Att bygga en kajak

2016 bestämde jag mig för att försöka bygga en kajak! Här kommer jag att i bild och text beskriva hur det skall gå till. Bilder kommer allteftersom jag bygger.

Bygga kajak   Byggjiggen!

Jag har köpt en ritning från Björn Thomasson design. Överförde ritningen på spantmallarna till 12 mm plywood. Efter utsågning i bandsåg monterade jag dem enligt byggbeskrivningen.

Första spanten på plats   Bygga kajak med granribb.

Nu har själva byggandet börjat! Med profilfrästa ribbor i gran, kommer jag nu att bygga skrovet.

Fästa ribb mot spant.   srippbyggd kajak.

Det tar lite tid eftersom jag valt att limma och montera ribba för ribba.

Frejkajak.   Kajak i trä

Bara tre ribbor kvar, sen är skrovet helt. Jag skall unna mig ett riktigt skrovmål när det är klart:)

Sådär! Skrovet färdigribbat! 

träkajak   2

Nu skall stävarna på plats. En liten detalj på akterstäven. Förstäven skiktlimmar jag.

Skiktlimning   5

Så käck blev den när den väl kom på plats. Nu skall skrovet slipas innan jag lägger på glasfiberduken.

Att bygga en kajak

Glasfiberduk på kajak   8

Väven ingjuten i epoxi. Sammanlagt tre strykningar rekommenderas…

Bygga kajak   Lacka kajak

Nu skall det väl ändå vara tillräckligt med epoxi på skrovet… Nästa steg är att ta av skrovet från byggjiggen och limma väv på insidan. Börjar kännas rätt bra.

Väven på plats! Spantmallarna utsågade och monterade i skrovet. Känns bra nu!

Träkajak   3

Nästa steg är att få sittbrunnen på plats.

Mall för sittbrunn  Sittbrunnsstorlek

Det blir den lite större varianten 80×40 cm. Här har jag märkt ut formen och slagit i små spik som jag böjer en linjal mot för att få ut kurvan rätt. Så gjorde vi på möbelsnickarutbildningen en gång i tiden. Den metoden kom väl till pass nu.

Så blev sittbrunnssargen. Limmad på högkant runt sittbrunnshålsmallen.

Sittbrunnssarg   Kajak Frej

Nu börjar ribbningen av däcket. Går förmodligen lite fortare än skrovet…

En liten men sparsmakad dekoration har jag tänkt mig på kajaken. Det får bli i form av en mittribba i cederträ som ansluter till sittbrunnssargens inlagda stående ribbor i ceder. Jag vill inte riskera att överdekorera däcket. Allt enligt devisen ” ju mindre desto mer…”

Bygga kajak   Simshyvel

Min kära simshyvel kommer till användning när jag fogar samman ribborna. Simshyvel kallas även för möbelsnickarhyvel. En Stanley. Mycket trevlig att arbeta med.

Strippbyggd kajak   Bygga kajak

Nu har det hänt en del sen senaste uppdateringen. Har nu limmat ihop däck och skrov, vilket gick helt galant. Passformen var mycket bra, bara små justeringar på några ställen.

Limma ihop kajak

Ja, några moment har jag inte dokumenterat på bild. Vad som har hänt sedan limning av skrov och däck är att jag tillverkat en sits och ett formpressat ryggstöd. Allt är dessutom finslipat och jag har lackat kajaken med en UV skyddande lack.

Strippbygge   

Nu återstår lite polering och fastsättning av linor. Någon liten detalj även på sitsen. Puh! Det känns rätt skönt. Skall bli skönt att få tillbaka utrymmet i verkstaden.Byggtid 18:e augusti-2016 -12:e maj 2017. Har inte riktig koll på antalet timmar. ca 200 kanske…

Bygga kajak   Packlucka till kajak

18/5-2017 Nu är kajaken helt klar! Det tog exakt nio månader…! att tillverka denna farkost. Har även provat hur vattentäta luckorna blev. Det verkar lovande än så länge. Provsprutade med vattenslang. Hoppas de är lika täta ute i skarpt läge. Det återstår att se.

Kajak Frej

 

Thule kajakställ  Kajak Frej, Design Björn Thomasson

Här är jag på väg för att sjösätta kajaken. Jungfruturen ägde rum i hamnkanalen i Vänersborg, vilket gick alldeles utmärkt.