Skåp/Byråar/kistor

Här visar jag ett urval av olika möbler och uppdrag som  jag får in till min verkstad.

Almbyrå med intarsia. Denna byrå är tillverkad runt 1940-50-talet. Träslaget är alm vilket är vanligt vid denna tidsperiod. Det går mode i träslag precis som i kläder! Beslagen, handtagen, är inte original. Liknar mer kökshandtag från 1960-talet. Byrån har blivit renoverad tidigare då lacken ser ut att ha blivit avslipad. En metod man skall undvika så långt det är möjligt.

Behöver hjälp att renovera en byrå.

Det var vattenskador i lacken och jag tog bort den gamla lacken med en lackborttagare och lackade om hela byrån. Jag bytte ut handtagen mot de kunden skickat med. 

Renovera skadad byrå

Nu blev byrån jämnare i färgen och skivan upptill betydligt finare än innan.


Vitrinskåp med vacker intarsia. Själva skåpet var i hyfsat bra skick förutom det blekta tyget på insidan. Det var det kunden ville få hjälp med. Att byta ut tyget mot ett likadant fast i ursprungsfärgen.Mossgrönt! Hur ordnar jag det på ett skåp som är ca 100 år gammalt…? Vem har sådant tyg sparat? Här gäller det att vara kreativ.

Vitrinskåp med blyinfattat glas    Renovera vitrinskåp

Jag insåg att det inte skulle gå att ta av tyget och färga in det då det satt fastlimmat i rygg och på hyllplan. Jag föreslog kunden att jag istället färgar in det på plats, men hur och med vad?

Glasskåp.    Renovera gammalt skåp

Jag tog helt vanlig mossgrön vattenbets från Herdins och spädde ut den rätt ordentligt 1:5. Sedan penslade jag på tyget och det gick vägen. Det blev precis så grönt som jag önskade. Så bra! Efter infärgningen polerade jag skåpet och gav det en vaxbehandling. Vax är som en skokräm för möbler.


En helt vanlig alldaglig byrå från 1960-talet. Praktisk förvaringsmöbel med många lådor.

Måla om en byrå

Byrån var påtagligt gul i nyansen. Jag föreslog kulören S-1000-N en i mitt tycke vacker ”vit” kulör. Den är neutralt grå. Ger ett vackert lyft åt många möbler.


Denna vackra byrå i alm fick skivan förstörd av en flaska med handsprit! Så kan det gå om inte korken är på. Nåväl, hemtjänstpersonalen gjorde så gott de kunde och när olyckan är framme så… Vilken tur då att jag fanns till hands och kunde rädda upp situationen. Så här såg den ut när jag fick den till mig.

Fläckar efter handsprit på möbler.
Möbelrenovering Trestad    Möbelrenovering i västsverige

Renovera byrå med fläckar.    Reparera skadad byrå efter handsprit

Jag löste upp den gamla lacken och i det momentet försvann de vita fläckarna. Efter det lackade jag skivan tre gånger med mellanslipning av lacken mellan de olika lagren. 

Lacka om möbler    Hur tar man bort vita ringar på möbler?

Hur renoverar jag min byrå som fått vita ringar på skivan?    Ta bort vita fläckar från möbler.


Björkskåp med inläggningar och kopparbeslag.

Renovering möbler Västsverige    Renovering av möbler Bohuslän

Jag lagade en spricka på vänster gavel och efter rengöring fick skåpet en omlackering. Jag orkade inte lyfta upp skåpet på benställningen på bilden bredvid. Skåpet är tillverkat av samme snickare som på bilderna undertill!


Gediget ekskåp. 3-delat. Tungt. Tillverkat i Dalsland mitten av 1800-talet. Vackra inläggningar. Ni får själva fantisera ihop de tre delarna. Jag orkade inte på egen hand ställa dem på varandra…

Hjälp med att renovera ett ekskåp    Hjälp att laga ett ekskåp

    Hur böja er man tillbaka en skev dörr

Högra dörren var rejält skev och jag lyckades inte få rätsida på det, men kom på en annan idé om att tillverka en liten stängningsanordning. Ett litet vred som spänner in dörren. Den lilla randiga listen gjorde jag för att harmonisera med listen på dörren. Vad tycker du om det?

Räta ut skev dörr

Efter rengöring och diverse småreparationer lackade jag skåpet med schellack.


Ekskänk som stått lite illa till. Troligtvis lite för rått klimat. Beslagen var rostiga bl a. 

Restoring cabinett Sweden
Renovera möbler Västra Götaland    Renovera ekmöbler

Ekskänk i jugendstil    Göra rent möbelbeslag

Efter en rejäl rengöring tvättade jag av den gamla lacken på skivan upptill. Den fick jag sedan betsa för att få i en rimlig nyans igen.

