Inredningsföremål

Här visar jag några av de udda uppdrag jag får in till min verkstad!

Dessa två konstobjekt har fått nya podier innan de skall ställas ut på biblioteket i Frändefors, dalsland.

   

Där det är som svårast att limma ihop, där brast träet! Förargligt minsann.

Mitt på halsen(det syns en liten mörkare nyans där) där gick halsen av…Men jag fixade det och jag får nog säga att det blev rätt bra ändå. Ännu ett lite udda uppdrag! Kul.


Pigtittare eller som den även kallas ,lådspegel. Här spelade en helt vanlig katt huvudrollen! Katten smög sig in i ett hus och rumsterade om. Det bar sig inte bättre än att katten lyckades riva ner pigtittaren i golvet varpå diverse skador uppstod. Bland annat gick spegelglaset sönder…

Pigtittare

Lådspegel

Nu är lådspegeln, eller pigtittaren hel igen.


Nästan synd att dölja detta vackra intarsiamotiv bakom en lampskärm. Det får nog bli en tunn dekorationslampa tror jag. På sidorna skall det sannolikt ställas ljus. Ovanlig lampa.

Vägglampa med motiv

Lacken hade krackelerat och gjorde inte intarsian rättvisa. Det rådde jag bot på. Efter omlackering blev den så här fin.


Att skapa bilder och mönster med hjälp av fanér kallas intarsia. En bortglömd teknik. Det är sällan man ser nya möbler idag med intarsia. En gång i tiden var det vanligt med intarsia som tavelmotiv.

Mjölby Intarsia.    Mjölby intarsia

    Renovera intarsia

Jag tog bort den gamla gulnade och spruckna lacken och lackade om tavlorna. Intarsians små fina detaljer syns mycket bättre nu.


Väggklocka i almrot. Här vågar jag påstå att tidens tand farit fram med fodralet.

Väggklocka med intarsia    Väggur med motivbild

Jag löste upp den gamla lacken efter att jag lagat några fanérskador. Allt skall göras i rätt ordning annars blir det kaos. Kaos vill jag undvika. Kaos är granne med gud heter det ju… Nåväl, nu är klockfodralet helt och fint igen. Det kommer säkert att pryda sin plats när det väl kommit upp på väggen igen.


Serveringsbricka med intarsia! Lite vattenskador och fanér som släppt på några ställen. Det fixar jag till…

Mönsterbilder i trä.    Intarsiabild


Men hur har det blivit så här?? Går detta att fixa till? Hm…

Renovera radiogrammofon    Radiogrammofon med magnefon

Enklare objekt har jag fått in…skam den som ger sig. Jag löste upp all skadad lack sen blev det till att laga fanérskador samt några lister. Färgnyansen på insidan av den utfällbara skivan fick bli min målbild. Skulle jag klara av det?

Restaurera gammal radiogrammofon    Laga gammal stereo

Oj! Det gick ju till slut, men det krävdes två omgångar med betsningar för att komma rätt i färg. Jag får nöja mig så. Det blev rätt stor skillnad. Kunden blev nöjd, rent av förvånad över slutresultatet. Så bra då!


Wow! Vilken piedestal. Så vacker. Jugendstil. Tidigt 1900-tal. Ek. Skivan upptill var kraftigt skev i två riktningar. Som en propeller ungefär. Jag lyckades räta ut det, delvis till min förvåning. I övrigt krävdes det omlackering av piedestalen.

Jugendstil.    Piedestal

Jugendmöbler

Visst är den snygg!


Vacker ljuskrona som blivit elekrtifierad. Nu ville kunden återställa den med ljushållare för stearinljus istället. Armarna var avbrutna på några ställen. Lite komplicerat blev det att få till en hållbar lösning. Storegårdens kuriosabod i Vänersborg hade ljushållare i mässing som gick att använda till ljusen! Bra butik! Rekommenderas.

