Övriga bord

Får man lov att göra så?… Göra vadå?

Ovalen Carl Malmsten    Renovera Malmstensbord

Detta vackra Carl Malmstensbord kom till mig med ett rejält brännmärke på. Brännmärken går inte att slipa bort. I synnerhet inte på fanér. Vad göra då? Min älskade kom med ett ovanligt förslag. -Kan du inte lägga in en intarsia där…en blomma kanske? Tanken slog rot i mig och efter konsultation med en klart positiv kund skred jag till verket. Men blev det en blomma? Nä, det blev Carl Malmstens signatur istället. CM! Underbart tyckte kunden. -Jag måtte vara ensam i Sverige med ett sådant bord va? Förmodligen , svarade jag. Så här blev det till slut.

Lacka om skadat bord    CM Carl Malmsten

Alla andra defekter i ytan tog jag samtidigt bort såklart. Renovering med extra allt! Ingen tvekan längre vem formgivaren är. Carl Malmsten!

Bord med fågelmotiv! Ramen runt kakelplattorna var vattenskadade och det var därför bordet kom till mig.

Bord med kakelplattor

Efter omlackeringen fick jag även ta itu med att återställa delar av motivet som nötts bort… allt skall jag kunna. Puh!


Idegransbord med klaffar.Trasigt och fullt med repor och fanérskador. Ingen vacker syn!

Renovera slagbord

Benen hade knäckts av. Det blev till att limma om med riktigt lim.

Idegransbord

Det mesta går ju att fixa till trots allt som tur är… Bordet omlackat. Av alla skador syntes knappt något alls efter renoveringen.


En ovanlig beställning och jag bidrog själv i hög grad! Kunden ville ha bordet bredare och längre. Vi enades om att klyva skivan på längden och foga in en tjugo centimeter bred skiva.

Bredda ett bord    Renovera ekbord

Då föreslog jag att man i denna skiva kan fälla in kakelplattor ! -För då kan du ställa heta grytor och kastruller på dem utan att skada bordsytan. Jag fick godkänt. Bara att köra på alltså. Kul!

Fälla in kakel i bord.    Renovera bord

Iläggsskivor till bord.

Inte nog med det. Kunden ville få iläggsskivor tillverkade också. Så det blev ett rejält bord till slut. Bredare och mycket längre!


 

Ett litet vackert runt bor i masurbjörk fick jag ta hand om. Fanéret hade släppt på några ställen och lacken hade spruckit upp, krackelerat som det heter.

Masurbjörksbord    Laga fanersom lossnat.

Jag lossade försiktigt på faneret och petade in lim under. Sedan pressade jag ner fanéret med en tving. Efter operationen blev det omlackering av hela bordsskivan.

NK:s möbelfabrik i Nyköping

Bordet återställt! Tillverkat på NK:s möbelfabrik i Nyköping någon gång under 1940-50-talet. En av de bästa snickerifabrikerna i Sverige. Numer nedlagt.


En kund ringde en dag och berättade att hon köpt en rund stenskiva på 70 centimeter i diameter och 30 millimeter tjock. Nu ville hon att jag skulle tillverka ett benunderrede till skivan. Så kul beställning!! Jag satte mig ner vid ritbordet och skissade på ett förslag som hon godkände. Då gjorde jag en ritning i skala 1:1. Sen tog själva tillverkningen över. Så här blev bordet.

Nytillverka bord    Möbeltillverkning

När kunden väl kom med skivan fick jag huvudbry…inte kunde väl jag ana att den var så himla tung. Som tur var kunde jag fortfarande justera dimensionerna. Jag fick göra underredet lite stabbigare än det ursprungliga förslaget, men det blev ju snyggt ändå om du frågar mig…

Möbeldesign, Möbelformgivning

Kunden ville bara ha tre ben. Så fick det bli. Det blev ju bra.


Bord eller hylla…eller kanske både och! Hursomhelst. Lite översyn var på sin plats.

Renovera trasig antik hylla

Jag limmade ihop de klyvna hyllplanen och fick även ta isär hela ramkonstruktionen och limma om den också. Total översyn alltså. Efter rengöring blev den ytbehandling.

Laga gammal hylla

Jag bedömer att hyllan är från ca 1890-1900


Ett härligt och lite annorlunda fällbord i fura fick jag nöjet att renovera. Hela underredet var instabilt och skivan hade släppt i alla skarvar eller limfog som det heter på mitt språk!