Restaurering av ekskåp    Lacka om ekskåp

    Reparera ekmöbler

Beslagen gjorde jag rent och vaxade med renassaincevax. Det blev lagom nytt utseende utan att blänka för mycket. Skåpet lackade jag om.


Ett fint litet barskåp i alm med intarsia fick jag nöjet att ta mig an. Som vanligt var lackskiktet slitet och lite fanerbitar i zebranoträ saknades. Zebrano!? Japp! Så heter det randiga träslag som löper längs kanterna på topp och bottenskiva.

Barskåp   

Intarsian var delvis svår att se på grund av en krackelerad och gulnad cellulosalack. Den tog jag bort och lackade om hela skåpet. Innan det lagade jag i diverse skador och slagmärken.

Skåp med intarsia.     Mjölby intarsia.


 

Detta skåp påbörjades av en person med passionerat intresse för snickeri. Sjukdom gjorde emellertid att skåpet inte kunde färdigställas. Jag fick frågan om jag kunde slutföra arbetet. Såklart jag ville hjälpa till. Så här blev det när jag gjort mitt till och slutligen installerat en vitrinskåpsbelysning.

Vitrinskåp 


En vacker furuskänk i all sin enkelhet. Men ser den inte lite prickig ut?

Renovera möbler Trollhättan    Renovera möbler Vänersborg

Skänken hade genom åren fått rätt mycket slagmärken i ytan. Mestadels skönhetsfel. Det som kallas patina. Egentligen inget fel i det. Men var går gränsen mellan vacker patina och mindre roligt slitage? Kärt trätoämne i min bransch.

Renovera möbler Uddevalla     Renovera skåp Kungälv

Efter retuscher och lite ny lack blev det presentabelt igen…hoppas kunden håller med mig!

Renovera möbler Bohuslän    Renovera möbler Göteborg

Renovera möbler Stenungsund    Renovera möbler Västra Götaland.


Skåp från tidigt 1900-tal. 

Två-delat skåp Svårt att avgöra ålder. Troligtvis sent 1700-tal. Kanske en bit in på 1800-talet. Fyllningarrna i dörrarna talar dock ett annat språk…eller?

 Måla om skåp  Renovera skåp  

Nyansen blev 2502-Y på skåpet. Ottossons linoljefärg. Jag tillverkade ett nytt nyckelhålsbeslag i trä till en av lådorna.


Sekelskiftesbyrå(1900) som målats om tidigare, får nu en uppgradering med ny färg och komplettering av saknat beslag. Kan du se vilket som är nytt?

Måla om en byrå  Måla om möbler.

Alla mässingsbeslag utom ett är original. Ett saknades men hos Prinsfors Metallfabrik fann jag ett som var så nära jag kunde komma ett gammalt.


Byrå i masurbjörk från 1980-talet. Lådorna kärvade och någon gick inte längre att dra ut! Jag hade tur och lyckades finna helt identiska utdragsreglar i metall likt de som nu gått sönder. När de var utbytta gick lådorna som smort igen.

Masurbjörk byrå

Handtagen, eller beslagen som det också brukar kallas satt på trekvarten och fick åtgärdas också. Nu går denna fina byrå att använda igen.


Spegelbyrå som troligtvis blivit avlutad någon gång. Avluta ALDRIG! En hemsk metod att ta bort färg.

Spegelbyrå   

Kunden ville ha ett tunt ljusskimrande ytskikt. Jag gjorde således en tunn lasyr och strök på. Efteråt lackade jag för att få en tålig yta.

Lasera möbler

Så blev spegelbyrån!


Ådringsmålad byrå från sekelskiftet 1900. Rätt skadad i målningen så det skall jag fixa till nu.

Ådringsmålning  Renovera ådringsmålning

Lådorna gick trögt och det var mycket skavsår i målningen som är tänkt att likna den dyra mahognyn! 

Mahognyådring    Mahognybyrå


Så kallad stilkopia. En mycket välgjord rokokobyrå tillverkad på 1900-talets första hälft. Lådbottnarna var på väg att lossna och det var det primära felet som kunden ville ha hjälp med. De massiva lådbottnarna hade krympt ca 10-12 mm och jag skarvade i för att avhjälpa felet. När jag ändå hade byrån inne polerade jag upp ytan också och gjorde en måttlig rengöring av beslagen.

Stilbyrå  Renovera en Rokokobyrå


En del skåp är större än andra. Här ett tvådelat skåp i furu. En renovering påbörjades med överskåpet vars färg togs bort med avslutning om jag förstod rätt.