Renovera ljuskrona


Käpprakt åt … Nja, så illa var det inte men nog har jag sett käppar i bättre skick.. Silverskodd minsann. Vacker när man är ute och fingår i solen!

Promenadkäpp.  Renovera en promenadkäpp

Jag målade om käppen och satte på en ny gummiskoning. Färgnyansen på käppen blev densamma som tidigare. Stämplad är den dessutom. Vem är silversmeden?


Jag fann denna planka på en strand på Jylland 1986! Utbrast kunden. Kan du göra något av den undrade hon? Vad vill du ha, frågade jag. -En hylla kanske, sa hon. Hylla fick det bli.

Vrakved

Inspirerad av John Kandells Pilaster, skred jag till verket. Plankan var 230 cm lång. Jag kapade av 150 centimeter och gjorde hyllplan av resten 15 centimeter djupa!Pilaster  Snickra av vrakved

Så här blev den efter två lager med olja. Riktigt snygg tycker jag.


Så kallad Amerikaklocka. Men ser den inte ut att vara bortom all räddning?

Amerikaklocka  Amerikaklocka i mahogny

Amerikaklocka

Alltså, det ser ju inte bra ut, men jag visste något kunden inte visste. Hur man åtgärdar det. Inte enkelt men görbart. Vi bestämde gemensamt och i samförstånd en prisnivå på detta arbete. Det fick inte kosta mer än si.  Kunden hade för att skydda klockan lindat in den i en filt och ställt den oturligt nog bredvid en pump som sprang läck och vätte ner filten och därmed klockan…Otur. Det är då Mäster Broström gör entré och räddar klockan till eftervärlden.

Renovera amerikaklcka  Reparera väggklocka

Väggur, amerikaklocka


Går det här att reparera? Ett staffli på Thorskogs Slott i Västerlanda hade gått sönder. Jag blev tillfrågad om jag kunde rädda det.

Thorskogs Slott  Staffli.

-Var är bitarna, frågade jag. De hade tyvärr städats undan…

Hm…febril tankeverksamhet satte igång i min hjärna. Letade fram en gammal stolsrygg från sent 1800-tal!!!

Renovera staffli

Ge mig fria händer så fixar jag till någonting av den här ryggen! Ok?

Ok! sa Thorskogs Slott. Så här blev det till slut.

Återbruk av möbler  Recycling av möbler

Oj!… Ja, så kan ett jobb i min verkstad utveckla sig.


Kan du tillverka en skylt åt oss? Så löd frågan från orienteringsklubben på Hunneberg. Det skall stå  Sven-Åkes stuga på skylten! Ok!

Träskyltar

150 cm lång. Bara att ”Hugga i då”


Golvlampa av det ovanligare slaget med teakbord! Fanéret var skadat på båda borden. Lacken vattenskadad och delvis mörka ringar.

Golvlampa med teak

Tog av all gammal lack och lackade om borden och polerade upp mässingen så gott det nu gick…


Intarsiatavlor! En del av faneren hade släppt. Andra delar fattades. Jag fick limma och skarva i nya bitar. Så här blev det efteråt.

Intarsia  Inlay work


Engelskt golvur med diverse sprickor.

Engelska golvur.  Renovera golvursfodral

Jag lagade i sprickor och limmade fast löst sittande fanér. En del kantlister hade också gått förlorade. Den stora sprickan framtill var den mest synliga skadan kunden ville få åtgärdat.

Polera golvursfodral.

Jag polerade upp hela fodralet och fixade till så att även låset i luckan fungerade.


Golvur med synnerligen krackelerat färgskikt. Lika bra att ta av all färg. Den hårda vägen.

Golvur, moraklocka  Klockfodral.

Jag värmde bort den gamla färgen och målade om med en pärlgrå linoljefärg


Boksnurra! Inte så stor men funktionell. Ovanskivan hade skador i lacken. Jag tog av all lack på hela boksnurran och lackade om.

