Från ladugården till finrummet

En gammal hederlig kökssoffa..Men ser den inte lite sliten ut? Ådringsmålningen har nötts bort på väldigt många ställen..

Ådringsmålade möbler  Drickamålning.

Jag tvättade rent först sen spacklade jag där färgen fallit bort. Sen blev det till att retuschera för att efterlikna ådringen så gott jag förmådde.

Måla om gammal kökssoffa

En del skåp är större än andra. Här ett tvådelat skåp i furu. En renovering påbörjades med överskåpet vars färg togs bort med avslutning om jag förstod rätt.

Måla om furuskåp  Renovera furuskåp

Efter viss eftertanke landade kunden i att skåpet nog borde målas antikvitt, vad nu det är. Det blev i NCS kulören S-1000-N. Svagt neutralt ljusgrå. Ett av nyckelhålsbeslagen på dörren fattades. Jag lät tillverka ett nytt. Ett lådhandtag saknades också. Det var däremot svårare att beställa, men jag fann ett gammalt på Storegårdens kuriosabod i Vänersborg. Det ser du på nedersta lådan till vänster. Det fick duga!

Måla skåp med linoljefärg  Ommålning av gammalt skåp

Amerikakoffert som verkar välanvänd hamnade hos mig. Så den ser ut!

Amerikakoffert.  Amerikakista

Plåtkista  Plåtskodd koffert

Ganska så rostangripen och luktade lite instängt inuti också. Jag våtslipade försiktigt med smärgelduk samt glaskratsborste på rosten. Jag vågade inte ta i för mycket. Kanske försvann hälften av angreppet. Trädetaljerna blev rengjorda samt oljade. Efter min behandling som jag avslutade med ett renässansvax fick kofferten detta utseende. Det blev trots allt helt ok enligt mig.

Vrakmöbler finner också sin väg till min verkstad! En käck kvinna från Falköpingstrakten kom till mig och visade upp denna kommod som ståt onödigt länge i ett uthus. Hon undrade om det möjligen skulle gå att få lite fason på denna tämligen medfarna möbel.

Kommod  Ruinromantiker

Bilderna får tala för sig själva. Hon ville få den omvandlad till en badrumsmöbel med ett handfat ovanpå skåpet!

Möbelrenovering av skåp  Antikrenovering

Fanérskador på möbler  Renovera möbelhandtag

Vissa jobb måste man ladda inför. Ställtid kallar jag det. Det tar ibland ett tag innan jag får den rätta energin att ta itu med vissa objekt. Detta var en sådan möbel. Jag kan troligtvis renovera vad som helst om kunden är beredd att betala! Jag kan väl avslöja att denna möbel även i min värld såg rätt hopplös ut, men det ligger inte för mig att berätta för kunder att det inte går eller är lönt. Jag utför mitt yrke för att det är så oerhört roligt. Detta blev dock en utmaning lite utöver det vanliga.

Renovera antikt skåp  Restaurera antika möbler

Laga fanérskada på möbler  Laga skada på trämöbel

Efter ett mödosamt arbete med många pust och stön lyckades jag trots allt klämma fram detta resultat!! Tänk nu att det skall läggas en marmorskiva på toppen av skåpet och ovanpå den skall ett handfat placeras. Ett avloppsrör skall borras ner genom marmorskivan och gå ut genom ryggen på skåpet. Den delen slipper jag och det känns rätt skönt. Jag är faktiskt lite stolt över mitt resultat. Hoppas nu bara att kunden delar min entusiasm över vad jag åstadkommit.

Ådringsmålade möbler har ofta hamnat i skamvrån när målningen blivit alltför sliten för finrummet. Men sådan tur då att det finns botemedel!

Ådringsmålade möbler  Laga skador på ådringsmålade möbler

Skrapmärken och slitage på flera ställen. Spegeln har en fasettslipad kant. Det är vackert tycker jag. Jag och min praktikant Nicklas bestämde en åtgärd där vi våtslipade försiktigt i olja och sedan retuscherade vi med alkydoljefärg på tub! Efter en dags tork Oljades skänken in. Det blev jättebra resultat. Tack Nicklas för din insats.Du har räddat en möbel åt eftervärlden.

Skänkskåp med dekormåleri  Allmogemålning

En riktigt bastant chiffonjé landade i min verkstad. Klaffen var av på mitten och hela chiffonjén var i stort behov av omvårdnad. Lådorna gick trögt ett beslag var borta. Klaffen hängde ner…Det är alltid mycket jobb med denna möbeltyp.