Måla om furuskåp  Renovera furuskåp

Efter viss eftertanke landade kunden i att skåpet nog borde målas antikvitt, vad nu det är. Det blev i NCS kulören S-1000-N. Svagt neutralt ljusgrå. Ett av nyckelhålsbeslagen på dörren fattades. Jag lät tillverka ett nytt. Ett lådhandtag saknades också. Det var däremot svårare att beställa, men jag fann ett gammalt på Storegårdens kuriosabod i Vänersborg. Det ser du på nedersta lådan till vänster. Det fick duga!

Måla skåp med linoljefärg  Ommålning av gammalt skåp

Amerikakoffert som verkar välanvänd hamnade hos mig. Så den ser ut!

Amerikakoffert.  Amerikakista

Plåtkista  Plåtskodd koffert

Ganska så rostangripen och luktade lite instängt inuti också. Jag våtslipade försiktigt med smärgelduk samt glaskratsborste på rosten. Jag vågade inte ta i för mycket. Kanske försvann hälften av angreppet. Trädetaljerna blev rengjorda samt oljade. Efter min behandling som jag avslutade med ett renässansvax fick kofferten detta utseende. Det blev trots allt helt ok enligt mig.

Vrakmöbler finner också sin väg till min verkstad! En käck kvinna från Falköpingstrakten kom till mig och visade upp denna kommod som ståt onödigt länge i ett uthus. Hon undrade om det möjligen skulle gå att få lite fason på denna tämligen medfarna möbel.

Kommod  Ruinromantiker

Bilderna får tala för sig själva. Hon ville få den omvandlad till en badrumsmöbel med ett handfat ovanpå skåpet!

Behöver hjälp att renovera en byrå.  Antikrenovering

Fanérskador på möbler  Renovera möbelhandtag

Vissa jobb måste man ladda inför. Ställtid kallar jag det. Det tar ibland ett tag innan jag får den rätta energin att ta itu med vissa objekt. Detta var en sådan möbel. Jag kan troligtvis renovera vad som helst om kunden är beredd att betala! Jag kan väl avslöja att denna möbel även i min värld såg rätt hopplös ut, men det ligger inte för mig att berätta för kunder att det inte går eller är lönt. Jag utför mitt yrke för att det är så oerhört roligt. Detta blev dock en utmaning lite utöver det vanliga.

Renovera antikt skåp  Restaurera antika möbler

Laga fanérskada på möbler  Laga skada på trämöbel

Efter ett mödosamt arbete med många pust och stön lyckades jag trots allt klämma fram detta resultat!! Tänk nu att det skall läggas en marmorskiva på toppen av skåpet och ovanpå den skall ett handfat placeras. Ett avloppsrör skall borras ner genom marmorskivan och gå ut genom ryggen på skåpet. Den delen slipper jag och det känns rätt skönt. Jag är faktiskt lite stolt över mitt resultat. Hoppas nu bara att kunden delar min entusiasm över vad jag åstadkommit.

Denna affärsdisk har kanske inte stått i ladugården direkt, men ändå fått en undanskymd plats i väntan på ett bättre öde, en renovering…

Affärsdisk   

Med all sannolikhet har det stått en överdel på denna affärsdisk. Därav urfräsningen. Någon har dessutom lagt en fimp på skivan som gett ett brännmärke! 24 lådor med glas i fronten varav några fattades. Bara att hugga i…

Hållbar konsumtion   Möbelrenovering

I samråd med kunden bestämde vi att markera urfräsningen med svärtade detaljer. Alla handtag rengjorda. Fanérskador åtgärdade och hela möbeln ytbehandlad med hårdvaxolja. Det blev ett rätt omfattande arbete till slut. Tre meter lång!

Ytterligare en möbel som fått tjäna som förvaringsmöbel åt färgburkar mm i garaget. Är det inte lite synd…

Möbelrenovering Linköping   Möbelrenovering Östergötland

Lacken var så krackelerad att jag tog bort den och lackade om skåpet. Lack har en tendens att mörkna med tiden vilket förklarar att skåpet efter åtgärden blivit ljusare i tonen. Nu syns intarsian tydligare igen.

 

Inbrottstjuvar…att de aldrig lär sig! Denna vackra gustavianska byrå blev brutalt uppbruten av en förmodad kofot av brytskadorna att döma. Usch, så tråkiga skador det blir…Byrålådan var ju som vanligt inte låst heller, så varför bryta upp den? Men det ingår väl i konceptet att förstöra så mycket det går…Trist.

Inbrottsskador på möbler    Byrå med trasig låda

Det är svårt att limma ihop en sådan här skada eftersom brottytan är så uppfläkt. Sen fattas det alltid några fibrer eller flisor vilket gör att det måste kompletteras i efterhand. 