Boksnurra  Boksnurra för bordet

Inte ofta jag får ta hand om så små bokhyllor eller boksnurra som detta är. Tänk ändå så mycket olika föremål jag får se i mitt roliga yrke.


Radiogrammofon-HIFI-Stereo! Inte illa. Charmig tycker jag. Det tycker kunden också, men locket var mindre tilltalande. Jag håller med.

Radiogrammofon Dux Hifi-stereo

Jag tog på sedvanligt vis bort lacken med lackborttagningsmedel. EJ SLIPA PÅ FANÉR! Sen blev det till att bleka och betsa med teakbets. Därefter två lager hårdvaxolja.

Radiogrammofon i teak med skivspelare  Gammal radiogrammofon

Det gick ju vägen. Alla fläckar är borta så även några mörkare ringar som ibland kan vara svåra att få bort. Nu kan kunden ratta in radiokanalerna igen i en renoverad radiogrammofon…


”Jeppe-Adel” ett så kallat original från Trollhättan. Körde latrintunnor på den tiden det begav sig eller som här direkt på flaket.. Här avbildad i denna träskulptur signerad GA eller CA 1953. Vem snidade?

Jeppe-Adel Trollhättan  Jeppe-Adel. Trollhättan


Jag vill att du snickrar till en lavett till min kanon!, sa kunden… och hur skall den se ut undrade jag. Kunden halade fram några bilder på hur han ville att det skulle se ut! Bara att sätta igång.

Lavett till kanon

Det är ju inte bara att sätta igång. Först måste jag tänka till lite. Fixa till proportioner mm. Den färdiga lavetten får ju inte se alltför ny ut heller tänkte jag och hyvlade sidorna för hand i syfte att det skulle se lite slitet ut.

Lavett


Axel Peterson, mera känd under namnet ”Döderhultaren” har snidat denna fantastiska ko. Att jag fick ta hand om den en stund berodde på att båda framhovarna var trasiga. Det fixade jag till såklart.

Döderhultaren, träskulptur  Axel Peterson, Döderhultaren

Nu är skulpturen hel igen…


En så kallad ”Grotesk” Figur med obehagliga drag kan man väl lugnt påstå!

Grotesk

Intarsian var bara lite skadad i lacken. Den blev som ny igen efter avtag av lack samt omlackering.


Carl Michael Bellman och Ulla Winblad antar jag har blivit avporträtterade i dessa små intarsiatavlor tillverkade på företaget Mjölby Intarsia 1943. Sett framifrån ser det inte så illa ut att de skulle behöva komma till mig.

Mjölby Intarsia

Tittar vi på dem istället lite mer från sidan förstår ni varför de hamnade hos mig.

Intarsiateknik

Lacken har krackelerat och de tunna fanérbitarna har delvis släppt från underlaget. Jag fick börja med att massera in ett animaliskt lim över hela ytan och hoppas på att limmet letar sig ner i fanérskarvarna. Sen blev det att sätta tavlorna under mycket högt tryck för att pressa ner fanéret som böjt sig upp.

Carl Michael Bellman och Ulla Winblad

Operationen lyckades och nu var tavlorna släta igen. Bara ytbehandlingen kvar.

Renovera skadad intarsia  Restaurera intarsiamoti

Så blev slutresultatet. Nu kan de hängas upp på väggen igen .


Finland har många enastående formgivare. Tapio Wirkkala är en av dem och upphovsmannen till denna läckra skål!

Tapio Wirkkala  Tapio Wirkkala

Lacken var krackelerad på insidan och längs kanten var det små nagg utslagna ur skålen. Jag tog bort lacken och fixade till såren i kanten.


Herman Rosell. Heter mannen bakom denna träfigur. En mycket produktiv snidare. Här ser vi en synnerligen glad speleman.

Träsnidaren Herman Rosell

En gunghäst som nu gungat färdigt hade börjat spricka upp i limningarna. Dags för besök hos träveterinären! Tidigt 1900-tal. Visst är den fint skulpterad.Gunghäst  Trähäst

Lite pilligt jobb var det att fylla i alla springor. Hästen blev hel igen och är på väg hem till stallet igen.

