen.

Olavi Hänninen

Några fanérbitar satt löst. Skonsam rengöring samt vaxning så blev det funktionsdugligt igen.

En väl använd sjömanskista gick i hamn hos mig. Efter renoveringen fick den en ny plats på land denna gång.

Sjömanskista   Renovera en sjömanskista

Teakmöbler från 1950-60-talet är och har varit på modet rätt länge nu. Här är ett klassiskt telefonbord i teak. Skivan upptill hade blivit mörk efter någon form av polish. Jag tvättade ur så gott det gick och oljade in den med Osmo hårdvaxolja istället. Skivan blev inte lika mörk i färgen. Det plastade järntrådsunderredet gjordes rent med fulgentin.

Telefonbord i teak

Ett gediget skrivbord mellanlandade hos mig på sin väg mot Barcelona! Tämligen blekt efter åratal i starkt solljus. Det blev svårare än jag tänkt mig att få en vettig enhetlig nyans. Fick betsa ett antal gånger innan jag slutligen lackade om skrivbordet. Att det därtill skulle behövas tre olika nycklar till dörrar och låda blev en överraskning till och med för mig.

Art deco   Solblekt möbel, fläck på träskiva

Skrivbord 1930-tal

Ja, så här blev det till slut.

Den här sekretären i furu ville kunden få ommålad innan den kom till dotterns hem.

Möbelrenovering västra Götaland   Möbelrestaurering Västra Götaland

Klaffens insida var ganska nedsliten. I övrigt var den i bra skick. Rengöring och spackling sen målade jag för hand med en alkydoljefärg i nyansen 0502-Y.

Möbelkonservering Västra Götaland   0502-Y

Det går inte att säga annat än att det blev lite skillnad…

Möbelmåleri Trollhättan   Möbelmålning Uddevalla, Vänersborg

En gammal sliten byrå vars färg flagnar av… Ja, den såg inte så rolig ut, men den kan bli vacker igen. Fast det kommer att ta sin tid.

Måla om gamla möbler   Laga gamla möbler

Rätt så sliten kan jag lugnt påstå. Lådorna går trögt också.

Gamla möbler får nytt liv   

Utskärningarna delvis igenfyllda med färg. Här kommer min speedheather till pass.

Antikmålning på möbler   Laga antika möbler

Jag fick värma bort all färg ända ner till träet. Två spacklingar och två lager med färdigfärg senare blev den så här vacker.

Renovera gammal byrå   

Jag monterade slitlister inne i byrån som lådorna skall glida på för att få bättre gång på dem. Beslagen polerade. Ja, det blev ett rejält lyft tyckte jag. Det tyckte kunden också som tur var…

 

En del kunder vill testa att renovera själva. En grundregel är att undvika avslipning av lack. I synnerhet om det är en fanérad möbel. Fanér är väldigt tunt , ca 0,5-0,7 mm. Inte mycket att slipa på alltså. Jag visar här hur jag gör istället.

Slipa av lack   Lackskada på bord

Så här såg bordet ut när det kom till mig. Lacken delvis avslipad och betsen under lacken bortslipad. Jag tar av lacken på annat sätt.

Färgborttagning på möbler   Lackborttagningsmedel till möbler

Med ett lackborttagningsmedel löser jag upp lacken istället. Söligt värre, men effektivt!

Renovera bordsskiva i faner   Renovera soffbord i fanér

Efter att lacken avlägsnats betsade jag om bordsskivan. Sen sprutlackade jag bordet. Bordet blev nästintill i nyskick. Jag var ett tag osäker på hur denna operation skulle lyckas men det gick ju vägen till slut. Kunden nöjd och även jag.

Under många år har vitt varit på modet! Det finns dock de som går åt andra hållet och vill ha trärent som i det här fallet. Bort med färgen! Löd uppmaningen från denna kund… Hur blir det egentligen?

Ta bort färg på gamla möbler   Färgborttagning på möbler

Det är inte helt riskfritt! Eftersom jag saknar röntgensyn kan jag aldrig veta vad som döljer sig bakom färgskiktet. Är det samma träslag överallt? Kommer stora spacklingar att visa sig? Enda sättet att få svar på det är att ta av färgen och se vad som finns därunder.

