Förvaringsmöbler/ sidebord/ skänk/ buffé

Tillbaka till skolbänken! Ja, den behövde åtgärdas. Sliten i lacken och massa klistermärken.

Gammal skolbänk    Renovera gammal skolbänk.

Sanering av klotter! Efteråt blev det så här.

   

Jag tog bort all gammal krackelerad lack på skivan innan omlackeringen.


Bebisar växer fort vad kan då passa bättre än en växasäng?

Växasäng.    Renovera växasäng

Självaste Herr Kalle Anka pryder fotgaveln på denna säng från 1940-50-talet. Ganska sliten i lacken. Det skall åtgärdas innan sängen tas i bruk.

Laga trasig växasäng    Restaurera växasäng

Nu är den funktionell igen och omlackad lagom till nedkomsten.


Atenienn så heter denna typ av hylla avsedd för prydnadsföremål. Benämningen används sedan 1843. Ordet härstammar från franskans athénienne. Egentligen Atensk möbel efter staden Aten! Nu vet du det.

Atenienn.

Denna trevliga hylla går att helt skruva isär. En tidig Knock-down-möbel. IKEA var inte först. I ändarna på de svarvarde pelarna sitter det skruv och ömsom skruvhål. Härvid går den att helt demontera. Smart.

Från fjärran östern kommer detta rikt utsnidade skåp som tjänar som barskåp.

Asiatiska möbler    Möbler från fjärran östern

Ovanskivan och klaffarnas insida var skadade i ytskiktet så jag lackade om det och fixade till diverse småskador.


Ådringsmålad kommod tänkt att föreställa valnöt tror jag. Ådringsmålningen hade krackelerat på flera ställen. Den carraramarmorerade skivan sprucken och sliten. Uppdraget blev att rätta till detta så att möbeln kändes hel och ren igen.

Renovera ådringsmålning    Laga gamla möbler

Pottskåp.    Carraramarmorering

Jag skruvade loss skivan och lagade sprickan med ett tunt fanér. Dörren behövde justeras och färgbortfallet fyllde jag i.

Renovera skåp och möbler     Tvättkommod

Jag spacklade i de skadade partierna och retuschade innan jag oljade ytan.

Möbelbeslag    Efterlikna marmor

Den marmorerade skivan åtgärdade jag genom att fylla i skadade partier. Carraramarmor skall det föreställa.

 

Sminkbord i gustaviansk stil minsann! Färgen hade börjat flagna av och lite andra förslitningsskador gjorde att jag fick nöjet att ta mig an denna trevliga möbel.

Sminkbord

Kunden ville få det ommålat i samma nyans. Inga problem. 

Damtoalettbord

Efter ommålningen återstod ihopmontering. Vilken praktfull möbel det blev! Som ny helt enkelt.

Kommod i furu. Furu har en tendens att gulna med tiden. Har den dessutom oljats med linolja blir den extra gulbrun. Det skall vi åtgärda på kundens önskan.

Kommod    Vitlasera möbler

Tänk så många olika teakmöbler det finns. Här en hallmöbel eller är det bättre att benämna det telefonbord? Nåväl, det behövde en översyn i alla fall. Telefonbord i teak   

Hallmöbel i teak  Telefonbord

Kan detta vara en tidig IKEA-möbel? Vet du något om det så hör av dig!

Sidebord i ek med tråkiga fanérskador efter blomkruka förmodligen som vattnat över. Det ger mörka svåra fläckar. ..men det går att ta bort dem skall det visa sig.

Möbelrenovering Uppsala  Renovera möbler i Uppsala

Här har processen påbörjats redan. Fläcken var mörkare från början.Det blir till att bleka.

Bleka trä.   

Nu syns det inget längre av fläckarna. Övriga ytor är rengjorda och omlackerade

Renovera sidebord i ek.   

Renovera ekskåp

Så där ja. Nu kan möbeln få återvända hem till kunden igen. Det blev ju riktigt snyggt till slut!

Hur stort som helst! Inte varje dag pampiga möbler som denna tar vägen förbi min verkstad. Skåp i någon sorts renässansstil tillverkat i ek. Tillverkningsår 1948. Ytan var torr och några sammansättningar saknades som höll ihop skåpets olika delar. Som tur var kom skåpet nedmonterat. Jag hade aldrig fått ihop detta på egen hand!