Begravningsakt med urna blir allt vanligare. Krematoriet i Trollhättan ringde mig och frågade om jag kunde formge och tillverka två bord till denna ceremoni. Efter några skisser och prototyper enades vi om den slutgiltiga versionen. Ett stimulerande arbete där jag och smeden Inge Dahlgren samarbetade med form och gestaltning tillsammans med personalen på krematoriet. Resultatet blev så här.

Begravning med urna. Akt med urna. Urnceremoni

Vet du vad intarsia är? Här visar jag några bilder med fanértekniken intarsia.

With the Beatles

Jag har gjort en intarsiabild av omslagsfotot till Beatles andra LP-skiva! Måtten är 47 X 57 cm. Vill du också ha en Beatlesintarsia? Jag fixar det till dig om du vill.

Om du vill ha en lite exklusivare variant på ”Selfie” så kanske en intarsiaselfie är något för dig! Här är en selfie på mig själv! Måttet är 44 X 32 cm.

selfie Intarsia

Vill du ha en selfie i trä? Hör av dig så ordnar jag det.

Kan du även renovera ytterdörrar, frågade en kund? jodå, sa jag några dörrar har jag faktiskt åtgärdat. De hade en teakytterdörr som blivit lite sliten av ålder.

ROT-avdrag ytterdörrar  Ytterdörr i teak

Jag skrapade av den tidigare krackelerade oljan för hand och slipade sedan lite lätt med sandpapper.

Olja in ytterdörr i teak

Efter tre lager med Jotun ädelträolja blev resultatet så här. Jag blev nöjd och även kunde kände sig helt nöjd. Det blev ett sk ROT-avdrags jobb av detta!

Vad gör man inte för våra vänner pollinerarna. Ett bihotell såklart!

Bihotell

”Bee my guest”. Med tappkran!

Nu är det hjul igen lockas jag att skriva. Sanningen är att det är första gången jag får in ett sådant uppdrag. Vagnshjulens ålder kan jag inte avgöra, men att de varit flitigt använda råder det ingen tvekan om.

Vagnshjul

Hjulen var rejält ingrodda med lera och smuts. Järnringarna runt träfälgen var rostangripna. Jag spolade rent hjulen, borstade rent från rost. Sen slipade jag ekrar och fälg för att avsluta med tre lager Benar uteolja, blank. Järnringarna målade jag med blymönja och sedan med svart oljefärg för utebruk.

Möbelreparation

Hjulen skall stå i en trädgård. Det blir nog vackert.

Turistbyrån i Bengtsfors skall slå upp portarna, med dessa nygamla pardörrar. Men först tyckte fastighetsägaren att en restaurering av dörrarna vore på sin plats. Dörrarna har varit igenbommade i 30 år! Nog var det dags för en översyn alltid.

Dörrenovering  Dörrar med fyllningar

Hela dörren är täckt med små rombformade fyllningar. Många satt lösa andra var helt borta. Profilerade lister omgärdade fyllningarna och höll dem delvis på plats. Nu blev det till att tillverka nya lister och romber.

  Byggnadsvård dörrar  Dörrrestaurering

På ena dörren hade en skylt hängt i många år. Därunder var virket någorlunda välbehållet. Jag fick tvätta rent och skrapa bort gammal lasyr.

  Entrédörrar

När alla nya delar var på plats och träet slipat betsade jag dörrarna och slutligen oljade med en uteolja. Nu skall dörrarna sättas upp på nytt. Hoppas det blir en stilig entré till nya turistbyrån.

Om du vill ha en något annorlunda selfie, så kan jag erbjuda ditt porträtt i intarsiateknik! Så här ser en av bilderna ut som jag gjort efter ett fotografi.

Intarsia, fanérmönster, inlay wood

Tavelramar kommer in ibland Som den här tex, rätt mycket av ornamenten har gått förlorade.

