Stolar/Sittmöbler

Oj! Vilken goding i vitt fårskinn! Om man skall klä om en möbel som den här och själva träarbetet behöver åtgärdas, så skall detta ske INNAN man klär om möbeln!

Renovera Fårskinnsfåtölj

När jag fick in denna charmiga fåtölj så var den omklädd men armstöd och ben/medar var EJ renoverade. Så dumt. Det borde naturligtvis gjorts innan omklädseln. Jag fick nu maskera av fårskinnet så gott jag kunde eftersom det inte längre gick att komma åt skruvarna som håller fast träramen! De fanérade armstöden och benställningen hade mycket fanérskador. När de var åtgärdade skulle allt lackas två gånger. Det var onödigt krångligt och tidskrävande. Jag lyckades rädda fårskinnet från både limspill och oavsiktlig lackning.  Art deco kan jag väl kalla stilen. Från ca 1920. Himla vacker!

Gungstol med kinesiserande motiv! Tillverkad troligen runt sekelskiftet 1900. Dessvärre med en rätt besvärlig skada. Ena ryggstolpen avbruten!

Laga trasig gungstol  Reparera gungstol

Renovera gungstol   Gungstol med dekorationer

Ifyllnad av förgyllda ränder efter reparationen är tidskrävande. Jag gjorde bara en måttlig rengöring av gungstolen i övrigt. Den var i bra skick förutom skadorna då. Ena meden fick jag limma om också.

En riktigt vacker safaristol formgiven av Hans Olsen. Gazelle heter modellen som kom 1958.

Gazell, Hans Olsen  Viskadalens Möbelindustri

För ovanlighetens skull var det inte teak eller valnöt i denna stol. Det var alm! En riktigt vacker stol, som var rejält sliten på armstöden. Lite rengöring bets samt olja gjorde susen.

Danska teakstolar

Oj!. Detta var väl ändå en stol av det ovanligare slaget! 

Förlossningsstol  Sitta och föda barn

Enligt kunden en fransk förlossningsstol från 1700-talet i valnöt! Jag har då aldrig stött på denna stoltyp tidigare i min karriär. Nu är den isärtagen och olimmad. Om den skall tjänstgöra som förlossningsstol däremot skall jag låta vara osagt…

Konsten att renovera en stol sitter inte i händerna på alla personer! Så här kan man väl ändå inte göra med en vacker nyrokokostol.

Limma stolar  Reparera stolar

Påtagligt instabil milt uttryckt. Hjälper det att skruva i en skruv från bakbenet in i sargen? Eller måste det till plåtförband?

Stolrenovering  Nyrokoko

Jag har sett mycket, men undra om inte detta är rekord än så länge. Ingen av metoderna fungerar. Man får helt enkelt gå den långa vägen och ta isär stolen och limma om allt ifrån början.

Renovera stol

Inga skruv, vinkeljärn eller plåtbleck kvar när jag fått göra mitt arbete! Nu är stolen stabil igen som den var från början när den var ny någon gång på 1880-talet…

Håller gungstolen på att få en renässans? Jag har fått in några stycken senaste åren. Just denna var välanvänd av slitaget att döma.

  Renovera gungstolar   Måla om gungstol

Först fick jag ta isär och limma om gungstolen…

Dekorera gungstol   Dekorationsmåleri

Sedan målade jag om den med en linoljefärg. Dekorationsmåleri är dock inte min starkaste sida, så där fick jag hjälp av två konstnärer från Trollhättan. Det blev ett mycket stimulerande samarbete som till slut resulterade i denna vackra gungstol.

Även de små människorna skall ha vackra nyrenoverade möbler. Som i det här fallet. En barnmöbel bestående av ett litet bord med fyra stolar. Allt gjort i bra kvalité.

Barnmöbler

Kunden ville ha dem målade i obrutet vitt.

Den klassiska Y-stolen i ek av Hans Wegner är en mycket vacker och trevlig stol. Här har dock flätningen gett vika och jag ombads att fläta om den, denna gång med pappsnöre!

Snöra om Y-stol  Omflätning av stol Wegner

Tillsammans med hantverkaren Ida Dotevall tog vi oss ann denna stol. Vi gick ett antal varv runt stolen innan vi var färdiga. Det är ju bra att röra på sig resonerade vi.

Hans Wegner Y-stol pappsnöre

Så blev stolen efter omflätningen. Nu går den att sitta på igen.

Jag vill ha pallen målad i samma färg som mina skor! Jaha, ja. Vilken tur att jag precis hade införskaffat en färgskanner som jag nu fick oväntad användning av. Jag skannade av färgen och såg att NCS kulören 4050-R borde bli perfekt!

NCS 4050-R

Om hon har samma skor på sig när hon hämtar pallen får jag verkligen hoppas att färgen stämmer.