Renässansskåp  Antika skåp

Dörrarna var bl a utsmyckade med de olika stjärntecknen.

Stjärntecken.  Renovera antika skåp

Efter noggrann rengöring av skåp samt järnbeslag oljade jag in skåpet och järnbeslagen som mest var av dekorativ art behandlade jag med ett vax.

Tyskt renässansskåp

Skillnaden på skåpet före och efter restaureringen framgår inte fullt ut av bilderna. Det blev en betydande skillnad på skåpet. Invändigt rengjorde jag hyllplan mm.

En gulnad buffé! Ja, så här blir cellulosalackade möbler med tiden. De flesta ytbehandlingar och färger också för den delen gulnar. Undra om inte cellulosalack gulnar mest av alla. Så vad händer då när en sådan möbel renoveras? Kolla in!

   Renovera möbler  Renovera sprucken lack

Träslaget är alm, vilket är vanligt i denna typ av möbler från 1950-talet. Nog ser den gulaktig ut. Lacken är krackelerad vilket syns på bilden till höger, vilket är en åldringsprocess i många lacker och cellulosalacker i synnerhet. Alltså dags att befria möbeln från denna lack som gjort sitt. Som vanligt löser jag upp lacken eftersom lack på fanérade möbler inte får slipas av! Efter det så lackar jag om möbeln med tre lager lack.

Buffé  Renovera linneskåp

Ett nytt utseende uppenbarar sig. Fläckar och sprucken lack är borta och den känns fräsch igen tycker jag.

Linneskåp

Dags att tas i bruk igen hemma hos kunden. Möbler från denna tid är gediget byggda och tillverkade av trä rätt igenom. Fanér och massiva ytor möter varandra. Möblerna är dessutom ihopsatta på ett sätt som i de flesta fall underlättar en renovering eftersom de går att montera isär. Att möbeln är stilren gör också att den kan placeras i olika miljöer. Ett smart val för den som vill ha en bra möbel. Finns ibland på second hand butiker. Passa på att fynda!

Vilken jättefin byrå 12 lådor. Det kallar jag förvaringsmöbel! Men vem har ritat den?

Ommålning av möbler  Sprutlackering av möbler

 

När man hör ordet buffé tänker de flesta på restaurang kanske, men det är även benämning på denna typ av möbel.

50-talsmöbler lacka om möbler
Buffé

Denna buffé var kraftigt ”inrökt” Tvättade av tjära från cigarettrök… Inte kul. Luktar illa gör det också. Lacken var vattenskadad på ovanskivan. Tog av lacken och lackade om såväl skivan som hela skåpet. Även invändigt. Nästan som för att försegla lukten av rök…

Valnötsrot
möbellackering

Möbeln blev så gott som i nyskick efteråt. Vilket lyft!

En härlig teakskänk som blivit lite trött i ytan.

Teaksidebord   Teakmöbel

Fläckar på teakmöbel   Teakskänk

Efter rengöring av skivan och hela möbeln så oljade jag in den och den återfick sitt ursprungliga fräscha utseende! Några lådor behövde lite extra omsorg. De hade gått upp i limningen.

En vacker spegelskänk hamnade i min verkstad. Går den att få lite snyggare? Ja, jag gör väl ett försök…

Ådringsmålning   Måla om möbler

Den ådringsmålade skänken har fått lite bristningar, krackeleringar i färgskiktet. Jag kommer att spackla upp dem i nivå med övriga målningen. Sen blir det till att retuschera spacklingarna efter bästa förmåga. Detta är svårt tycker jag…

Reparera ådringsmålning 

Skador på ådringsmålade möbler   Lindomemöbler

Handtagen skall skruvas loss först innan något arbete kan utföras alls. Fortsättning följer…

Efter ifyllnad av skadade partier, sk retusch, gav jag ytan en strykning med en hårdvaxolja. Jag tyckte även att det var läge att ge beslagen en liten uppfräschning. Så här blev skänken till slut.