Laga gammalt skåp   Ta bort färg på gamla möbler

Det blev så här efter en hel del arbete. Insidan på ryggen och sidorna var klädda med Masonite. Bakom den satt det rester av en gammal tapet! När väl dessa kulturlager var borta var det till att slipa för att få bort rester av tapetlim och vitlim. Glasrutorna hade en kontakttapet pålimmad på insidan. Dessa byttes ut mot nya glas. Efter att färgen värmts bort med en Speedheater slipade jag alla delar och oljade med Osmo hårdvaxolja. Skivan upptill var av en återanvänd lamellträskiva. Benen i benställningen av bokträ, samt sarger av som det verkar asp som är ett ovanligt trä i möbelsammanhang. Själva skåpet är av furu och äldre än övriga delar… Ja, så kan det gå när gammal färg tas bort. Det gick ju trots allt bra. Skåpet blev fint tycker jag efter mycken möda…

Rökbord verkar ha kommit på modet igen!

Rökbord   Barskåp

Skivan upptill med intarsia var rätt illa åtgången av vattenskador. Bordet i övrigt ganska slitet. Det fick bli en rejäl genomgång.

Renovera gamla  bord

Inte värre än att det gick att få ordning på igen.

Prata om gediget skrivbord!  Inte var dag jag får in något liknande. Valnötsrot i skivan! Fint minsann!

Reparera gammal möbel

Efter att jag åtgärdat ett antal fanérsläpp(fanér som släppt från underlaget alltså) så kunde jag börja polera ytan med schellack på gammalt vis. Det blir ju väldigt blankt och vackert men ack så känsligt…

En spegelbyrå i furu där färgen släppt på flera ställen. Inga handtag att dra ut de stora tunga lådorna med. Inte helt ovanligt att det är med nyckelns hjälp det är tänkt att dra ut lådorna. Det orsakar ofta skador kring nyckelhålet och de beslag som sitter där.

Ådringsmålning

Kunden ville ha handtag att dra ut lådan med och det tyckte jag var en bra idé. Utöver nya beslag så fick jag spackla, limma sprickor som gått upp och slutligen ådringsmåla byrån med Ljunga lasyrolja pigmenterad med lite grått i. Den blev vacker i all sin enkelhet!

Bemålade furukistor får jag in emellanåt. Ofta brukar de se ut just såhär med krackelerade färgskikt. I samråd med kunden bestämde vi att göra en något enklare åtgärd och bara fylla i de ställen där färgen försvunnit.

Laga målning på kistor   Krackelerad färg på möbler

Ja, bara fylla i innebär trots allt en del arbete…

Kurbitsmåleri   

Så här blev slutresultatet!

Det är sällan jag får in möbler i träslaget Wenge! Men ibland händer det. Ett jättefint klaffbord med silveråder inlagt runt kanterna!

Bord i Wenge   Jensen klaffbord

En hel del skrapmärken och lackbortfall. Lacken måste tas bort och ersättas med ny.

Lackborttagning   Klaffbord

Bilden visar hur jag tar bort lacken. Originell lösning för att hålla upp klaffen med en roterande skiva.

   Omlackering av möbler

Så blev det efter några dagar i min verkstad. Första gången jag sett ett sådant bord!

 

Ett underbart gammalt rejält kontorsskrivbord i ek!

Kontorsskrivbord   Ekskrivbord

Renovera ekskrivbord   Vattenskador på ek

Efter åratal av användning såg det inte längre så kul ut. Lådorna i hurtsarna var gravt nedslitna och hela ytan var antingen avskavd eller illa åtgången av vattenskador. Titta på socklarna till hurtsarna. Jalusiet gick trögt dessutom… Så jag började med att göra rent möbeln och efter betsning ytbehandlade jag om hela möbeln. Jag fick bygga upp lådsidorna för att de överhuvudtaget skulle gå att använda. Baktill mellan hurtsarna saknades även ryggen, så det blev till att tillverka en ny rygg också!

Restaurering av ekmöbler   Renovering av ekmöbler,rulljalusi

Möbelkonservering

Sådär, då var skrivbordet färdigt! Tänk att ha ett sådant hemma, det vore nåt det…

 

En byrå med intarsia som blivit illa åtgången i lacken fick jag ta hand om.

Intarsiamöbler, fanérbyrå   Ta bort vita fläckar på möbler

Ja, det där såg ju inte så kul ut. Kunden frågade om detta är något som går att åtgärda. Helt säker kan jag aldrig vara, men nog borde det gå att få lite bättre utseende på denna vackra byrå från 40-talet. En enkel men stilren byrå. Rejält trä rakt igenom hela möbeln!

Mjölby intarsia

Hela lackskiktet var krackelerat, dvs sprucken ända in till träet. Jag tog bort all gammal cellulosalack och lackade om byrån. De vita strimmorna satt i lackskiktet!