Laminofåtöljen av Yngve Ekström är så populär att den fått utmärkelsen århundradets möbel, fast kanske inte i denna skepnad…

Renovera Laminofåtölj

Fårskinnet helt utslitet och stolen har stått i vatten! med följd att skiktlimningen nertill på benen började spricka isär. Jag får ofta in laminostolar för att åtgärda sprickor i skiktlimningen.

Restaurera Lamino av Yngve Ekström

Tapetsören Jenny Svensson på Restad Gård i Vänersborg bytte ut hela klädseln på stolen och jag tog mig ann trädelen. Limningar, rengöring samt ny ytbehandling, olja gjorde susen på denna fåtölj som blev så här fin efteråt. Just denna kombination med teak och ek tycker jag är den vackraste av dem. Så skön att sitta i dessutom. Inte konstigt att den vunnit så många priser.

En IKEA-stol minsann! Inte så ofta jag får in en sådan. Denna är från 1950-talet. I behov av ompyssling.

Renovera IKEA-möbler  50-talsstolar

Efter att jag fixat till repor i lacken tog tapetsören hand om den för omklädsel. Det blev riktigt snyggt tycker jag. Kunden tyckte likadant som tur var…

En typisk Carl Malmstensstol i furu. Vardagsstol heter modellen.

Vardagstol   Carl Malmsten Vardagsstol

Efter omlimning oljade jag stolarna med Osmo hårdvaxolja. Två lager. Kanonsnyggt!

En gammal gustaviansk karmstol, den vänstra och en kopia i gustaviansk stil, den högra. på den äldre av dem hade färgen börjat flagna ner till träet. Den skrapade jag ren och målade om i kulören 1002-Y med en ren linoljefärg från Kulturhantverkarna i Uppsala.

Karmstol   Gustaviansk karmstol

Nu skall stolarna vidare till en tapetsör för omklädsel.

En kär gammal gungstol som sett bättre dagar. Färgskiktet hade flagnat av rejält. Kunden ville få den ommålad.

   Återbruk av möbler

Så blev den efter ommålningen.

En Lamino på medar!!  Kundens far var i skapartagen och gjorde om en av sina två Laminofåtöljer till gungstol.

Lamino

Tja, varför inte. Jag lagade lite träskador sen gjorde jag rent stommen och oljade in stolen. Den blev riktigt bra!

Solfjädern av Sonna Rosén En riktig klassiker!

Sprutlackering Västra Götaland

Den var i stort behov av omlimning, men även färgen hade delvis tröttnat och flagnat av. Det blev till att sprutlacka om stolen.

Möbelrenovering stolar

Nästan som ny igen!

Pinnstolar! Denna vår vanligaste av alla stolar. Här ommålad i en nyans med NCS-kulören 3030-B. Jag tycker den blev riktigt vacker i denna färgställning!

Pinnstol

Innan ommålningen fick jag ta isär och limma om stolen. En mycket vanlig åtgärd. I övrigt såg den rätt medtagen ut, men inte värre än att det gick att rädda den tillbaka till livet!

Vad i all sin dar är detta?

Att en stol kan bli nedsutten har väl de flesta hört talas om, men det är väl något helt annat…

Rottingstol

Ja, hur kan det bli så här kanske du undrar. Då kan vi undra tillsammans, för det funderar jag också på…

Vad gör man åt en stol som blivit lite vinglig? Att limma om stolar är bland de vanligaste uppdragen jag får in till min verkstad.

Carl Malmsten Visingsö    Omlimmning av stol

Jag börjar med att ta isär stolen helt och hållet om det är möjligt. På denna stol fick jag först avlägsna limrester som såg ut att vara Karlssons klister. Inget bra lim till stolar…

Fisklim    Ta ut virket rätt

Sen penslar jag lim på tappar och i tapphål och sätter tillbaka delarna. Titta på bilden till höger som visar tvärsnittet på frambenet. Bättre blir det inte. Årsringarna går diagonalt vilket ger ett ben med samma utseende på alla sidor, men så är det också en Carl Malmstensstol!

   Omlimning av stol Möbelreparation

Så här många tvingar fick jag använda denna gång. Hela stolen limmas i ett moment. Det var en fröjd att limma om denna vackra stol formgiven av Carl Malmsten. Visingsö heter modellen.

Lite ovanliga pallar. Pirkka Formgivna av Ilmari Tapiovaara. Furu med svärtade ben.

Pirkka Ilmari Tapiovaara   Ilmari Tapiovaara

Här har jag limmat om samtliga ben och lackat om sitsarna.

Ibland tar jag till ovanliga metoder! Som i detta fall…En vacker ekstol från Bjertorps slott vars pärlemorinläggning var på väg att lossna. En del saknades. Vad gör man då?