Spegelskänk

Här är en annan möbel som stod i ett garage på Orust och som fått utgöra förvaringsskåp åt allehanda burkar med färgrester och lösningsmedel. Ådringsmålningen på ovanskivan var bortfrätt ner till träskivan. Jag spacklade upp i nivå med övriga målningen. Retuscherade övriga målningen som delvis var skadad på sidor och dörrar.

Skänkskåp   Frätskador på målad möbel

Kompletterade med en ny list på högerdörren och limmade om lådan som helt hade släppt i limningen. Efter rengöring och retuschering vaxade jag skåpet och kompletterade skåpet med nya beslag. De gamla var borta. Fixade till en nyckel till dörrlåset också!

Varsamt restaurerat skåp  Möbelbeslag i nyrenässansstil till renoverat skåp

Måla om gamla skåp?

Dörrarnas insidor målade jag också om för att ge ett fräschare intryck! Alltså! Många möbler går att rädda. Det är väl synd att ha ett sådant vackert skåp stående i garaget belamrat med allsköns bråte…

Ådringsmålade möbler har ofta hamnat i skamvrån när målningen blivit alltför sliten för finrummet. Men sådan tur då att det finns botemedel!

Ådringsmålade möbler  Laga skador på ådringsmålade möbler

Skrapmärken och slitage på flera ställen. Spegeln har en fasettslipad kant. Det är vackert tycker jag. Jag och min praktikant Nicklas bestämde en åtgärd där vi våtslipade försiktigt i olja och sedan retuscherade vi med alkydoljefärg på tub! Efter en dags tork Oljades skänken in. Det blev jättebra resultat. Tack Nicklas för din insats.Du har räddat en möbel åt eftervärlden.

Skänkskåp med dekormåleri  Allmogemålning

En ekskänk som hörde till de tyngre möbler jag hanterat. Den tog styggt på ryggen minsann…

Ådringsmålade möbler  Hur renoverar man ådrade möbler?

Det saknades några lister. Dessutom lite skador i ådringsmålningen. Några bitar fanns som gick att limma tillbaka igen. Jag gjorde nya lister för hand med hyvel och stämjärn. Hade jag fräst i maskin hade de blivit alldeles för perfekta. Det skall ju synas att de är handgjorda resonerade jag. Till kundens stora glädje!

Dekorationsmåleri  Mahognyimmitation

Så blev den. Denna tunga massiva ekskänk ådringsmålad i syfte att se ut som det dyra träslaget mahogny!

Blomkrukor i all ära, men tänk vad de kan ställa till med!

Vattenskador på trä och fanér  Lackskada på trämöbler

Ja, så här såg det ut när skänken kom till verkstaden.. Faneret hade missfärgats där blomkrukan stått och fanerat hade svällt och bubblat sig. Går det att laga?

Animaliskt lim  Fanérskador

Jag lekte kirurg och la ett vackert snitt där fanéret rest sig och sprutade in ett animaliskt lim. Ett fisklim. Fisklim? Just det, fisklim. Alldeles ovanligt bra lim i dessa sammanhang! Sen pressade jag ner fanéret med tvingar. Hur såg det ut sen då…

Omlackering av möbler  Björkskänk

Den mörka missfärgningen ville inte helt ge vika denna gång, men jag och kunden blev nöjda ändå. Så bra! Skåpet i övrigt var i bra skick. Gjorde rent det med en mild tvållösning gjord på danska tvålflingor.

En klassisk skänk i flammig björk från 1940-talet. Kan den göras om så det mer liknar teak?

40-talsmöbel   Renoverad skänk i1940-talsstil

Jo, det gick väl. I dörrpartierna målade jag i ett rotliknande mönster!

Almrot

Inte så vanligt att jag får renovera om möbler som jag haft inne tidigare, men ibland händer det. Denna skänk eller sidebord fick jag i uppdrag för ett antal år sedan att ådringsmåla så att det skulle se ut som teak. Nu har jag fått in möbeln igen. Denna gång vill de ha den svart högblank istället för att bättre passa in i det nya boendet.

Måla om möbler.  Måla möbler

Svart högblankt ger jag mig nog inte på någon mer gång…Svettigt.