Sprutlackering av möbler   Möbelrenovering Trollhättan, vänersborg, Uddevalla

Ja, så där blev den efter ett antal timmar i min verkstad. Det blev riktigt bra tycker jag…

En mycket udda möbel! Jag kan garantera att denna möbel endast finns i ett enda exemplar!

Stenebyskolan   Mahognysekretär

När jag utbildade mig till möbelsnickare på Stenebyskolan i Dals-Långed mellan åren 1984-88 gjorde jag denna sekretär. Den är formgiven och tillverkad av mig 1986. Vad gör den på min verkstad undrar du! Jo, den har blivit lite torr i ytan och det ville jag åtgärda…

Handsinkad låda

Alla lådor är handsinkade, dvs sammanfogade enligt gammal tradition. Håll med om att det är en vacker sammansättning.

En trelådig byrå vars målning verkligen tjänat ut! Tala om krackelerad färg…

Måla om gammal byrå   Måla om möbler inspiration

Jag värmde bort färgen med en Speedheather. Ett bra verktyg! Sen handmålade jag om byrån på kundens önskemål. Även handtagen var målade. De lade jag i linoljesåpa. Där fick de ligga några dagar , sen spolade jag av dem. Som nya igen!

Måla antik byrå   Måla om möbler i Kungälv

Jag blev nöjd och så även kunden som tur var…

 

Ett litet skåp  som ursprungligen varit omålat och tillverkat i teak hamnade hos mig. Någon gång under möbelns levnad har den blivit vitmålad i någon sorts shabby-chic. Det såg inte trevligt ut alls. Den har heller inte haft tapet på dörrarna i originalutförande. Nu vill kunden få den renoverad och önskemålet var vitlackerad och med en annan tapet på dörrarna. Då får jag göra det!

Möbelrenovering Lerum   Möbelrenovering Göteborg

Jag monterade isär hela skåpet och sprutlackerade ben och stomme, samt limmade tapet på dörrarna. Ett lite annorlunda uppdrag.

Möbelrenovering Alingsås

En spegelbyrå som kunden vill få lite ordning på. Den har blivit rätt okänsligt behandlad tidigare och nu kommer den att bli antiklaserad. Och vad är det undrar du nu!

Spegelbyrå   Ådringsmålning

Byrån är av allt att döma avlutad och sedan betsad och lackad. Det såg inte så kul ut på närmare håll. Nå, nu är den istället ljusgrålaserad med Ljunga lasyrolja. En mycket trevlig metod, där jag kan arbeta relativt länge utan att lasyren torkar ifrån mig… Skall man måla en möbel som inte tidigare varit målad? Ett kärt ämne i mina kretsar. Döm själv. Vad tycker du? Eftersom möbeln var så illa tilltufsad av den tidigare rätt okänsliga renoveringen tycker jag att detta ser bra mycket trevligare ut.

I Folkets hus i Trollhättan står dessa bänkar. Med åren har de blivit allt slitnare. Dags för en uppfräschning!

Laga gammal träbänk   Möbelrenovering Färgelanda

Här har jag valt att försöka behålla bänkarnas patina men ändå ge dem ett trevligare utseende. En del har inristat klotter, som jag inte ville slipa bort. Det säger trots allt en del om bänkarnas historia. Kanske ”Tobbe” återvänder till sin bänk…

En i grunden vacker byrå som blivit färglagd på ett speciellt sätt.

Måla om möbler   Ommålning av möbler

Överst en carrara-marmorskiva, senare tillkomna träknoppar. Inte så eleganta tyckte kunden och jag höll med… Efter rengöring slipning och ommålning och nya beslag blev den så här.

Möbelmåleri   Målerikonservering

Viss skillnad tyckte jag och kunden höll med!

Komod i valnöt. Tidigt 1900-tal. Har ju sett sina bättre dagar!

Möbelkonservering Värmland   Möbelrestaurering Herrljunga

Schellacken var vattenskadad och skivan var kraftigt avskavd. Kunde ville ha skivan heltäckande målad i nyans 1002-Y, vilket visade sig bli riktigt snyggt i slutändan. Möbeln i övrigt omlackad med schellack. Beslagen rengjorda också.

Möbelrenovering Falköping   Möbelrestaurering Alingsås

 

Sybord i mahogny. Pärlstaven som löper runt nederkanten var borta på flera ställen. Lacken skadad mm.