Renovera gustaviansk byrå

Nåväl, det blev ju rätt så bra utseende till slut i alla fall och det tyckte kunden också som tur var.

Kan du göra skåpet lite ljusare, löd kundens fråga till mig.

Renovera skåp Jönköping  Ta av bets på möbel

Hur tar man bort bets på en möbel? Först tog jag av all lack på hela skåpet vilket i sig var mycket tidskrävande. Efter det försökte jag så gott det gick att tvätta ur betsen med sprit,vatten, väteperoxid mm. Svårt…Besvärligt. Många små ytor att behandla. När jag inte längre fick bort mera bets påbörjade jag omlackeringen. Så här blev slutresultatet.

Lackera skåp  Restaurera skåp

Jag måste säga att skåpet blev mycket ljusare än vad bilderna jag tog visar. Det blev faktiskt ganska stor skillnad i slutändan.

Ett traditionellt hörnskåp från ca 1940-tal som blivit lite skadat i ytan. Dörrarna var rejält skeva dessutom något jag lyckades få ordning på till viss förvåning!

Renovera hörnskåp  Måla med linoljefärg.

Jag målade om skåpet med en klassisk pärlgrå nyans. En linoljefärg från Ottossons Färgmakeri.

Ett barskåp fann sin väg in i min verkstad. Skåpet låst. Ena benet hade lossnat. Hm…detta blev lite av en utmaning…

Barskåp

Jag monterade isär skåpet och insåg att originalmekanismen gått sönder bortom all räddning. Nu fick jag leka uppfinna Jocke ett antal timmar innan jag kom på hur detta fungerade.

Barskåp. Jakaranda. Palisander.

Jag gjorde en ny dragmekanism till skåpet. När en spärr inne i skåpet frigörs stiger denna inredning upp ur skåpet. Den oranga inredningen antyder att vi här har att göra med ett barskåp från 1970-talet. Träslaget jakaranda förstärker min teori om detta.

 

En gammal vacker spegelbyrå i björk fick jag i uppdrag att renovera. Lite maskäten samt lådor som gick trögt och lite av varje behövde ses över. 

Renovera möbler Anderstorp

Bakom spegelglaset fann jag ett tidningsurklipp från 1918! Det stämmer bra med stilen på möbeln. Kunden ville att jag skulle polera upp mässinghandtagen också när jag ändå var i renoverartagen.

Renovera spegelbyrå.

På skivan var det fläckar och repor. Jag tog bort lacken och lackade om skivan och övriga ytor också. Beslagen polerade.

1979 blev detta tvådelade skåp sprutmålat i denna väldigt blåa nyans.

Måla om hörnskåp

Kunden blev omedelbart ångerfull och har ända sedan dess velat få det ommålat. Hon kom till mig sommar 2021med ett kulörprov och önskemål om att få det målat för hand och gärna med en linoljefärg. Klart jag fixar det. Den väldigt blåa färgen satt så löst så jag tog bort den helt och hållet ända ner till träet. Grundmålade och sedan Ottossons linoljefärg kulör 6020-B.

Måla med Ottossons linoljefärg  Måla möbler

Hoppas att kunden blir mera nöjd efter min insats.

Dörren på detta vitrinskåp gick trögt och när skåpet ändå var inne på verkstaden ville kunden få beslagen polerade också.

Stilmöbler.    Stilkopia

Denna byrå i rokokostil är tillverkad runt 1950. Det är en sk stilmöbel eller stilkopia som man även säger. Med det menas att möbeln är en kopia av en äldre stil. Just denna byrå håller en mycket hög kvalité. Egentligen är den i sin konstruktion inte nämnvärt annorlunda än om den varit från rokokotiden, dvs runt 1750-1770.

Stilmöbler  Byrå i rokokostil

Stenskivan bad jag kunden lämna kvar hemma. Transportera inte marmorskivor i onödan. Uj, så trist om de knäcks i transporten… Det jag gjort här är att snygga till vänster sida som var oerhört solblekt. Jag tog av lacken och lackade om. Det fick inte skilja sig för mycket i nyans till byråns övriga delar och den förhoppningen lyckades jag infria. Jag polerade upp byrån samt beslagen. Visst är den vacker!

 

En björkbyrå i all enkelhet kan tyckas, men den har en kvalité som knappast står att finna längre i vanlig nyproduktion. För att köpa en ny sådan byrå, helt i trä måste den specialbeställas och det blir en dyr historia kan jag säga!

Flammig björkbyrå  Lacka om en byrå

Bilderna ger inte helt rättvisa åt slutresultatet, men den gamla lacken var matt och dyster, den nya fräsch och munter.