Chiffonjé   Datormöbel

Efter många timmar kunde kunden hämta hem sin möbel igen.

Denna affärsdisk har kanske inte stått i ladugården direkt, men ändå fått en undanskymd plats i väntan på ett bättre öde, en renovering…

Affärsdisk   

Med all sannolikhet har det stått en överdel på denna affärsdisk. Därav urfräsningen. Någon har dessutom lagt en fimp på skivan som gett ett brännmärke! 24 lådor med glas i fronten varav några fattades. Bara att hugga i…

Hållbar konsumtion   Möbelrenovering

I samråd med kunden bestämde vi att markera urfräsningen med svärtade detaljer. Alla handtag rengjorda. Fanérskador åtgärdade och hela möbeln ytbehandlad med hårdvaxolja. Det blev ett rätt omfattande arbete till slut. Tre meter lång!

Ytterligare en möbel som fått tjäna som förvaringsmöbel åt färgburkar mm i garaget. Är det inte lite synd…

Möbelrenovering Linköping   Möbelrenovering Östergötland

Lacken var så krackelerad att jag tog bort den och lackade om skåpet. Lack har en tendens att mörkna med tiden vilket förklarar att skåpet efter åtgärden blivit ljusare i tonen. Nu syns intarsian tydligare igen.

En vacker spegelskänk hamnade i min verkstad. Går den att få lite snyggare? Ja, jag gör väl ett försök…

Ådringsmålning   Måla om möbler

Den ådringsmålade skänken har fått lite bristningar, krackeleringar i färgskiktet. Jag kommer att spackla upp dem i nivå med övriga målningen. Sen blir det till att retuschera spacklingarna efter bästa förmåga. Detta är svårt tycker jag…

Reparera ådringsmålning 

Skador på ådringsmålade möbler   Lindomemöbler

Handtagen skall skruvas loss först innan något arbete kan utföras alls. Fortsättning följer…

Efter ifyllnad av skadade partier, sk retusch, gav jag ytan en strykning med en hårdvaxolja. Jag tyckte även att det var läge att ge beslagen en liten uppfräschning. Så här blev skänken till slut.

Spegelskänk

Den har kanske inte stått direkt ute i ladugården, men väl ute i garaget. Hur kommer det sig att vackra välbyggda möbler hamnar ute i periferin?

Möbelrenovering Marstrand  Ekskrivbord

Så blev då även denna möbel räddad till eftervärlden. Ett skrivbord från ca 1925! Det är väl dumt att kasta det på soptippen när det går att få det så här vackert!

Efter branden såg det gamla kuvertbordet ut så här… Men det går väl inte att rädda… eller?

Brandsanering av möbler   Möbelrenovering Hunnebostrand

Klaffarna spruckna, ett kvarglömt ark lämnade en rektangel efter sig.Hur skall detta gå?

Ovanskivan var så skadad att jag bestämde mig för att fanera om den. I en vakuumpress!

Fanérskadat bord   Möbelrenovering Tanum

När jag hade hyvlat av det gamla fanerat, passade jag på att fixa till skivan under fanéret. Borrade ur kvistar och pluggade igen dem med furupluggar istället! Blindträ, dvs skivan som man fanérar på kallas så, skall ej innehålla kvistar. De lyser så småningom igenom fanéret som upphöjda platåer. Det vill jag inte ha.

Möbelrenovering Sverige   Skador i ekbord

Här pågår tillskärning av ekfanéret.

Möbelrenovering Kungshamn

Fanértejp håller bitarna på plats. Nästa steg är att limma fast fanéret på skivan(blindträet) Det gjorde jag med en rolig metod med vakuumtryck. Fungerar alldeles utmärkt på gamla lite lagom skeva skivor.

Kuvertbord i ek   Litet kuvertbord i jugendstil

Här är skivan färdigfanérad och övriga bordet rentvättat från sot och smuts efter branden. Nu återstår infärgning av skivan och övriga delar.

Möbelrenovering Partille   Möbelrestaurering Partille

Tja, inte så tokigt med tanke på hur det såg ut inledningsvis…

Ute på logen stod denna ådringsmålade skrivpulpet. Färgskiktet gravt krackelerat. Klaffen sprucken och märklig knopp på lådan. Inte kan väl den vara original!

Skrivpulpet   Ådringsmålad möbel

Först var jag inne på idén att försöka bevara och retuschera upp den skadade ådringsmålningen. Kunden var lite tveksam och jag också om jag skall vara helt ärlig… Vi bestämde gemensamt och i samförstånd att ta av målningen och betsa den istället i en ton som gjorde att den såg lite ålderdomlig ut ändå.