Laga tavelram   Gjuta ornament

Gjuta i gips   Ramrenovering

Fler bilder kommer framöver. Håll utkik!

Renovera ramar   Reparera tavelramar

Uddevalla kommun har renoverat några rum i stadshuset för vigslar. Väggarna i mahogny var kraftigt solblekta och jag fick uppdraget att renovera dem.

Boaserade väggar   Solblekt trä

Renovera inredningar   Möbelrenovering ,möbelrestaurering ,möbelkonservering Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg,Västra Götaland, Bohuslän

Jag fick så småningom rätt färg på väggarna.

Renovering av inredningar   1

I uppdraget ingick även  renovering av ett stort antal karmstolar i mahogny samt restaurering av skinndynor till soffor och fåtöljer.

Konferensmöbler   Klassons möbelfabrik har gjort stolarna

Skinnsoffor   Återbruk av möbler

Slutligen lackade jag även en nyuppsatt mellanvägg i ek.

Lackering av vägg inomhus

Ett ovanligare uppdrag slutfört.

Att pussla ihop ett strutsägg hör inte till de vanligare uppdragen. Ägaren kom till min verkstad med ett strutsägg inhandlat på resa i Sydafrika. Väl hemma välte det omkull och gick i kras…

Strutsägg   Laga ett trasigt ägg

Jag drog mig för att påbörja detta arbete. När jag väl tog tag i uppgiften gick det sönder än mer. Hm…Jag var på väg att ge upp strax efter att jag börjat undersöka ägget. -Går det här verkligen att få ordning på?, undrade jag. Skam den som ger sig!

Broken eggshell   Strutsägg som ljushållare

Jag limmade mödosamt ihop flisorna . Någon hade redan limmat och skarvarna kom snett, så jag fick lösa upp det limmet med aceton, varpå färgen löste upp sig. Nå, jag fick till slut ihop ägget igen. Nu måste det målas om…

Måla ägg   Äggskalsyta

Först en grundfärg för mörkröda kulörer, sen sprutmålade jag ägget i samma kulör som innan. Alltså, även detta gick vägen, men det tog rätt många timmar innan jag blev klar.

Ett verkligt triangeldrama! En underbar träskulptur av Herman Rosell. Damen på statyn har fått ett smärre fotbrott!

Herman Rosell   Träskulptur

Ärmen på mannens kavaj har också blivit hårt ansatt!

Trägubbar   Triangeldrama

Den gick att ”sy fast” igen. Ibland får jag agera skräddare också!

Träsniderier   Karvsnitt

Foten återställd och troligtvis följde Petter med Hulda hemöver…

Inte var dag en giraff kommer promenerandes in på verkstaden! så den såg ut dessutom. Giraffen hade helt tappat ansiktet 🙂

Giraff i trä   Att tappa ansiktet

För att rädda ansiktet måste man ha huvudet på skaft! Fortsättning följer…

Giraffen fick lägga band på sig för att inte gå upp i limningen en gång till…

Giraff   Trägiraff

Elgitarrer händer det att jag lackar om ibland. 

Lacka om en elgitarr   Sprutlackering av elgitarr

Ett roligt och lite annorlunda uppdrag.

Jesus på korset som fått sina händer avbrutna. Den ena återfanns och den limmade jag fast igen. Högerhanden däremot var borta och uppdraget var att snida till en ny. Jag färgade in handen och limmade fast den.

Kyrkorenovering    Jesus högra hand

Renovering av inredningar, Svenska kyrkan

Kornischer dyker upp emellanåt. Mer sällan får jag i uppdrag att färgsätta dem på detta sätt, men håll med om att det blev en färggrann skapelse!

Kornisch

 

August Strindberg! Avporträtterad i intarsiateknik.

Intarsian var lite smutsig och matt i ytan. En skonsam rengöring och mild polering var allt som behövdes. Ett exempel på en konservering av ett föremål.