Fällbord  Renovera fällbord

Jag fick plocka isär hela bordet och laga trasiga trädetaljer samt limma om benställningen. Skivan likaså.

Laga trasigt bord  Reparera trasigt bord

Restaurera ett fällbord

Efter omlimning av underrede(benställningen )samt skivan oljade jag bordet för att få en hållbar yta.


Bord från 1940-talet. Sliten lack och lite fanérskador. Lika bra att montera isär hela bordet innan renoveringen börjar.

Flammig björk.

Bord i flammig björk

Bordet omlackerat och fanérskador ett minne blott.


Bordskiva med intarsia snart oskönjbar…går det att få den synlig igen?

Valnötsrot

Jag löste upp lacken och lagade i några saknade bitar i intarsian sen blev det omlackering.

Intarsiamotiv

Dags att utmana elefanten i rummet som man säger!

Elefantbord    Elefantbord i mahogny

Elefantbordet har stått ca tjugo år vid ett fönster i söderläge. Solljuset har blekt både lack och träet som i detta fall är mahogny. Jag tog av den blekta lacken och lackade om bordet. Själva elefanten nöjde jag mig med att rengöra innan jag lackade med schellack. Ovanskivan och nedre skivan lackade jag med en lite tåligare lack än schellack.

Blombord! Ett sådant vill jag ha själv. Det är bara mina kunder som finner sådana på loppisar. Aldrig jag… Detta exemplar i jakaranda hade vattenskador på skivan och mässingslådan var lackad och därunder hade mässingen börjat oxidera lite.

Blombord i jakaranda  Palisander eller jakaranda

Jag tog bort lacken utan att slipa eller skrapa! Sedan lackade jag om skivan. Mässingslådan blev en riktig rysare att få ordning på, men det gick till slut.

Jakarandabord  Ta bort fläckar på trä

Efter omlackering kom jakarandans skönhet fram igen. Jakaranda är nog det vackraste träslag som finns. Åtminstone bland de vackrare. Mässinglådan polerad nu också. Vill ha!

Sybord med intarsia. En nätt liten möbel med vackra inläggningar i fanéret. Det kallas intarsia. Jag har gjort rent och polerat hela sybordet och limmat fast lite löst sittande fanér.

Syskrin  Sybord

Nattduksbord är trevliga möbler. Detta par ville kunden få ovanskivorna marmorerade. Det är sällan jag gör sådana jobb.

Cararramarmorering  Marmorimitation.

Utöver marmorering av skivor tog jag isär alla delar och limmade om allting samt gav underredet en ny lack.

Efter branden såg det gamla kuvertbordet ut så här… Men det går väl inte att rädda… eller?

Brandsanering av möbler   Möbelrenovering Hunnebostrand

Klaffarna spruckna, ett kvarglömt ark lämnade en rektangel efter sig.Hur skall detta gå?

Ovanskivan var så skadad att jag bestämde mig för att fanera om den. I en vakuumpress!

Fanérskadat bord   Möbelrenovering Tanum

När jag hade hyvlat av det gamla fanerat, passade jag på att fixa till skivan under fanéret. Borrade ur kvistar och pluggade igen dem med furupluggar istället! Blindträ, dvs skivan som man fanérar på kallas så, skall ej innehålla kvistar. De lyser så småningom igenom fanéret som upphöjda platåer. Det vill jag inte ha.

Möbelrenovering Sverige   Skador i ekbord

Här pågår tillskärning av ekfanéret.

Möbelrenovering Kungshamn

Fanértejp håller bitarna på plats. Nästa steg är att limma fast fanéret på skivan(blindträet) Det gjorde jag med en rolig metod med vakuumtryck. Fungerar alldeles utmärkt på gamla lite lagom skeva skivor.

Kuvertbord i ek   Litet kuvertbord i jugendstil

Här är skivan färdigfanérad och övriga bordet rentvättat från sot och smuts efter branden. Nu återstår infärgning av skivan och övriga delar.

Möbelrenovering Partille   Möbelrestaurering Partille

Tja, inte så tokigt med tanke på hur det såg ut inledningsvis…

Ibland får jag in IKEA möbler. Det här bordet tycker jag är fint. Ännu bättre blev det när jag lackat om det. Ursprungsfärgen var mycket magert pålagd!!