Möbelrenovering Jönköping   Möbelreparation Sverige

Det blev till att komplettera med nytillverkad pärlstav. Lacken på skivan tog jag bort och polerade upp ytan på nytt med schellack. Så kallad franskpolering. Inte så ofta jag får in sådana möbler längre…

Schellackpolering   Omlackering

 

Vissa kunder efterfrågar laserade möbler. Då gör jag det!

Ådringsmålning

Ibland får jag in tråkiga skador som denna förstörda kista .

   

Medvetet sönderrepat lock till en vacker kista från 1818! Så trist…

3   

I samråd med kunden bestämde vi en enklare åtgärd, att helt enkelt retuschera i de djupa skrapmärkena.

Ibland kommer kunderna med egna förslag på omändringar av sina möbler, som i det här fallet.

Rokokobord   Halvmånebord

-Jag vill att du gör om detta till ett halvmånebord istället! Okay!- Men jag vill ha alla fyra benen under för stabilitetens skull. Kan du det? Klart jag kan…

Möbelreparation   Göra om bord

Här är bordet nere för räkning… Hur skall det gå?

Sprutlackering av bord   Möbelmåleri

Visst gick det att gå kundens önskemål tillmötes. Kanske du också vill vara din egen formgivare. Kontakta mig så löser vi tillsammans dina drömmar och idéer!

 

På en kista med blomstermåleri hade en kruka placerats! Och se hur det slutade… inte så lyckat, eller hur! Nåväl, det går att rädda sådana skador…

Rädda måleri på trä   Restoring paint.

Jag tog hjälp av en av mina mirakelkurer och tvättade försiktigt bort de vita fläckarna.

Restoring furniture   Bemålad kista

Efter lite retusch så var kistan fin igen. Ge dig inte på detta själv. Då kan det gå riktigt illa…

En skrivbrå med utdragbar överdel. Klaffen hängde lös. Fanérskador och allmänt risigt skick på denna möbel, men det skall väl gå att fixa till så den ser lite bättre ut igen…

Skrivbyrå i mahogny   Schellackpensel

Jag gjorde rent byrån, lagade i lite faner där det fattades och gav den en omgång med schellacken. Stagade upp lådorna lite och fick tillbaka klaffen med nya gångjärn också.

polering av byrå   Möbelrenovering Vänersborg

Titta vad man kan göra med en gammalbyrå!

Varför skall en byrå se ut som den brukar göra, när man kan skoja till det så här. Kanske skall den få namnet, Harlekin!

Möbelrenovering Trollhättan   Möbelrenovering Uddevalla.

Jag tycker denna byrå blev helskön! Kunden styrde själv valet av utseende. Det går alldeles utmärkt att komma med egna förslag. Du designar och jag fixar!

Ett 2-delat skåp, där underdelen fått en del lagningar genom åren. Lagningarna var gjorda med något som mer liknade sigillack! Jag tog bort dem och ersatte dem med nya lagningar.

Byrå med fanerskador  Fanerskada på byrålåda

Byrå i valnöt  Fanerskada retuscherad

Så här blev det med ny lagning och polering med schellack.

Vitrinskåp  Vitrinskåp rengöra och polera schellackÖverskåpet i denna 2-delade möbel var i bra skick och behövde bara en mildare rengöring och polering.

Tråkiga skador kan man väl med rätta kalla detta! Skadade möbler efter inbrott!

Skåp med brottskador

Ett mycket vackert skåp med intarsia blev brutalt uppbrutet vid ett inbrott.

Inbrottsskada på dörr   Skada på skåp

Så ledsamt att se, men det går ju dessbättre att återställa. Det tar tid  och som tur var fanns bitarna kvar. Nu tog jag vid och pusslade ihop skåpet igen. efter ett par dagar blev resultatet så här!

Renoverat skåp

Fronten helt ok igen!

Dörr lagad efter inbrott   Skåp lagat efter inbrott

Allt på plats igen! Jag blev själv riktigt nöjd. Ibland går det bättre än förväntat, men allra bäst hade väl ändå varit om skåpet sluppit hamna hos mig. Nyckeln till dörrarna låg på ovanskivan. Varför bryta upp dem…?

En dag kom självaste Brunte på besök!

Han ville få högerhoven reparerad!                             Jag fick lägga hästen på hyvelbänken.

Antik leksakshäst Reparera en leksakshäst

Någon timma senare var han omhovad. Efter lite svart färg kunde Brunte ge sig av hem igen…

Leksakshäst   Trähäst

En spegel i Jugendstil ca 1910, med tillhörande bord under, som råkade ut för en lägenhetsbrand

Brandskadad möbel Sotskadad möbel

 

Branskadad möbel efter renovering

Möbeln rentvättad och omlackad med schellack. Av brandskadorna syntes ingenting!