Bokhylla i alm och almrot. Lacken var sprucken eller krackelerad som det också heter.  Jag tog av den gamla lacken på sidor, överdel samt dörr och låda. Invändigt lämnades utan åtgärd. En hylla i all enkelhet men ändå rejält byggd. Förr gjordes även enklare möbler i en kvalité som inte finns att få tag i längre om man inte specialbeställer det. Det kostar på kan jag säga så att renovera är lönsamt påstår jag.

Hylla med sprucken lack.  Renovera golvbokhylla.

Lacka möbler  Omlackering av möbler.

Vacker hylla med vackert almrotsfanér i dörr och låda.

Skåp i träslaget Bubinga med intarsia från Mjölby! Oj! Vilket skåp. Så vackert. Lacken var sliten och faneret sprucket på flera ställen. Troligtvis efter en vattenskada. Fötterna nertill hade klassiska markeringar av att ha stått i vatten. Även andra delar som skivan upptill var vattenskadad.

Skåp med intarsia   Mjölby intarsia.

Översvämmat skåp  Reparera vattenskadat skåp

Invändigt så saknades de båda lådorna längst upp i skåpet. Kunden bad mig tillverka nya och eftersom jag antog att originallådorna varit hopfogade med så kallad sinkning så gjorde jag lådorna på det sättet.

Adam och Eva   Edens lustgård

Adam och Eva? Vackert formgiven intarsia tillverkad i Mjölby troligen på 1950-talet.

Sinka en låda

Handsinkad låda. En hållbar och dekorativ sammansättningsmetod för lådor.

Handsinka lådor  Restaurera skåp med trämotiv på.

 

Blott blått!

Byrå med många lådor.  Barnbyrå

Ingen stor byrå direkt. Nog tänkt att stå på ett bord eller i en barnkammare.

 

Ibland vill man helt enkelt anpassa möbeln till en ny miljö som i det här fallet. Färgen på skänkskåpet stämde inte riktigt med nyansen på de nya bänkskivorna och köksbordet  i valnöt. Mitt uppdrag blev att försöka ge skåpet en ny mer valnötsliknande ton. Så här blev det.

Göra om möbler  Göra om gamla möbler

Jag betsade på den befintliga lacken och fick efteråt lacka om skåpet. Visst blev det skillnad!

Inte så ofta som jag får beställning på att måla möbler i klara färger. Jag gillar färger som tar plats! Här en byrå som blivit påtagligt gul. -Kan du måla byrån så här?

Måla om skåp  Möbelmåleri

Ja, det blev rätt likt kundens önskemål…-Kan du fixa en nyckel som passar?

Laga trämöbler   Reparera möbler och måla om.

Jag hade en nyckel som jag tycker blev riktigt bra till byrån. Beslagen fick sig en rejäl omgång också! Klart för leverans.

 

Vissa renoveringar är tråkigare att åtgärda än andra och då är det oftast efter inbrott. Så onödigt… nyckeln till dörren låg fullt synligt på skivan ovanför dörren. Varför bryta upp dörren med en kofot.

 

Detta såg rätt illa ut. Dessutom hade en stor flisa på dörren lossnat och följt med soporna ut. Hade den funnits kvar hade reparationen blivit rätt enkel att åtgärda. Nu blev det svårt istället.

  Reparera möbler efter inbrott

Jag fick leta fram gammal ek med rätt utseende på och fräsa ur i ramen och limma fast nya delar som sedan profilerades och slutligen färgades in och lackades. Det tog ett antal timmar i anspråk.. Som tur var hade jag ett gammalt lås som satt som en smäck!! Kunden blev mycket nöjd…

Vitt är alltid gångbart. Här är ett vitrinskåp som kunden ville få målat från gulvitt till helt obrutet vitt. Många vill ha någon sorts brytning från det kritvita, dock inte i detta fall. 

Måla om möbler

Vitt passar in i många miljöer.

 

Inte så vanligt längre att rokokobyråer letar sig fram till min verkstad. Här ett undantag trots allt. Rokokobyrå från ca 1760. Väldigt omfattande fanérskador i form av fanér som sitter löst och bitar som ramlat av och medföljer i en liten ask. Guldmedalj till den kunden!!!. Fanérbitar som saknas och måste kompletteras. Med andra ord ett rätt omfattande arbete. Bilden nedan visar hur jag limmar tillbaka lösa delar.

Renovering av rokokobyrå

Utöver fanérskador gjorde jag rent byrån och polerade upp ytan. Beslagen lät jag vara med den patina de hade när jag fick in byrån. Ibland kan jag tycka att det blir lite väl bra om man ger sig på att polera dem också. Många timmar senare blev resultatet så här.

Möbelrenovering bohuslän  Möbelrenovering Trollhättan ,Uddevalla, Vänersborg, västkusten

 

Ett så kallat damtoalettbord i förfärligt skick! Färgen flagnar så det står härliga till!

