Möbelrenovering, möbelrestaurering eller konservering?

Du undrar kanske över den begreppsförvirring som tycks råda? Vad är det för skillnad egentligen på att renovera en möbel eller restaurera? Och möbelkonservering, vad gör man då?

Möbelrenovering : De allra flesta som söker hjälp med skadade  eller slitna möbler tänker i första hand på möbelrenovering. I mitt yrke har renovering fått ett lite dåligt rykte, eftersom man med det avser möbler som blivit okänsligt behandlade. Istället för att reparera en skadad detalj har det tillkommit en ny istället, fast det hade gått att behålla originalet.

Möbelrestaurering : Om faneret har släppt lite grand på en bordsskiva och en  vit ring uppstått efter en blomkruka som läckt igenom vatten tex, så går det att restaurera ytan utan att fanera om hela skivan. Med andra ord går man mer varsamt fram. Restaurera betyder att återskapa. Jämför med att gå på restaurang, då återställer man kroppen i balans efter att ha varit hungrig! Man byter ju inte ut kroppen för att den blev hungrig!…

Möbelkonservering : Konservera, kan helt enkelt betyda att man ”fryser” möbeln i det skick den är med få ingrepp. Om en list sitter löst på en byrå så kanske det räcker att bara limma fast den, utan efterföljande ytbehandling. Man gör bara det nödvändigaste för att möbeln skall hålla ihop. Man bör se till att ytskiktet är i bra skick. En yta skyddar ju möbeln.

Hur gör jag? Vilken ”skola” arbetar jag efter? Det beror helt på omständigheterna och i vilket skick möbeln är i när den kommer in till verkstaden. Om det saknas en sarg på en stol så finns det ju ingen att restaurera utan då får jag helt enkelt tillverka en ny. Då har jag renoverat den detaljen. Om det är faner på de övriga sargerna på stolen fast det sitter lite löst då limmar jag fast det med ett animaliskt lim. Då har jag restaurerat de sargerna. Om ytan/lackskiktet är i bra skick kanske det räcker med en skonsam rengöring utan att behöva lacka om stolen. Då har jag konserverat. Alltså, att reparera en möbel innebär ibland en mix av dessa tre beskrivna metoder.