Renovera IKEAmöbler  Reparera IKEA bord

Renovera IKEA möbler

Jag sprutlackade bordet i NCS kulören N-1500-N Neutralt ljusgrå.

Ibland flagnar färgen och då vill man måla om. Det kan jag förstå så som detta bord ser ut!

Antikrenovering bord  Laga gammalt bord

Jag värmde av färgen. Sedan lagade jag några träskador, spacklade och målade om. Puh! Det tog tid att få bort all färg ur utskärningarna. Vilken himla tur då att jag har ett sådant formidabelt tålamod.Min viktigaste egenskap skulle jag tro. Prova själva får ni se hur det är.

Renovera bord  Laga spricka på bordskiva

Soffbord i teak är vanligt att jag får in till min verkstad. Hörnsoffbord däremot vet jag aldrig att jag stött på tidigare. Så synd då att kunden själv gav sig på bordet med sin slipmaskin och förstörde detta originella soffbord.

Slipa och lacka teakbord  Slipa fanérad bordsskiva.

Efter den olyckliga genomslipningen av fanéret på två ställen betsades bordet i ett försök att rädda situationen. Inte hjälpte det!  Jag trodde inte att jag skulle kunna rädda bordet.. Jag slipar aldrig av lack eftersom det går som på bilderna. Ett fanér är ca 0,5-0,7 mm tjockt…eller tunt. Jag löste upp rester av lackskiktet som var kvar på bordet. Hur det skulle gå med betsen var jag däremot osäker på.  Skulle den gå att få bort?

Renovera ett teakbord  Renovera teakbord

Ja, vad skall jag tycka om resultatet? Utgångsläget var minst sagt bekymmersamt. När all lack var borta så var det mesta av betsen kvar. Jag fick helt enkelt bestämma mig för att betsa hela bordet inklusive benställningen med en Zar bets, Teak Naturell. Visst går det att se en viss flammighet i ytan och genomslipningarna är så kamouflerade som jag förmådde göra. Hade jag fått in bordet innan gör-det-själv försöket hade jag återställt bordet till originalskick utan vare sig slipning eller betsning. Många tror att bord är av massivträ bara för att de är tunga. Eftersom de flesta bord från 1960-talet och framåt är  fanérade på spånplattor så blir de tunga. Jag förstår om man som lekman har svårt att avgöra om en möbel är fanérad eller av gediget trä. Ring någon som kan detta innan du ger dig på din möbel själv! Nå, jag är rätt nöjd med vad jag lyckades åstadkomma med detta till synes hopplösa läge… Kunden var extremt nöjd i alla fall. Slutet gott , allting gott.

Serveringsvagnar är på modet igen. Inte så konstigt när de är så här fina!

Serveringsvagn.

Jag råkade tyvärr glömma bort att ta en bild före jag satte igång med renoveringen. Det var en färgmässigt ojämn yta med diverse ringar på. Av dessa syntes inga till efter min  renovering.

Om jag hörde rätt så hade ägaren till detta vackra soffbord i teak smörjt in det med djungelolja! Eller var det beckolja? hursomhelst, så vidare bra blev det inte. Det är då jag kommer in i bilden. Kan jag återställa bordet till ett mera normalt utseende.?

Renovera soffbord Johannes Andersén  Feta fläckar på teakbord

Ja, vad svarar jag på det? Detta går inte att rätta till genom att slipa. Fanéret är ca 0,5 mm tunt. Det blir till att lösa upp all återstående gammal ytbehandling innan det går att applicera en ny. Nu visade det sig bli mer komplicerat än så… Jag fick dessutom bleka hela ovanskivan för att få ett enhetligt utseende på skivan. Om det hjälper däremot kan man inte veta förrän skivan ytbehandlas på nytt, i detta fall med en hårdvaxolja. Hur gick det då?

Johannes Andersén  Teakbord Johannes Andersén

Danska teakmöbler

Ja, bättre kan jag inte. Soffbordet är formgivet av Johannes Andersén. Visst är det ett läckert bord. Alla fläckar försvann till min stora förvåning kan jag tillägga! Ibland blir jag själv förvånad över vad som går att åstadkomma med möbler som kan verka bortom all räddning.

Kan du måla mitt bord vitt…eller grått eller göra nåt ? Visst kan jag väl det!