 

Här blev det till att mödosamt skrapa av all löstsittande färg…vilket jobb!

Ommålning ,Sovrumsmöbel

Nåväl, skam den som ger sig. Många timmar senare såg det ut så här. Ett rejält ansiktslyft vågar jag påstå!

Ett trevligt skåp som tjänstgjort som dockskåp i många år, men som nu skall få en ny roll i livet.

   Möbelrenovering

Insidan var tapetserad på väggarna och golven belagda med heltäckningsmatta. Tre lager tapet  satt som berget. Puh! vilket slit det blev att få väck dem…Efter det kunde jag spackla och börja måla om. Vitt invändigt och ljusgrått på utsidan. 

Möbelmåleri   Måla om möbler

Jovars! Visst blev det en rejäl makeover. Sådana jobb tar tid minsann… När jag ändå var i farten sätte jag dit nya (fast egentligen gamla)beslag från samma tidsepok som skåpet, dvs 1900-talets början. Ja, det var ett roligt arbete. 

 

En väl använd sjömanskista gick i hamn hos mig. Efter renoveringen fick den en ny plats på land denna gång.

Sjömanskista   Renovera en sjömanskista

En gammal sliten byrå vars färg flagnar av… Ja, den såg inte så rolig ut, men den kan bli vacker igen. Fast det kommer att ta sin tid.

Måla om gamla möbler   Laga gamla möbler

Rätt så sliten kan jag lugnt påstå. Lådorna går trögt också.

Gamla möbler får nytt liv   

Utskärningarna delvis igenfyllda med färg. Här kommer min speedheather till pass.

Antikmålning på möbler   Laga antika möbler

Jag fick värma bort all färg ända ner till träet. Två spacklingar och två lager med färdigfärg senare blev den så här vacker.

Renovera gammal byrå   

Jag monterade slitlister inne i byrån som lådorna skall glida på för att få bättre gång på dem. Beslagen polerade. Ja, det blev ett rejält lyft tyckte jag. Det tyckte kunden också som tur var…

 

Under många år har vitt varit på modet! Det finns dock de som går åt andra hållet och vill ha trärent som i det här fallet. Bort med färgen! Löd uppmaningen från denna kund… Hur blir det egentligen?

Ta bort färg på gamla möbler   Färgborttagning på möbler

Det är inte helt riskfritt! Eftersom jag saknar röntgensyn kan jag aldrig veta vad som döljer sig bakom färgskiktet. Är det samma träslag överallt? Kommer stora spacklingar att visa sig? Enda sättet att få svar på det är att ta av färgen och se vad som finns därunder.

Laga gammalt skåp   Ta bort färg på gamla möbler

Det blev så här efter en hel del arbete. Insidan på ryggen och sidorna var klädda med Masonite. Bakom den satt det rester av en gammal tapet! När väl dessa kulturlager var borta var det till att slipa för att få bort rester av tapetlim och vitlim. Glasrutorna hade en kontakttapet pålimmad på insidan. Dessa byttes ut mot nya glas. Efter att färgen värmts bort med en Speedheater slipade jag alla delar och oljade med Osmo hårdvaxolja. Skivan upptill var av en återanvänd lamellträskiva. Benen i benställningen av bokträ, samt sarger av som det verkar asp som är ett ovanligt trä i möbelsammanhang. Själva skåpet är av furu och äldre än övriga delar… Ja, så kan det gå när gammal färg tas bort. Det gick ju trots allt bra. Skåpet blev fint tycker jag efter mycken möda…

 

En spegelbyrå i furu där färgen släppt på flera ställen. Inga handtag att dra ut de stora tunga lådorna med. Inte helt ovanligt att det är med nyckelns hjälp det är tänkt att dra ut lådorna. Det orsakar ofta skador kring nyckelhålet och de beslag som sitter där.

Ådringsmålning

Kunden ville ha handtag att dra ut lådan med och det tyckte jag var en bra idé. Utöver nya beslag så fick jag spackla, limma sprickor som gått upp och slutligen ådringsmåla byrån med Ljunga lasyrolja pigmenterad med lite grått i. Den blev vacker i all sin enkelhet!

Bemålade furukistor får jag in emellanåt. Ofta brukar de se ut just såhär med krackelerade färgskikt. I samråd med kunden bestämde vi att göra en något enklare åtgärd och bara fylla i de ställen där färgen försvunnit.

Laga målning på kistor   Krackelerad färg på möbler

Ja, bara fylla i innebär trots allt en del arbete…

Kurbitsmåleri   

Så här blev slutresultatet!

En byrå med intarsia som blivit illa åtgången i lacken fick jag ta hand om.