Bjertorp slott i Kvänum   Pärlemor

Jag löste uppgiften genom att besöka Birgits stuv i Vänersborg. Där köpte jag några skjortknappar i pärlemor. Dessa sågade jag itu med sågen och gjorde sen rombformade kopior av den som saknades… Inte var dag jag gör den typen av arbeten. Det mesta går att fixa till om viljan finns!

Ferdinad Boberg, Bjerorp Slott

Så ser stolen ut. Finns på Bjertorp slott i Kvänum. Troligtvis ritad av Ferdinand Boberg som ritade på slott och inredning. Jag har renoverat ett stort antal möbler där!

Det tar tid att ta av färg på möbler.  Denna trevliga karmstol vill kunden ta av färgen på och om möjligt olja den efteråt. Det är möjligt. Så då gjorde vi det!

Karmstolar   Renovera stolar

Efter ett besök hos Jennys Tapetserarverkstad på Restad Gård blev stolen så här vacker!!

Möbelrenovering Trollhättan   Möbelrenovering Lidköping

Så här kan man också laga ett trasigt ben.

Möbelrenovering Lysekil   Möbelrenovering Strömstad

Brun tejp med inslag av koppartråd inbakat i plastic Padding! Detaljen till vänster i bild fick bytas ut mot en ny, svarvad av den skicklige Bengt Olsson i Trollhättan.

Möbelrenovering Göteborg

Ja, så var pianopallen åter i bruksfärdigt skick.

Jag har min verkstad på Restad Gård i Vänersborg. Från tidigt 1900-tal fram till psykiatrireformen 1995 utgjorde Restad Gård ett psykiatriskt sjukhus. Det fanns  ett snickeri inne på området som bland annat tillverkade möbler. Stolen på bilden är sannolikt tillverkad där. Den har nu letat sig tillbaka till Restad Gård och min verkstad. Kunden vill ha den ommålad.  Den har genomgått några ommålningar tidigare kunde jag konstatera. Så ser den ut nu!

Möbelrenovering Grästorp   Möbelrenovering Vänersborg

Musslingstolen har ni säkert hört talas om. Väldigt omtalad på senare tider. Det här är nog en ovanligare variant med medar på!

Musslingstolen

Visst är den snygg. Omklädd med fårskinn av Jenny Svensson, Vänersborg.

Ibland får jag sprutlacka om karmstolar. Denna stol i rokokostil var ursprungligen brunbetsad och sprutlackad. Kunden ville ha den i en ljus kulör. Den gjorde sig bra i ny skepnad tycker jag.

Sprutlackering av stolar   Möbelrenovering Munkedal

Karmstolen är tillverkad på Svenska möbelfabriken i Bodafors någon gång på 40-talet. En mycket bra möbelfabrik som inte längre finns…

Möbler som skadats vid bränder får jag in till verkstaden. Här en vacker ekstol i sk äpplestil.

Möbelrenovering Smögen   Möbelrestaurering Grebbestad

Hela lackskiktet var förstört efter brand och släckningsarbeten. Den kraftiga röklukten satt i.

Möbelrenovering Ljungskile   Möbelkonservering Ljungskile

Efter avtvättning, ombetsning och ny ytbehandling såg den fräsch ut igen. Det mesta av lukten försvann också!

Rokokostolar  som är rangliga kommer in till mig emellanåt. Här får jag tillämpa en speciell metod för att få den stabil igen.

Möbelrenovering västkusten   Limma om stolar. Uddevalla

Alla runda tappar måste bort. Försiktigt lirkar jag ut dem ur sina tapphål. Sen måste alla tappar märkas upp för att hamna på rätt plats när jag limmar om stolen.

Möbelrenovering Ale   Möbelrenovering Västra Götaland

Två stolar var det som jag limmade om denna gången. Det tar lite tid, men så blir stolen stabil igen.

Loppisfynd vill väl alla göra! Inte illa när man finner fyra ekstolar formgivna av Bertil Fridhagen och dessutom tillverkade på Bodafors möbelfabrik. 500 kronor för fyra stycken. Min praktikant köpte dem.  Så rätt hon gjorde.

Möbelrenovering Orust-Tjörn   Möbelrenovering Borås

Men…någon har varit framme och försökt renovera stolarna. Aj aj aj! SPIK! Spik hör inte hemma här.

Möbelrenovering Fjällbacka

Alltid lika sorgligt att se detta.

Men oj, vilka sköna stolar!  Ryggstödet verkar ha fått sin form från sportbilsvärlden.