August Strindberg

Piedestal i ek med typiska fläckar från övervattnade blomkrukor. Järnföremål och vatten från blomjord som kommer i kontakt med ek ger mörka ringar och fläckar som kan vara mycket svåra att få bort. Övre skivan dessutom kraftigt bågnad!

Piedestal  Vattenskadad ekskiva

Trä som blivit skevt  Repor på ekträ

Jag fick såga skåror på undersidan av den bågnade skivan för att kunna räta ut den. Sen tvättade jag rent piedestalen och lackade om med schellack och sen för säkerhets skull en något modernare lack som slutlager. Det lär komma vatten på den igen och då förslår inte schellack särskilt långt…

Piedestal i ek                    Ekskiva omlackad

1900-tals piedestal.  Restaurerad piedestal.

Ordningen återställd! Jag lyckades inte helt få bort de mörka partierna, men skivan är ju plan i alla fall

Att laga en tavelram

En del av ornamentet i övre vänstra hörnet på denna tavelram har gått förlorat. Vad gör man då?

Trasig tavelram   DSCN2200.JPG

Jag gjorde en avgjutning och gjöt ny delar i alabastergips!

Lagaförgylld tavelram

Efter patinering blev resultatet så här

Laga gipsram   Skador i förgylld tavelram

Ramen hel igen.

Alla hjärtans dag!

Detta hjärta har jag gjort till min käresta!

Alla hjärtans dag, trähjärta

Det går att beställa om du vill! 10×14 cm

Vad är konst? Den frågan ställde jag mig när jag bad min praktikant Elin Damgaard att måla om en stol. Elin öppnade burken och såg detta trädliknande mönster på insidan av locket till burken! Elin såg vardagskonst i ett så vanligt föremål som ett burklock!

Ovanliga foton

Visst är det läckert! Insidan av ett lock till en burk med svart färg…

Vad är konst för dig?

Det händer att jag får förfrågningar om nytillverkning av möbler. Detta var dock ett mer udda uppdrag. Specialtillverkning av två massagebänkar till en nyöppnad Thai-massageateljé i Trollhättan. Kravet var att de skulle vara så stabila som möjligt.

Massagebänkar, Thaimassage, Thaimassagebänkar

Jenny Svensson på Jennys Tapetserarverkstad klädde bänkarna. Ett bra samarbete.

En dag kom självaste Brunte på besök!Han ville få högerhoven reparerad!                             Jag fick lägga hästen på hyvelbänken.

Antik leksakshäst Reparera en leksakshäst

Någon timma senare var han omhovad. Efter lite svart färg kunde Brunte ge sig av hem igen…

Leksakshäst   Trähäst

En spegel i Jugendstil ca 1910, med tillhörande bord under, som råkade ut för en lägenhetsbrand

Brandskadad möbel Sotskadad möbel

Branskadad möbel efter renovering

Möbeln rentvättad och omlackad med schellack. Av brandskadorna syntes ingenting!

Det mesta går att reparera även om det ser ut att vara bortom all räddning! Inget är omöjligt, fast det tar tid att återställa en möbel i brukbart skick igen. Vet du om att vissa skador på dina möbler täcks av hemförsäkringen?

Ursprunget till schellack är ett sekret från en indisk lus!  Genom att lösa upp detta sekret i ren sprit får man schellack!  Schellack var den klart dominerande ytbehandlingen på möbler fram till ca 1930, då cellulosalacken gjorde sitt inträde i möbelindustrin. Idag används mest plastlacker i industrin.

Visst är de vackra och vilka minnen de väcker. Concerton! Radiogrammofon.

Radiogrammofon, Conserton  Renovera radiogrammofon

Jag lackade om ovanskivan enbart på kundens begäran och polerade resten även mässinghandtagen. TECE Musik i Vänersborg som kan detta med elektronik renoverade innanmätet och fick igång radion igen. Vilket varmt härligt ljud det kommer ur dessa högtalare.