Intarsiamöbler, fanérbyrå   Ta bort vita fläckar på möbler

Ja, det där såg ju inte så kul ut. Kunden frågade om detta är något som går att åtgärda. Helt säker kan jag aldrig vara, men nog borde det gå att få lite bättre utseende på denna vackra byrå från 40-talet. En enkel men stilren byrå. Rejält trä rakt igenom hela möbeln!

Mjölby intarsia

Hela lackskiktet var krackelerat, dvs sprucken ända in till träet. Jag tog bort all gammal cellulosalack och lackade om byrån. De vita strimmorna satt i lackskiktet!

Sprutlackering av möbler   Möbelrenovering Trollhättan, vänersborg, Uddevalla

Ja, så där blev den efter ett antal timmar i min verkstad. Det blev riktigt bra tycker jag…

En trelådig byrå vars målning verkligen tjänat ut! Tala om krackelerad färg…

Måla om gammal byrå   Måla om möbler inspiration

Jag värmde bort färgen med en Speedheather. Ett bra verktyg! Sen handmålade jag om byrån på kundens önskemål. Även handtagen var målade. De lade jag i linoljesåpa. Där fick de ligga några dagar , sen spolade jag av dem. Som nya igen!

Måla antik byrå   Måla om möbler i Kungälv

Jag blev nöjd och så även kunden som tur var…

 

Ett litet skåp  som ursprungligen varit omålat och tillverkat i teak hamnade hos mig. Någon gång under möbelns levnad har den blivit vitmålad i någon sorts shabby-chic. Det såg inte trevligt ut alls. Den har heller inte haft tapet på dörrarna i originalutförande. Nu vill kunden få den renoverad och önskemålet var vitlackerad och med en annan tapet på dörrarna. Då får jag göra det!

Möbelrenovering Lerum   Möbelrenovering Göteborg

Jag monterade isär hela skåpet och sprutlackerade ben och stomme, samt limmade tapet på dörrarna. Ett lite annorlunda uppdrag.

Möbelrenovering Alingsås

En spegelbyrå som kunden vill få lite ordning på. Den har blivit rätt okänsligt behandlad tidigare och nu kommer den att bli antiklaserad. Och vad är det undrar du nu!

Spegelbyrå   Ådringsmålning

Byrån är av allt att döma avlutad och sedan betsad och lackad. Det såg inte så kul ut på närmare håll. Nå, nu är den istället ljusgrålaserad med Ljunga lasyrolja. En mycket trevlig metod, där jag kan arbeta relativt länge utan att lasyren torkar ifrån mig… Skall man måla en möbel som inte tidigare varit målad? Ett kärt ämne i mina kretsar. Döm själv. Vad tycker du? Eftersom möbeln var så illa tilltufsad av den tidigare rätt okänsliga renoveringen tycker jag att detta ser bra mycket trevligare ut.

En i grunden vacker byrå som blivit färglagd på ett speciellt sätt.

Måla om möbler   Ommålning av möbler

Överst en carrara-marmorskiva, senare tillkomna träknoppar. Inte så eleganta tyckte kunden och jag höll med… Efter rengöring slipning och ommålning och nya beslag blev den så här.

Möbelmåleri   Målerikonservering

Viss skillnad tyckte jag och kunden höll med!

Komod i valnöt. Tidigt 1900-tal. Har ju sett sina bättre dagar!

Möbelkonservering Värmland   Möbelrestaurering Herrljunga

Schellacken var vattenskadad och skivan var kraftigt avskavd. Kunde ville ha skivan heltäckande målad i nyans 1002-Y, vilket visade sig bli riktigt snyggt i slutändan. Möbeln i övrigt omlackad med schellack. Beslagen rengjorda också.

Möbelrenovering Falköping   Möbelrestaurering Alingsås

 

Vissa kunder efterfrågar laserade möbler. Då gör jag det!

Ådringsmålning

Ibland får jag in tråkiga skador som denna förstörda kista .

   

Medvetet sönderrepat lock till en vacker kista från 1818! Så trist…

3   

I samråd med kunden bestämde vi en enklare åtgärd, att helt enkelt retuschera i de djupa skrapmärkena.

 

På en kista med blomstermåleri hade en kruka placerats! Och se hur det slutade… inte så lyckat, eller hur! Nåväl, det går att rädda sådana skador…

Rädda måleri på trä   Restoring paint.

Jag tog hjälp av en av mina mirakelkurer och tvättade försiktigt bort de vita fläckarna.

Restoring furniture   Bemålad kista

Efter lite retusch så var kistan fin igen. Ge dig inte på detta själv. Då kan det gå riktigt illa…

Titta vad man kan göra med en gammalbyrå!