Möbelrenovering Lerum

Dessa stolar hade jag gärna haft hemma hos mig…

Kärt barn har många namn. Dessa stolar kallas, hörnstolar, puderstolar och ibland skrivstolar.  De var i rätt risigt skick och jag fick lägga ner mer tid än jag beräknat från början. Inte helt ovanligt…

Möbelrenovering Kungälv   Möbelrestaurering Karlstad

Ryggstöden avbrutna och ena ryggbrickan också bräckt ur sitt fäste. Dessutom fattades det bitar på ryggstödet..Ranglig var den också. Började med att limma om stolarna efter att jag helt tagit isär stolarna. Sedan en rejäl rengöring. Därefter komplettering med nya bitar på ryggstöden.

Skrivstol   Möbelrenovering Tjörn

Så ser de ut efter renoveringen. Inte så illa. Betsade och ny yta. Bara sitsen kvar och det får tapetsören ordna. Inte så bara för den delen. Tapetseraryrket är ett eget yrke som kräver lång utbildning och många års erfarenhet innan man behärskar alla moment.

En barockstol från ca 1760 landade i min verkstad! Den hade blivit ommålad ca 10 år tidigare och färgen var bortnött. Kunden ville ha den ommålad i samma kulör, gulockra. Jag tvättade av den tidigare färgen och målade om med en traditionell linoljefärg från kulturhantverkarna i Uppsala. En i mitt tycke mycket trevlig färg att måla med.

Möbelmåleri Trollhättan,Uddevalla,Vänersborg   Barockstol

Så här blev den efter ommålningen.

Möbelrenovering Varberg

Är det rätt eller fel att måla om så gamla stolar kanske du undrar? Den tidigare gula färgen var inte den ursprungliga och det var ingen linoljefärg heller. I samråd med kunden bestämmer jag en åtgärd som vi båda kan enas kring är det rätta. Den färg som kom fram vid avtvättningen då, borde inte den få vara kvar istället? Ja, om inte kunden vill ha den svarta nyansen så får jag helt enkelt rätta mig efter det. Stolen blev mycket vacker med sin nya ockraton. Det tyckte kunden också… Här handlar det nog mer om Möbelrenovering än Möbelrestaurering eftersom stolen inte återfått sitt ursprungliga utseende.

Några exempel på Lindomestolar! 

Runt 1900 var det på modet att måla stolar i vitt och guld. Tyvärr har många stolar blivit så omsorgsfullt målade genom åren att mycket av det vackra bildhuggeriet gått förlorat bakom tjocka färglager. Dags att avlägsna färgen och återskapa dess forna glans! Efter ommålningen har stolen lämnats till en tapetsör för omklädsel.

Lindomestol       Möbelrenovering Falkenberg

Här ett annat par Lindomestolar, sengustavianska, den ena var signerad AES på bakre sargens insida, vilket betyder att den blivit tillverkad av Anders Eriksson, Knipered. Även i detta fall var stolarna ommålade och jag tog av färgen och målade om dem.

Möbelrenovering Lindomemöbler  Möbelrenovering Halmstad

Här är nu stolarna med ny linoljefärg från Kulturhantverkarna i Uppsala. De sirliga skärningarna kommer nu fram igen. Visst är det vackert. Hur var det med signeringen?

Så ser den ut! AES Anders Eriksson, Knipered, Lindometrakten.

Signatur på lindomestol

Stolar i barock och rokokostil är vanligt förekommande. Denna stol som kunden hade i endast ett exemplar är en så kallad stilkopia sannolikt tillverkad på Nordiska kompaniets möbelverkstad i Nyköping och håller därigenom en mycket hög kvalité. Troligt tillverkningsår runt ca 1920-1930. Kunden ville få den gråmålad för att passa i färg till Yngve Ekströms Laminostol med grått fårskinn! Så kan också en beställning utformas.

Barockstol   Ommålad barockstol.

Jag kan inte bestämma mig för om stolen är en kopia på barock eller rokoko! Det lutar väl mer år barock… Nu blev den i alla fall sprutmålad eftersom stolen i sitt originalutförande från 1930-talet också var sprutmålad. Hade stolen däremot varit från tiden, dvs 1700-tal hade jag aldrig ens övervägt att måla annat än för hand med en traditionell linoljefärg.

Stolar i gustaviansk stil. Kunden ville ha dessa stolar ommålade i samma kulör som tidigare. Utöver ommålning har stolarna också fått en ny klädsel.

Möbelrenovering Mariestad

Lite kuriosa… Undersidan och insidan på bla stolar kan berätta mycket, som denna sits!

   

En vacker ekstol i jugendstil. Tillverkad runt 1910. På sitsens undersida stod det ILGODS.  Man kan ana att beställaren var i trängade behov av att få sätta sig ner!

Att denna kontorsstol i ek var ur funktion syns med all tydlighet. Visst ser det illa ut, men nog skall det väl gå att få fason på den igen. Den är inte färdig för tippen än på många år…

Möbelrenovering Säffle   Möbelrenovering Karlstad

Det går alltså att rädda mer än vad som verkar möjligt. Innan du försöker själv, så kontakta någon som kan sånt här…