Bord med djurtassar  Lasera möbler

Ja, det blev ju ett annat bord efter grålaseringen. Skall man verkligen göra så här kanske du undrar. Ja, fundera lite.  Jag tycker det blev ett vackert bord. Om ägaren inte vill ha det krackelerade utseendet på bordet som var anledningen till att de kom till mig och inte heller vill ha den där mörkbetsade ytan vad gör man då? Ja, vi bestämde att göra så här. Jag är nöjd med resultatet. Jag försöker få mina kunder att acceptera den ursprungliga idén med möblerna, dvs att behålla originalutseendet, men alla vill inte ha det så. Det kan ibland bli svåra överväganden. Nå, hade det rört sig om ett unikt bord från 1700-talet hade jag inte gjort det…inte utan stora protester från min sida i alla fall.

Lite i grönaste laget tyckte kunden…

Möbelmålning   Möbelrestaurering, möbelmåleri

Efter besöket i min verkstad var det trevliga bordet från sent 1800-tal lite mindre grönt!

En del kunder vill testa att renovera själva. En grundregel är att undvika avslipning av lack. I synnerhet om det är en fanérad möbel. Fanér är väldigt tunt , ca 0,5-0,7 mm. Inte mycket att slipa på alltså. Jag visar här hur jag gör istället.

Slipa av lack   Lackskada på bord

Så här såg bordet ut när det kom till mig. Lacken delvis avslipad och betsen under lacken bortslipad. Jag tar av lacken på annat sätt.

Färgborttagning på möbler   Lackborttagningsmedel till möbler

Med ett lackborttagningsmedel löser jag upp lacken istället. Söligt värre, men effektivt!

Renovera bordsskiva i faner   Renovera soffbord i fanér

Efter att lacken avlägsnats betsade jag om bordsskivan. Sen sprutlackade jag bordet. Bordet blev nästintill i nyskick. Jag var ett tag osäker på hur denna operation skulle lyckas men det gick ju vägen till slut. Kunden nöjd och även jag.

Den mörkare ytan på detta mahognybord visar hur hela bordet en gång sett ut. En duk har legat på i många år. Träet runtomkring har blekts. Skivan dessutom sprucken.

Engelska mahognymöbler  Mahognyskrivbord.

Den mörka markeringen ville inte helt ge med sig, men jag tycker ändå att det blev en märkbar förbättring.

Teakmöbler från 1950-60-talet är och har varit på modet rätt länge nu. Här är ett klassiskt telefonbord i teak. Skivan upptill hade blivit mörk efter någon form av polish. Jag tvättade ur så gott det gick och oljade in den med Osmo hårdvaxolja istället. Skivan blev inte lika mörk i färgen. Det plastade järntrådsunderredet gjordes rent med fulgentin.

Telefonbord i teak

Sybord i mahogny. Pärlstaven som löper runt nederkanten var borta på flera ställen. Lacken skadad mm.

Möbelrenovering Jönköping   Möbelreparation Sverige

Det blev till att komplettera med nytillverkad pärlstav. Lacken på skivan tog jag bort och polerade upp ytan på nytt med schellack. Så kallad franskpolering. Inte så ofta jag får in sådana möbler längre…

Schellackpolering   Omlackering

Ibland kommer kunderna med egna förslag på omändringar av sina möbler, som i det här fallet.

Rokokobord   Halvmånebord

-Jag vill att du gör om detta till ett halvmånebord istället! Okay!- Men jag vill ha alla fyra benen under för stabilitetens skull. Kan du det? Klart jag kan…

Möbelreparation   Göra om bord

Här är bordet nere för räkning… Hur skall det gå?

Sprutlackering av bord   Möbelmåleri

Visst gick det att gå kundens önskemål tillmötes. Kanske du också vill vara din egen formgivare. Kontakta mig så löser vi tillsammans dina drömmar och idéer!

 

Ett brickbord utan bricka gör väl ingen människa glad… Alltså blev jag ombedd att tillverka en serveringsbricka till underredet.

Brickbord   Serveringsbord

Ja, detta är ett exempel på uppdrag jag får in till min verkstad. Inte en dag är den andra lik. Är inte det fantastiskt att få ha ett sådant här underbart arbete!

Ett nyare björkbord som kunden ville få ombetsat till en färg som påminner om teak.

Björkbord   teakfärgat bord

Ja, det var ju bara att göra det då!