Varför skall en byrå se ut som den brukar göra, när man kan skoja till det så här. Kanske skall den få namnet, Harlekin!

Möbelrenovering Trollhättan   Möbelrenovering Uddevalla.

Jag tycker denna byrå blev helskön! Kunden styrde själv valet av utseende. Det går alldeles utmärkt att komma med egna förslag. Du designar och jag fixar!

Ett 2-delat skåp, där underdelen fått en del lagningar genom åren. Lagningarna var gjorda med något som mer liknade sigillack! Jag tog bort dem och ersatte dem med nya lagningar.

Byrå med fanerskador  Fanerskada på byrålåda

Byrå i valnöt  Fanerskada retuscherad

Så här blev det med ny lagning och polering med schellack.

Vitrinskåp  Vitrinskåp rengöra och polera schellackÖverskåpet i denna 2-delade möbel var i bra skick och behövde bara en mildare rengöring och polering.

Tråkiga skador kan man väl med rätta kalla detta! Skadade möbler efter inbrott!

Skåp med brottskador

Ett mycket vackert skåp med intarsia blev brutalt uppbrutet vid ett inbrott.

Inbrottsskada på dörr   Skada på skåp

Så ledsamt att se, men det går ju dessbättre att återställa. Det tar tid  och som tur var fanns bitarna kvar. Nu tog jag vid och pusslade ihop skåpet igen. efter ett par dagar blev resultatet så här!

Renoverat skåp

Fronten helt ok igen!

Dörr lagad efter inbrott   Skåp lagat efter inbrott

Allt på plats igen! Jag blev själv riktigt nöjd. Ibland går det bättre än förväntat, men allra bäst hade väl ändå varit om skåpet sluppit hamna hos mig. Nyckeln till dörrarna låg på ovanskivan. Varför bryta upp dem…?

 

En gammal spegelbyrå som blivit kraftigt ommålad kom till verkstaden. Kunden ville få den grundligt genomgången, varvid all färg togs bort och målades om i en blank oljefärg.

Spegelbyrå   Vitmålad spegelbyrå

Dekorationen upptill på spegeln bedömde jag vara tillagt vid en tidigare renovering och tog bort den. Bakom den fanns den ursprungliga dekorationen! Kunden ville även att jag skulle montera nya, tidsenliga beslag. Valet föll på ett klassiskt jugendbeslag från tiden kring 1910. De små luckorna över dörrarna hade en påspikad masonit som dekoration. Den tog jag också bort. Härmed återfick spegelbyrån sitt tidigare utseende utan alltför stora ingrepp!

 

Byrå i sparsmakad barock/rokokostil tillverkad runt 1930-40-talet. Färgen hade flagnat ner till träet och nu ville kunden få den ommålad, gärna i en grå nyans. Jag föreslog en svag grålasering ovanpå en ljusgrå bottenfärg.

Ådringsmålning    Vintagemöbler

Kunden ville att jag monterade beslag på byrån istället för att bara dra ut lådan i en nyckel. Under en tid var detta rätt vanligt att det inte fanns handtag eller andra beslag  att dra ut lådan med. Att dra ut en tungt packad låda med bara en nyckel medför ofta skador runt nyckelhålet. Därför tycker jag att det är motiverat att komplettera med någon form av beslag. I skadeförebyggande syfte!

Dekorationsmålade möbler    Laseringsteknik

Med relativt enkla medel kan alltså en möbel få ett nytt utseende och få lov att hänga med många år till. Möbler av denna kvalité återfinner man inte längre ute på marknaden. Gör ett klokt val, renovera det du har…

Detta skåp, daterat 1791, har troligen utgjort överdelen till ett 2-delat skåp. På dörrspeglarna kunde jag ana rester av ett dekorationsmåleri. Jag anlitade en målerikonservator som tog sig ann uppgiften att undersöka vad som doldes bakom åratal av damm och smuts! Krönlisten var avkapad på höger sida. Under dörrarna fanns ingen list, vilken tyder på att det varit nedsänkt i en underdel.

Möbelrenovering Kungälv   Möbelrenovering Kungsbacka

Jag hyvlade till en ny krönlist och infogade den till restarna som fanns kvar. Målerikonservator Maria Lagerqvist från Uddevalla fixade till målningen på dörrarna.

Möbelkonservator Kungsbacka  Möbelkonservering Göteborg

Så här blev skåpet efter våra insatser. Det tog tid, men till slut blev jag nöjd. Skåpet hade stått i en ladugård mellan Trollhättan och Hjärtum i många år innan det kom till mig. Det är inte ovanligt att möbler förpassas ut på logar och uthus runt om i landet. Visst förtjänar detta skåp ett bättre öde…