Möbelrenovering Åmål   Möbelrenovering Dalsland

Jag måste medge att detta blev en vacker möbel till slut. En varm härlig ton fick jag till här. Jag bytte ut den vita plastknoppen mot ett annat runt beslag med dragring.

Detta skåp, daterat 1791, har troligen utgjort överdelen till ett 2-delat skåp. På dörrspeglarna kunde jag ana rester av ett dekorationsmåleri. Jag anlitade en målerikonservator som tog sig ann uppgiften att undersöka vad som doldes bakom åratal av damm och smuts! Krönlisten var avkapad på höger sida. Under dörrarna fanns ingen list, vilken tyder på att det varit nedsänkt i en underdel.

Möbelrenovering Kungälv   Möbelrenovering Kungsbacka

Jag hyvlade till en ny krönlist och infogade den till restarna som fanns kvar. Målerikonservator Maria Lagerqvist från Uddevalla fixade till målningen på dörrarna.

Möbelkonservator Kungsbacka  Möbelkonservering Göteborg

Så här blev skåpet efter våra insatser. Det tog tid, men till slut blev jag nöjd. Skåpet hade stått i en ladugård mellan Trollhättan och Hjärtum i många år innan det kom till mig. Det är inte ovanligt att möbler förpassas ut på logar och uthus runt om i landet. Visst förtjänar detta skåp ett bättre öde…

Här är en annan möbel som stod i ett garage på Orust och som fått utgöra förvaringsskåp åt allehanda burkar med färgrester och lösningsmedel. Ådringsmålningen på ovanskivan var bortfrätt ner till träskivan. Jag spacklade upp i nivå med övriga målningen. Retuscherade övriga målningen som delvis var skadad på sidor och dörrar.

Skänkskåp   Frätskador på målad möbel

Kompletterade med en ny list på högerdörren och limmade om lådan som helt hade släppt i limningen. Efter rengöring och retuschering vaxade jag skåpet och kompletterade skåpet med nya beslag. De gamla var borta. Fixade till en nyckel till dörrlåset också!

Varsamt restaurerat skåp  Möbelbeslag i nyrenässansstil till renoverat skåp

Måla om gamla skåp?

Dörrarnas insidor målade jag också om för att ge ett fräschare intryck! Alltså! Många möbler går att rädda. Det är väl synd att ha ett sådant vackert skåp stående i garaget belamrat med allsköns bråte…

Och nu över till något annat riktigt kul!

En dag kom en kund in i min verkstad med denna stol, eller fåtölj… Han hade förvarat den ute i vedboden i väntan på att slänga den! Han hade blivit uppmärksam på att den kunde vara av värde och kom till mig för en översyn av fåtöljen.

Muslingefåtölj   Renoverad muslingestol

Muslingestol

Känns den igen? Muslingestolen, formgiven av Dansken Philip Arctander!!! Just nu oerhört het på auktioner runt om i världen. Tänk att ha en sådan raritet ute i vedboden. Man slutar aldrig förvånas…

Ett underbart skrivbord i alm kom in till verkstaden. Sliten i lacken och ringar som visade sig svåra att få bort…

Skrivbord 1940-tal   Almskrivbord

Halvrunt skrivbord

Förutom alla repor, ringar och ljusa fläckar var skrivbordet i bra skick. Värt att kosta på en restaurering!

Omlackering av skrivbord   Ta bort repor på bordsyta

Återskapat original

Dags att bära in det i finrummet igen! Ett roligt jobb blev det att återställa skrivbordet i bruksskick igen. Ålder? Ca 1940.

Ett litet skamfilat skrivbord i ek som blivit ovarsamt renoverat. Ena gaveln hade fått faneret genomslipat.  Fanerade möbler skall inte slipas av! Ett faner på ett sådant här skrivbord är ca 0,7 mm Inte mycket att slipa på med andra ord…

Ekskrivbord sekelskiftes   Slipa på en möbel?

Skivan skev dessutom och full med fläckar och ringar. Går det att få bort?

Skev bordsskiva   Mörka ringar på bordsskiva

Ja, så här blev det! Beslagen rengjorda och polerade. Ett beslag var trasigt med det lagade jag hellre än att byta ut. Original är ändå original…

Ekskrivbord i jugendstil   Genomslipat fanér

Räta upp en träskiva   Omlackerat skrivbord

Ordningen återställd!