Det mesta går att reparera även om det ser ut att vara bortom all räddning! Inget är omöjligt, fast det tar tid att återställa en möbel i brukbart skick igen. Vet du om att vissa skador på dina möbler täcks av hemförsäkringen?

Ursprunget till schellack är ett sekret från en indisk lus!  Genom att lösa upp detta sekret i ren sprit får man schellack!  Schellack var den klart dominerande ytbehandlingen på möbler fram till ca 1930, då cellulosalacken gjorde sitt inträde i möbelindustrin. Idag används mest plastlacker i industrin.

Ett nyare björkbord som kunden ville få ombetsat till en färg som påminner om teak.

Björkbord   teakfärgat bord

Ja, det var ju bara att göra det då!

En klassisk skänk i flammig björk från 1940-talet. Kan den göras om så det mer liknar mahogny?

40-talsmöbel   Renoverad skänk i1940-talsstil

Jo, det gick väl. I dörrpartierna målade jag i ett rotliknande mönster!

Almrot

Ibland undrar kunder om det går att ljusa upp en mörkbetsad möbel! Som i detta fall.

Björksekretär med lådor   sekretär

Klaffens insida hade dessutom lite repor och skavmärken. Som tur var gick det att skruva isär hela sekretären. Det ger det absolut bästa resultatet om man skall lacka om möbeln. Inredet behövde jag inte ta av lacken på, däremot på klaffens båda sidor samt sidostycken,lådor och toppskivan. Sen tvättade jag ur betsen så gott det gick. Detta är ett arbete som är svårt att förutse resultatet av. Denna gången gick det bra.

Möbelrenovering   Sekretär renoverad

Efter omlackeringen var det så dags att montera ihop sekretären.

40-talssekretär nyrenoverad

Lite ljusare blev den allt. Passade på att polera upp beslagen också.

En gammal spegelbyrå som blivit kraftigt ommålad kom till verkstaden. Kunden ville få den grundligt genomgången, varvid all färg togs bort och målades om i en blank oljefärg.

Spegelbyrå   Vitmålad spegelbyrå

Dekorationen upptill på spegeln bedömde jag vara tillagt vid en tidigare renovering och tog bort den. Bakom den fanns den ursprungliga dekorationen! Kunden ville även att jag skulle montera nya, tidsenliga beslag. Valet föll på ett klassiskt jugendbeslag från tiden kring 1910. De små luckorna över dörrarna hade en påspikad masonit som dekoration. Den tog jag också bort. Härmed återfick spegelbyrån sitt tidigare utseende utan alltför stora ingrepp!

 

En härlig teakskänk som blivit lite trött i ytan.

Teaksidebord   Teakmöbel

Fläckar på teakmöbel   Teakskänk

Efter rengöring av skivan och hela möbeln så oljade jag in den och den återfick sitt ursprungliga fräscha utseende! Några lådor behövde lite extra omsorg. De hade gått upp i limningen.

Ett brickbord utan bricka gör väl ingen människa glad… Alltså blev jag ombedd att tillverka en serveringsbricka till underredet.

Brickbord   Serveringsbord

Ja, detta är ett exempel på uppdrag jag får in till min verkstad. Inte en dag är den andra lik. Är inte det fantastiskt att få ha ett sådant här underbart arbete!

Byrå i sparsmakad rokokostil tillverkad runt 1930-40-talet. Färgen hade flagnat ner till träet och nu ville kunden få den ommålad, gärna i en grå nyans. Jag föreslog en svag grålasering ovanpå en ljusgrå bottenfärg.

Ådringsmålning    Vintagemöbler

Kunden ville att jag monterade beslag på byrån istället för att bara dra ut lådan i en nyckel. Under en tid var detta rätt vanligt att det inte fanns handtag eller andra beslag  att dra ut lådan med. Att dra ut en tungt packad låda med bara en nyckel medför ofta skador runt nyckelhålet. Därför tycker jag att det är motiverat att komplettera med någon form av beslag. I skadeförebyggande syfte!

Dekorationsmålade möbler    Laseringsteknik

Med relativt enkla medel kan alltså en möbel få ett nytt utseende och få lov att hänga med många år till. Möbler av denna kvalité återfinner man inte längre ute på marknaden. Gör ett klokt val, renovera det du har…